Miből főzzek? – Végre itt van a június 4 legzsengébb alapanyaga

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Végre itt van, megérkezett a várva várt nyár, és ez azt jelenti, hogy már kaphatóak a kedvenc júniusi alapanyagaink is. Lesznek napfényes gyümölcsök, zsenge zöldségek és persze a belőlük készíthető isteni fogások sem maradnak el. Ebben a hónapban minden a nyári ételekről, a sokszínűségről és a zamatos ízekről szól: mindez a júniusi alapanyagok jóvoltából.

Miből főzzek? – Végre itt vannak a június zsenge kincsei

Zöldborsó

Végre lecserélhetjük a mirelit szemeket a friss, zsenge, hüvelyes cukorborsóra. A hónap elején érnek be az első adagok, a termést pedig megtalálhatjuk a piacokon és a termelőknél. Érdemes egy nagy halommal venni belőle, még akkor is, ha a zöldség fejtése nem a kedvenc feladatunk.

A zsenge borsó karakteresebb ízű, egy kicsit édeskés vonalat hoz, ráadásul több tápanyag található benne.

Ugyan a fagyasztás nagyon jó tartósító módszer, a kiolvasztott alapanyagok már nem rendelkeznek a nyers megfelelőjük vitamintartalmával. A zsenge borsóból ezért finomabb és egészségesebb is lesz a leves vagy a főzelék. A héjból pedig főzhetünk maradékmentő alaplevet is, így semmi nem vész kárba.

Újkrumpli

Az egész éves krumplievés talán legszebb időszaka, amikor az apró, vékony héjú újkrumplival főzhetünk. Teljesen más élményt nyújt a burgonyának ez a formája, és teljesen más fogásokat hozhatunk ki belőle.

A hagyományos módok (krumplipüré, nudli) nem működnek vele, de annál több, izgalmas receptet készíthetünk a kis szemekkel. Sütve, főzve dolgozzuk meg, és alakítsuk salátává, „tócsnivá”, köretté vagy szaftos egytálétellé.

Cseresznye

A roppanós, mélybordó szemekre gyorsan le kell csapnunk, mert ha egy hétig nem figyelünk, lehet, hogy el is tűnnek a zöldségestől. Június elején-közepén van a cseresznye főszezonja, ilyenkor alkothatunk vele.

Nyersen adja a legjobb oldalát, ezért érdemes salátába tenni (friss levelesekkel nagyon jól működik). Persze a klasszikus gyümölcsleves vagy kevert sütemény receptjét is gazdagíthatja, ezek mind hamisítatlan nyári ízek.

Uborka

Felejtsük el a kígyóuborka szomorú, fóliás verzióját, amit kénytelenek vagyunk a nyári hónapokon kívül venni: itt az ideje a „csupasz”, friss uborkáknak! Ebből készül a legfinomabb tzatziki, uborkasaláta és szendvics.

Az ilyenkor vásárolt uborkáknak alaposan mossuk meg a héját, mert a fólia nélkül közvetlenül azt érik a szennyeződések. Jó hír, viszont, hogy ezeket nem kell meghámozni, ha szeretjük a héjat, mivel nyáron nem annyira vastag a sötétzöld külső.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek