Ez történik a testeddel, ha napi kettő almát megeszel

Rengeteg előnnyel számolhatunk, ha minden nap eszünk két almát.

„Napi egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás. Ez a mennyiség megduplázva – tehát ha két almát fogyasztunk egy nap – pedig még több pozitív élettani hatást hozhat. Egy tanulmány szerint, ha nyolc héten át minden nap kettő almát elfogyasztunk, akkor közel négy százalékkal csökken az LDL-koleszterin szintje. Ez pedig hosszú távon jelentősen csökkentheti a szívroham vagy a stroke rizikóját.

Nézzük a tanulmányt!

A tudósok 40 olyan, 20 és 69 év közötti felnőttet vontak be kutatásukba, akiknek magas volt az LDL-koleszterin szintje. A résztvevőktől vért vettek, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csapat tagjainak két hónapon át minden nap két nagyobb almát kellett megennie, a másik csapat pedig ezzel kalóriaértékben megegyező almalét kapott naponta – írja a házipatika.hu.

Ez történik a testeddel, ha napi kettő almát megeszel

A két hónap lejárta után ismét vért vettek tőlük, és megállapították, hogy azon alanyoknak, akik almát fogyasztottak, 3,6 százalékkal csökkent az LDL-koleszterin-szintjük. Ez a mennyiség ráadásul a napi ajánlott rostbevitel csaknem negyedét tartalmazza – olyan rostokat is, amelyek a koleszterincsökkentésért felelős bélbaktériumokat táplálják.

Más változást is tapasztaltak

A tanulmányt végző tudósok arra is rájöttek, hogy a napi két almát fogyasztó csoport erei sokkal egészségesebbek, és érfalaik is lazábbak voltak. A napi két alma jó hatása azonban a szakértők szerint elég messze áll a sztatinokétól (koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek), ez az apró étrendi változtatás mégis sokat segíthet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.


Még több egészség:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.