Sokszínű maradék az almahéj: nem érdemli meg, hogy kidobd

Kedvenc almás süteményeinknek egyetlen hátránya van: a rengeteg megmaradó almahéj. Mielőtt kapásból elindulnánk a szemetes irányába, olvassuk el, mire lehet jó a konyhában.

A maradék almahéj hegyekben áll a pulton, amikor almás pitét vagy más édességet sütünk. Vétek lenne kidobni ezt a sok ízletes és egészséges csíkot, ezért most megismerhetünk néhány jobbnál jobb megoldást a megmentésükre. Nem is gondolnánk, hogy a maradék almahéj ilyen sokszínű lehet.

Sokszínű maradék az almahéj: nem érdemli meg, hogy kidobd

Tea

Egy lábasban mézzel, citrommal és fahéjjal finom, gyümölcsös ízű teát főzhetünk a héjakból. A hozzávalókat tegyük vízbe és forraljuk pár percig.

Chips

A bolti, kör alakú almachipset felejtsük is el, a gyümölcs héjából is ugyanolyan finom nassolnivalót süthetünk. Forgassuk meg egy tálban kevés vajjal és fahéjas cukorral, majd tegyük egy rétegben tepsire.

Alacsony hőfokon (150℃), szinte szárítanunk kell, amíg fonnyadt, enyhén ropogós nem lesz.

Smoothie

A turmixolt gyümölcsös-zöldséges reggelinkben nagyon könnyen el tudjuk rejteni a héjakat. Mivel az egésznek úgyis krémes állaga lesz, nem is fogjuk észrevenni, hogy maradék van az italban.

Zárható zacskóban tegyük a fagyasztóba, és minden alkalommal, ha smoothie-t készítünk, tegyünk bele egy marékkal. Tele van rosttal, enyhén édesebb ízt ad a turmixnak.

Saláta

Egyszerre díszít és ízesít a vékony csíkokra vágott almahéj egy salátában. Kifejezetten jól illik zöld, leveles salátákhoz, a sajt és az olajos magvak is kísérői lehetnek.

Házi ecet

Nemcsak a héjak, de a csutkák is újjászülethetnek egy kicsit komolyabb konyhai projektben: készíthetünk belőlük házi ecetet.

Ennek pontos technikáját elolvashatjuk ebben a cikkben. (Ne zavarjon meg, hogy ott aszalt gyümölcsből készül, az almák héjával ugyanolyan jól működik.)

Süteményekbe

Apróra vágva szinte beleolvad a kevert sütemények tésztájába. Nyersen kicsit kemény lehet, de hő hatására (és mivel kis darabokra vágtuk) puhára sül.

Takarításra

Vízben felforralva, majd 30 percig főzve a héjakat, kinyerhetjük a benne lévő savat. Ez ugyan nagyon gyenge, de arra pont elég, hogy az alumíniumedényeinket megtisztítsuk a főzettel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hozd ki a maximumot a zöldségekből és gyümölcsökből:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek