Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyárson sült kacsa

Nyárson sült kacsa
Nyárson sült kacsa
205 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Feleségem születésnapjára készítettem ezt a fogást. Az alkalomnak megfelelő, igazi különlegességet sikerült alkotnom, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti, próbálja ki.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Kacsához köretként leginkább a gombás rizs a megfelelő választás. Nálunk a gyerekek viszont nemigen rajonganak a gombáért, ezért a választásom mustáros burgonyapürére esett, amihez kevertem egy jó adag friss rukkolát is.

Nincs mit ragozni, szőröstül-bőröstül elfogyott minden. A szakácsnak a legnagyobb elismerés.:)))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kacsát tisztítsuk meg az esetleges tollmaradványoktól. Alaposan sózzuk be kívül-belül, majd húzzuk fel a sütőnyársra. Erre a célra szabadtéri grillezőt használtam, ami faszénnel üzemel, de elkészíthetjük elektromos nyárssütővel vagy grillcsirke sütővel is.
  2. A sütés kezdetekor tegyük fel a nyársat a forgókarra, majd indítsuk el a motort. Amikor a kacsa már forog a nyárson, csak akkor tegyük alá az izzó faszén parazsat. (Indításkor nem kell több, mint 1,5-2 kg.) Ha nem így járunk el, a bőre azonnal meg fog égni.
  3. Minden fél órában adjunk hozzá kb. 1,5 kg friss parazsat.
  4. Amíg a kacsa sül, készüljünk elő a mártással, illetve a kandírozott nektarinnal. A mézet öntsük gyorsforraló edénybe, és forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a narancslevet, forraljuk össze, végül sűrítsük be a keményítővel. Ezzel a sűrítménnyel fogjuk később kenni a kacsa bőrét, valamint ez lesz a szósz is tálaláskor.
  5. Forró serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd tegyük bele az időközben felszeletelt, kimagozott nektarint. Forgassuk át az olvadt cukorban, majd öntsük fel borral. Forraljuk fel, majd sűrítsük be szirup állagúra.
  6. Amikor a kacsa bőre már szép barnára sült, kenjük meg a narancsszósszal, majd néhány alkalommal kb. 10 percenként ismételjük meg, amíg a sütés befejeződik. A bőr szép fényessé és a narancsos- mézes aroma által különleges ízűvé válik.
  7. Tálaláskor a darabolt kacsahús mellé ízlés szerint kínáljunk a kandírozott nektarinból, valamint a narancs szószból is.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 251
elküldve: 4
receptkönyvben: 81
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mézes-narancsos kacsasült, sült kacsa nyárson, kacsa nyárson sütve

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

z1
z1 / z1 Sun, 2013-12-01 03:03

...nagyon szeretheted a feleséged.
3 órát melózni egy kacsával?!?!?!
Minden elismerésem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z.

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-12-01 10:47

Kedves Z,

valóban melós volt, de elsősorban azért, mert alacsony hővel, a kelleténél kevesebb szénnel dolgoztam. Így viszont rendkívül porhanyós, omlós lett a hús, megbolondítva a mézes narancsos páccal, és a faszén füstjével. Csoda dolgok tudnak készülni szabadban akár grillen, akár nyárson. Az asszony pedig bőven rászolgált a törődésre, ez nem is kérdés! Különleges NŐ-nek, igazi különlegesség dukál. :)
Üdv.: K.

z1
z1 / z1 Mon, 2013-12-02 22:05

Szia K!

Értettem a leírásodból, hogy miképpen készült el a kacsa, és biztos elképesztően jó is volt.
Igazából én csak azt jeleztem, hogy nekem az ilyen aprólékos, pepecs melóhoz nincs türelmem. Valószínűleg már a felénél a falhoz vágtam volna:))))

Z.

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2013-11-04 21:12

Igen, csak ne felejtsd el, hogy sütőben (zárt hőben) először párolni is kell, másképpen kemény marad.

lukiba
lukiba Sun, 2013-09-01 00:27

Nagyon jól hangzik, ezt biztos ki fogom próbálni, már cseperednek is a kacsák :)

csato
csato Sat, 2012-08-11 13:15

Na ebből most küldhetnél!:)))))))))Szuper recept!üdv Csató

746
kacsahús 2 kg
cukor 2 ek
nektarin 3 db
rosé 1.5 dl
méz 1 dl
narancslé 3 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál
0 ízlés szerint