Ízhalmozás – ízgyűjtő körút Grétivel

Gréti arról mesél, egy-egy váratlan alkalommal milyen gasztronómiai kincsekre lelhetünk, továbbá bemutatja egyik kedvenc köretét, mely karcsúságunk megőrzésében is segíthet!

Munkám során sok vidéki városban járok. Mindig kihasználom az alkalmat, hogy egy-két helyi jellegzetesség receptjét begyűjtsem, vagy eljussak a város legjobbnak ítélt éttermébe. Néha még a konyhájukba is bepillanthatok.

Ételt választani nehéz

Egyszer úgy adódott, hogy a székes fővárosból, Fehérvárról nem autópályán, hanem kis utakon kacskaringóztunk haza. Ráértünk egy nagyobb kitérőre. Veszprémben kötöttünk ki, ahol a méltán híres és nemrégiben felújított állatkert megtekintése után farkaséhesen, lehetőségeket kutatva egy kedves kicsi panzió éttermében, csodálatos, növényekkel teli, buja kertbe toppantunk. A halványzöldre festett kovácsoltvas székekkel és asztalokkal berendezett térben csupa külföldi hangot hallottunk. Szemem azonnal a vendégek előtti tányérokra zoomolt, és amit láttam, nyomban meggyőzött arról, itt kell maradnunk.

5 tipp hétköznapi vacsorákra >>

Az étlapot böngészve határozottságom cserbenhagyott. Melyiket válasszam? – merült fel a kérdés az izgalmasabbnál izgalmasabb fogások láttán. Végül narancsos kacsát kértem, mert a hozzárendelt köret igen különlegesnek ígérkezett: meggyes-vöröskáposztás rétes. Ilyet még nem ettem, de nem is hallottam korábban. Szó, ami szó, a végeredmény zseniálisan festett és az íz-összhatás teljesen lenyűgözött. Otthon az első adandó alkalommal előrukkoltam ezzel a fogással. Utána mindenki megnyalta mind a tíz ujját!

Afrodiziákumok: vágykeltők a konyhából >>

Káposzta, ó isteni vöröskáposzta!

Tudom, hogy a vöröskáposzta alacsony kalóriatartalma miatt vigyáz a női vonalakra. Azzal is tisztában vagyok, hogy a kacsahúshoz elképzelni sem tudnék jobb körítést kínálni a párolás során lilává változott, kissé karamellizálódott káposztánál. Elkészítését tekintve ahány ház, annyi szokás. Van, aki almával, mások vörösborral párolják, de itt van másik példaként a fent említett meggyes változat. Vegyük most sorba azokat az ételeket, amelyeket ezzel a csodálatos színű zöldséggel ezen kívül még készíthetünk.

Őszi kényeztetés: tejszínes fügekrémleves >>

A legelső és egyben kihagyhatatlan, a savanyúságok sztárja, a paprikába töltött verzió. Ha elmegyek a piacon a savanyúságos pult mellett és véletlenül meglátom, akkor biztosan viszek kóstolót belőle. Nagymamám házi, köménymagos káposztasalátája... bajnok volt. Leves vagy főzelék készítéséhez is nagyszerű alapanyag. A vegák álma, a káposztás fasírt, ami eszméletlenül jól néz ki félbevágva, zöldsalátával tálalva könnyű, majonézessel pedig kiadósabb vacsora vagy ebéd lesz belőle. Szendvicsbe szeletelve színével dobja fel azt. Így, nyersen a legegészségesebb, ezért friss salátába, vitaminjaival egészségünk megőrzője. Az én pár perces vitaminsalátám szemet gyönyörködtető színekben pompázik. Ami még a javára írható, hogy az év bármely szakában elkészíthető.

Jövő héten gyors kencéket készítek minden mennyiségben. Éljen a gyereksereg, aki felfalja majd mind! Addig is élvezzük a meggy és a káposzta ízharmóniáját, gyűjtsük és készítsük a vöröskáposztás receptúrákat!

Gréti

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek