Így bánj a fűszernövényeiddel, és ízükkel meghálálják gondoskodásod!

Legyen a te ételed a legillatosabb és legízletesebb! Hogyan érheted ezt el? Ha friss fűszernövényeket használsz hozzájuk. Így bánj velük, és ízükkel meghálálják gondoskodásod!

Nincs finomabb, mint egy friss, zöldfűszeres étel. A szárított fűszerekkel készült ételekkel szemben, sokkal intenzívebben érezhetjük ízüket. Itt a jó idő, ha nincs kis veteményes kerted, érdemes az erkélyen vagy a konyhaablakban elhelyezett virágládába tartanod pár tövet a legfontosabb növényekből. Íme pár jó tanács a nevelésükhöz, használatukhoz és tartósításukhoz.

Oregano palánták a kertészetből

Érkeztetés

Amikor a szakértői kezek alól jó esetben egy kertészetből – otthonunkba kerülnek a műanyagcserepes fűszernövények, az első egy-két napban hagyjuk, hogy aklimatizálódjanak. Ne locsoljuk őket, ne vágjunk belőlük, és ne ültessük át a töveket, csak a pihenő után helyezzük át a növényt egy nagyobb, számára megfelelő cserépbe, virágládába.

Kicsi, egyedi cserepekbe vagy virágládába

Elhelyezés

A pihenő után, amint lehet ültessük át egy nagyobb helyre őket, és tegyünk sok új, jó minőségű termőföldet melléjük. Napos helyen, az ablakban vagy egy balkonládában érzik a legjobban magukat. Ha télen ültetünk, ne tegyük működő fűtőtest fölé a cserepet, mert a meleg levegő gyorsan kiszárítja a földjüket.

Sok napfényt, déli fekvésű elhelyezést igényelnek: oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya

Kevesebb, részleges napfényt, keleti vagy nyugati elhelyezést igényelnek: petrezselyem, menta, metélőhagyma, tárkony

A spricni is hasznos lehet

Locsolás

Csak ritkán öntözzük a földet, nem szabad vízben állniuk a gyökereknek, mert nem kapnak levegőt. Tapintásra inkább csak épphogy nedves legyen a földjük, így levegőt és vizet is kapnak megfelelő arányban.

Szedés

Általánosságban elmondható, ha szeretnénk a friss fűszerek üdítő ízét sokáig élvezni, akkor a leveles rész maximum egyharmadát szedjük le egyszerre, többet semmiképpen se. Hagyjuk újból kinőni és csak utána szüreteljünk legközelebb.

Tárolás

  • Ha túl sok fásabb szárú fűszernövényt (mint: oregáno, kakukkfű, rozmaring) szedtünk le egyszerre, akkor enyhén nedves papírtörlőbe csavarjuk bele a maradékot, és így tegyük be a hűtőbe. Egy-két napig még eláll. Amennyiben mégis elszíneződnének a levelek, vagy megjelennének a penész első jelei a száron, akkor mondjunk le róluk.
  • A vágott lágy szárú fűszernövényeket (mint: bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma) ne a hűtőbe, hanem egy pohár vízbe tegyük a következő, lehetőleg mihamarabbi felhasználásig.
  • A megmaradt részt ki is száríthatjuk, vagy jégkockakészítő mélyedéseibe szórva – pl.: bazsalikomnál, petrezselyemnél aprítva, kakukkfűnél, rozmaringnál a leveleket a szárról lecsipegetve – olívaolajjal, olvasztott vajjal felöntve mélyhűtőben is lefagyaszthatjuk.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek