Így termelhetsz kevesebb hulladékot a konyhában!

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, de néhány egyszerű mozzanattal nemcsak a pénztárcánkat, hanem a bolygónkat is óvhatjuk! Te mit teszel a környezetedért?

Az utóbbi években, de leginkább az utóbbi hónapokban végre nem csak általánosságban, hanem a tettek szintjén is fókuszba került a környezetvédelem. Ráadásul azért, hogy tevékenyen részt vegyünk a környezetszennyezés csökkentésében, már néhány hétköznapi szokásunk megváltoztatásával is sokat tehetünk. Ezt teheted a szelektív hulladékgyűjtésen túl!

Hagyd el a papírtörlőt – az újrahasznosítottat is!

A konyhai papírtörlők hasznosak, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Sem az újrahasznosított, sem az egyszer használatos papírból készült törlők nem jó megoldások,ha szeretnél a környezetedre vigyázni. Abban az esetben ha a törlő nem újrahasznosított papírból készül, újabb és újabb fákat kell kivágni azért, hogy legyen mivel letörölnöd a kicseppent ételt.

Az újrahasznosított egy fokkal jobb, de a feldolgozása, legyártása ugyanúgy energiát emészt fel, és a legtöbbnek a csomagolása sem környezetbarát. Papírtörlő helyett használj textil törlőkendőket és konyharuhákat, pont úgy, ahogy nagyanyáink is tették!

Ne vegyél előre csomagolt ételeket!

Az előre csomagolt virslik, szalámik, sajtok és húsok helyett válassz a húspultból és a sajtpultból. A diákcsemegét, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket szintén tudsz kimérős változatban is venni a nagyobb szupermarketekben. Sőt, ha nagyobb városban élsz, egyre több helyen lehetőséged van arra is, hogy kimérve, csomagolás nélkül, a saját befőttes üvegedbe, textil cekkeredbe lapátolva vedd meg a rizst, a lisztet, a cukrot, a sót, vagy az olajat.

Ne csomagolj nejlonba, fóliába!

Ahhoz, hogy kevesebb szemetet termeljünk, már a boltban, a bevásárláskor is sokat tehetünk. A zöldségeket, gyümölcsöket ne nejlonzacskóba tedd, helyette szerezz be több kisebb vászonszütyőt, és pakold azokba, amit szeretnél. Elég kimosni őket, és ha vigyázol rájuk évekig használhatod őket.

Legyen nálad bevásárlótáska!

Akár úgy vágsz neki a napnak, hogy munka után bevásárolsz, vagy nem tervezed, de menet közben rájössz, hogy be kell ugranod a boltba, mindig legyen nálad egy bevásárló cekker. Pehelykönnyű, egészen picire össze tudod hajtani, így még a legkisebb táskában is elfér.

Tervezd meg a vásárlást előre!

Lehet, éppen pár percünk van a bevásárlásra, és ilyenkor a legközelebbi boltot célozzuk meg, ahol előfordulhat, hogy sok hozzávalóhoz csak előre csomagolt változatban jutunk hozzá. De tény, sok minden szokás és akaraterő kérdése: tervezd meg előre a bevásárlást, vegyél nagyobb adagokat abból, amit le tudsz fagyasztani, így legközelebb, amikor kevés időd lenne a bolti látogatásra, nem kell előre csomagolt húst, szalámit, vagy sajtot venned.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.