8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Mindegy, hogy a boltban vesszük cserepestül és csokrostul, vagy az ablakpárkányon növesztjük, a friss zöldfűszerekből valahogy mindig sokkal több van, mint amennyit fel tudunk használni. A lenti ügyes módszerek ezen a problémán segítenek.

A friss zöldfűszer minden konyha egyik legaromásabb kiegészítője, és rengeteg recept kötelező eleme salátától desszertig. Azonban gyakran előfordul, hogy a boltban kapható vagy az otthon szüretelt mennyiség meghaladja a felhasználási képességeinket. Ahelyett, hogy kidobnánk vagy megszárítanánk, használjuk a friss zöldfűszereket különböző leleményes módokon.

8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Salátába vele

Mint minden leveles zöld, a friss fűszer is meghatározó szereplője lehet egy nagy tál salátának. A zsenge, aromás levelek kellő frissességet kölcsönöznek egy könnyed, zöldséges köretnek.

Elsősorban a gyenge leveles fűszereket használjuk erre a célra. A bazsalikom, menta, citromfű, kapor vagy petrezselyem tökéletes választás.

Az olyan fásabb ízesítők, mint a rozmaring, oregano és kakukkfű kellemetlen élményt adnak egy salátában, ha mit sem sejtve rájuk harapunk. Ezért ezeket inkább használjuk valami másra.

Fűszeres cukorszirup

Ha saját szörpöt vagy szirupot készítünk, és éppen akad a konyhánkban egy nagy csokor fűszer, amivel nem tudunk mit kezdeni, ne várjunk tovább a felhasználásával. Egyenlő arányban főzzünk össze cukrot és vizet, majd adjuk hozzá a kiválasztott zöldfűszer leveleit.

Forraljuk fel, majd hűtsük le, és szűrjük le a szirupot. Tartsuk a hűtőben, jeges teák, koktélok és más italok ízesítésére jól jön majd.

Salátaöntetek és dresszingek

Egy komplexebb öntet néha hiányolja az olyan erőteljesen aromás hozzávalókat, amik igazán ütőssé teszik. A zöldfűszerek leveleit apróra vágva vagy egy konyhai robotgépben pépesítve hozzáadhatjuk bármelyik kedvenc joghurtos vagy egyéb öntetünkhöz.

Ízesített olaj

Fűszerolajat mindig érdemes a konyhában tartani, nagyszerű kellék lehet, ha valamilyen húsételt pácolunk, salátát keverünk, vagy hideg előételeket szeretnénk ízesíteni. Valamilyen semleges ízű olajjal kezdjünk (pl. napraforgó), hogy tényleg csak a fűszerek ízét lehessen majd érezni.

Nagyon óvatosan melegítsük a levelekkel az olajat, vigyázzunk, nehogy odaégessük. Leszűrés után tartsuk a hűtőben, így nem fog megromlani.

Száraz húspác

Sóval és más ízesítőkkel (pl. fokhagyma, gyömbér) durván összekeverve, száraz pácot is készíthetünk a rengeteg zöldfűszerünkből. Egy mozsárban vagy késes aprítóban keverjük össze a hozzávalókat, majd alaposan masszírozzuk be vele a sütni kívánt húsunkat.

Fasírtok és palacsinták

Bármi, amit olajban szeretnénk kisütni, és híg masszája van, biztos elbír majd egy kevés friss zöldfűszert. Tegyünk mentát a cukkinitócsniba vagy petrezselymet a zöldséges palacsintába, esetleg készítsünk falafelt, amibe szinte az összes zöld belekerülhet.

Gyors pesto

Nemcsak bazsalikomból készülhet a kedvelt olasz szósz, hanem tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerből. Csupán össze kell dolgoznunk egy mozsárban a leveleket egy marék olajos maggal, kevés parmezánnal, olajjal, sóval és borssal.

Fűszervaj

Szobahőmérsékletű vajhoz keverve a fűszer kiadja erőteljes aromáit. Az így kapott fűszervaj egy fantasztikusan sokszínű alapanyag lesz a konyhánkban: kenhetjük szendvicsbe, főzhetünk vagy süthetünk vele húsokat, zöldségeket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Okos konyhai megoldások, amikkel sosem lesz maradék:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek