r
Nosalty Logó

Nyárson sült kacsa

Kornél
Nyárson sült kacsa
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

746
Kalória
74.4g
Fehérje
51.4g
Szénhidrát
24.1g
Zsír
439.3g
Víz
308g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
40.9g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 746 kcal
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3734 kcal
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 124 kcal
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1361.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    842 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    439.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    156 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 746 kcal
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    371.9 g

Zsír

  • Összesen
    120.5 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6808.4 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    280 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    444 mg
  • Foszfor
    4208 mg
  • Nátrium
    1500 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    256.8 g
  • Cukor
    205 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    2196.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    565 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    226 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    111 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    592 micro
  • Kolin:
    1115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    599 micro
  • β-crypt
    778 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    789 micro
Összesen 3734 kcal
  • 13% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 124 kcal

Elkészítés

  1. A kacsát tisztítsuk meg az esetleges tollmaradványoktól. Alaposan sózzuk be kívül-belül, majd húzzuk fel a sütőnyársra. Erre a célra szabadtéri grillezőt használtam, ami faszénnel üzemel, de elkészíthetjük elektromos nyárssütővel vagy grillcsirke sütővel is.
  2. A sütés kezdetekor tegyük fel a nyársat a forgókarra, majd indítsuk el a motort. Amikor a kacsa már forog a nyárson, csak akkor tegyük alá az izzó faszén parazsat. (Indításkor nem kell több, mint 1,5-2 kg.)Ha nem így járunk el, a bőre azonnal meg fog égni.
  3. Minden fél órában adjunk hozzá kb. 1,5 kg friss parazsat.
  4. Amíg a kacsa sül, készüljünk elő a mártással, illetve a kandírozott nektarinnal. A mézet öntsük gyorsforraló edénybe, és forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a narancslevet, forraljuk össze, végül sűrítsük be a keményítővel. Ezzel a sűrítménnyel fogjuk később kenni a kacsa bőrét, valamint ez lesz a szósz is tálaláskor.
  5. Forró serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd tegyük bele az időközben felszeletelt, kimagozott nektarint. Forgassuk át az olvadt cukorban, majd öntsük fel borral. Forraljuk fel, majd sűrítsük be szirup állagúra.
  6. Amikor a kacsa bőre már szép barnára sült, kenjük meg a narancsszósszal, majd néhány alkalommal kb. 10 percenként ismételjük meg, amíg a sütés befejeződik. A bőr szép fényessé és a narancsos- mézes aroma által különleges ízűvé válik.
  7. Tálaláskor a darabolt kacsahús mellé ízlés szerint kínáljunk a kandírozott nektarinból, valamint a narancs szószból is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 180 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Feleségem születésnapjára készítettem ezt a fogást. Az alkalomnak megfelelő, igazi különlegességet sikerült alkotnom, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti, próbálja ki.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...