4 konyhai „hulladék”, ami sokkal finomabbá teszi a főztöd

Azt talán már most is tudjuk, hogy sok mindent kidobunk a konyhában, amit nem kéne. Azonban ha ez alatt csak az ételmaradékokat értjük, akkor itt az ideje, hogy szélesítsük kissé a maradékmentés körét. Főzzünk hulladékokkal!

A konyhai hulladékok felhasználása persze nem azt jelenti, hogy szeméttel kéne főznünk. Természetesen erről szó sincs. Arról viszont igen, hogy megannyi elpazarolt alapanyag vándorol a kukánkba, amit még bőven fel tudnánk használni. Ezekben ugyanis sokszor rengeteg íz rejtőzik, de más hasznos tulajdonságait is kihasználhatjuk a konyhai hulladékoknak, ha alaposan megismerjük őket.

4 „konyhai hulladék”, ami sokkal finomabbá teszi a főztöd

Zöldségek héja

A konyhai hulladékok közül talán a legnépesebb csoport a zöldséghéjaké: ezek szinte minden nap termelődnek főzés közben, és általában a szemetesben, egy fokkal jobb esetben a komposzton landolnak.

Persze ez sem a világ vége, hiszen mégis csak „biohulladékról” van szó, ami legalább előbb-utóbb lebomlik, mégis mennyivel jobb lenne, ha előtte hasznát is vehetnénk a héjaknak?

Szerencsére ezt megtehetjük, ugyanis a zöldségek héjának, szárának, leveleinek megannyi felhasználási módja van. Az ehető levelekből készülhet pesto vagy saláta, a megtisztított héjakat belefőzhetjük egy alaplébe, így kinyerhetünk a maradékokból minden utolsó csepp ízt.

Konzerv hüvelyesek leve

Ezek a konzervek nemcsak azért számítanak hatalmas segítségnek a konyhában, mert már előre puhára vannak főzve, hanem azért is, mert egy kevésbé ismert, sokszor kiöntött csodaszert is tartalmaznak.

A konzerv hüvelyesek leve tulajdonképpen nem más, mint víz, egy kis só és némi értékes tápanyag, ami az ipari elkészítés során kifőtt a szemekből. Nincsen benne tehát semmi veszélyes vagy ártalmas.

Ráadásul elképesztően gazdag állagot adhat a leveseknek, raguknak és egytálételeknek, ha víz helyett használjuk a főzés során.

Keménysajtok széle

Talán nem sűrűn fordul elő, hogy parmezánt vagy más, egy fokkal olcsóbb keménysajtot teszünk a kosarunkba a boltban. Azonban ha mégis így döntünk, biztosan szeretnénk teljesen kihasználni a borsos árú alapanyagot.

Jó hír, hogy épp ezt tehetjük, ha nemcsak magát a sajtot esszük meg, hanem annak kemény héját is. Miután lereszeltük az egész darabot, a végén maradni fog egy elpusztíthatatlannak tűnő kéreg, amit mind elrágni, mind felszeletelni lehetetlen. Ezeket engedjük is el, inkább főzzük bele a parmezán héját egy levesbe vagy egytálételbe.

Hiszen az, hogy nem ehető a héj, nem jelenti, hogy ne lenne benne végtelen gazdag íz. Ha felhasználjuk egy zöldséglevesben vagy tésztaszószban, ezt az ízt kiszabadíthatjuk, közvetlenül az ételben.

Alma héja, csutkája

A közkedvelt gyümölcs szinte minden évszakban jelen van az életünkben. Ha nem is pucoljuk meg mindig, annyi biztos, hogy a csutkáját kivágjuk (bár vannak, akik ezzel is könyörtelenül elbánnak), tehát valamennyi konyhai hulladék biztosan keletkezik a gyümölcsevés után.

Mindkét maradékkal kezdhetünk valamit. Készíthetünk belőlük például házi almaecetet: nagyjából egy hónap alatt „megérik” a vízbe tett csutka és héj, a végeredmény pedig egy kellemesen savanykás folyadék lesz, amit különböző módokon használhatunk tovább.

A héjból tea is készülhet, a főzetet magában megihatjuk, vagy ízesíthetjük mézzel, citrommal, gyömbérrel. Akár egy gyümölcsleveshez is felhasználhatjuk. Mindenesetre nagy kár lenne kidobni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ötletes konyhai megoldások, minden alkalomra:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.