A legjobb alapanyagok, amikből főzés nélküli ételeket alkothatunk

A gyorsan rohanó hétköznapokon néha nincs kedvünk a tűzhely mellé állni és főzni. Az ilyen esetekben segítségünkre siet néhány alapanyag, amelyekből hidegen is ízletes és tápláló fogásokat dobhatunk össze.

Érdemes olyan hozzávalókkal feltankolni, amelyekből főzés nélküli ételeket rakhatunk össze, amikor nincs időnk és energiánk a komolyabb konyhaművészetre. Ugyan megúszós receptek ezek, mégsem kell lemondanunk a megfelelő tápanyagbevitelről és a jóllakásról. Rengeteg olyan alapanyag kerülhet a kamrába, amivel gyerekjáték lesz főzés nélküli ételeket az asztalra tenni.

A legjobb alapanyagok, amikből főzés nélküli ételeket alkothatunk

Fehérjedús ételek

A legtöbb boltban kaphatunk grillcsirkét, ami egy előre megsütött, fűszeres alternatíva lehet, ha nem érezzük annyira a főzést. A legjobb benne, hogy hideg és meleg fogásokban is szerepelhet. Tehetjük salátába vagy szendvicsbe, salátával vagy gabonakörettel is tálalhatjuk.

Konzerv halakkal könnyen megúszhatjuk a napi fehérjebevitelt, és a tűzhely közelébe sem kell mennünk. A tonhalból például készíthetünk krémet, salátát vagy hideg tésztaételeket is.

Ezeket a fenti dolgokat összekeverhetjük valamilyen konzerv hüvelyessel. A bab, borsó, kukorica vagy csicseriborsó mind nagyon jó választás, ha egy kis tápláló gazdagságot adnánk egy vacsorának.

Fantasztikus ízfokozók és textúrák

Persze ahhoz, hogy a főzés nélküli ételek ne legyenek egyhangúak és unalmasak, be kell vetnünk néhány ízfokozót. Nemcsak fűszerek jöhetnek szóba, persze ezekkel mindig biztosan elérhetjük a célunkat. Használjunk valamilyen ecetet, citruslevet vagy héjat, különböző szószokat (pl. szója).

Az állag izgalmasabbá tételét pedig elérhetjük magvakkal: ezek egyszerre egészségesek, laktatóak és sokszínűek is.

Nyersen ehető zöldségek

Nem kell feltétlenül főzni ahhoz, hogy zöldségeket élvezhessünk vacsorára. A cukkini például nyersen is ugyanúgy fogyasztható, például zöldségtésztaként. Szósszal, néhány kiegészítővel és sajttal egy teljes étkezés lehet belőle.

A répa, karalábé és káposzta ropogós izgalmat hozhat nemcsak salátákban, de szendvicsekben és hideg tésztaételekben is. Reszelve vagy vékony szálként élvezhetjük a frissességüket.

Krémek és szószok

A hummuszt kenhetjük kenyérre is persze, de próbáljuk ki tésztán vagy egy salátaöntet alapjaként. Krémessége feldob minden ételt.

Olajos magvakból készült „vajakkal” is sok újdonságot hozhatunk az asztalra. Mivel ezek se nem túl édesek, se nem kifejezetten sósak, használhatjuk szinte az összes fogásban őket.

Főzésmentes gabonák

A gabonaféléket jellemzően nehéz beilleszteni egy főzésmentes menübe, hiszen a nagy részük többperces forralást igényel. Azonban van néhány a kategóriában, ami főzés helyett egyszerű áztatással is elkészíthető.

Áztassuk 30 percig meleg vízbe a bulgurt, és csodák csodájára, puhára „fő”. A rizstészta ugyanerre képes, annak nagyjából 15 perc kell a vízfürdőben. Utána képezhetik például saláták alapját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai megoldások mindenkinek:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!