Készíts gyümölcsös házi ecetet csupán két hozzávalóból

A világ az internetnek köszönhetően napról napra elérhetőbb számunkra, közelebb kerülnek hozzánk az egzotikus vagy ismeretlen ízek. Egyszerűen feldobhatjuk konyhánkat például házilag készített gyümölcsös ecetekkel. Minimális munka, maximális íz!

De mire lesz szükségünk a házi ecet készítéséhez? Sokszor egyáltalán nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy különleges ízeket találjunk. Ezek ugyanis ott bujkálnak az általunk rendszeresen használt, egyszerű élelmiszerek között, csak mi még nem tudunk róla. Ez a felismerés pedig kifejezetten igaz lehet, ha házi ecetről van szó.

Készíts gyümölcsös házi ecetet csupán két hozzávalóból!

Mi, magyarok talán csak takarítási célra tartunk egy-egy üveg ételecetet a kamrában, esetleg az uborkasalátához fogy pár kanál, de ezen túl nem használunk, sőt nem is ismerünk ennél több ecetfajtát. Ez eddig nem is jelentett volna problémát, hiszen mind megéltünk nemzetközi ízek nélkül, sőt alig ismertük őket. Ám, ahogy azt a bevezetőben is említettem, igényünk a különleges dolgokra egyre nő. És ennek az egyik megoldása lehet a házi ecetek készítése.
Csupán néhány dologra lesz szükségünk: ízlés szerinti aszalt vagy szárított gyümölcsre (a mazsola vagy áfonya jó kiindulópont lehet), vízre, egy befőttesüvegre és türelemre.

Elkészítés

A befőttesüveget harmadáig megtöltjük a szárított gyümölccsel, majd felöntjük vízzel.

Egy konyharuhával, papírtörlővel vagy kávéfilterrel letakarjuk, hogy ne kerüljön bele kosz, de azért tudjon lélegezni. Ezután csupán annyi a dolgunk, hogy sötét, nem túl hideg helyre (pl. kamra) helyezzük, és húsz napig állni hagyjuk, minden nap egyszer megkeverve.

Ezután leszűrjük, a gyümölcsöt kidobjuk (vagy komposztáljuk) a leszűrt ecetet pedig még tíz napig állni hagyjuk a korábbi módon letakarva. Ezek után ecetünk el is készült, a harmincadik nap után fedő alá zárhatjuk. Ilyenkor akár már használhatjuk is, de az ecet a fedő alatt tovább érlelődve még intenzívebb ízt kap.

Ennél egyszerűbb nem is lehetne, ugye?

Az érés alatt egy dologra kell figyelnünk: ez pedig a penész. Nem kell megijedni, de a folyamat során megjelenhet egy kevés, de mivel minden nap megkeverjük az üveg tartalmát, ezt észre fogjuk venni. Ilyenkor egyszerűen ki kell kanalazni a penészes részt és folytatódhat az érlelés.

De mit is kezdjünk ezzel a fantasztikus ecettel?

Isteni salátaöntetek, mártások alapja lehet, de bármilyen ételben felhasználhatjuk az egyszerű ételecet helyett. Így a világ egy újabb izgalmas íze kerülhet a tányérunkra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha érdekel az ecetek világa és tovább inspirálódnál, olvasd el hasonló cikkeinket is:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek