Az ingyenes szakácskönyv, ami után soha többé nem landol ételmaradék a kukában

Az IKEA egy olyan ingyenes szakácskönyvet tett elérhetővé, amivel felvehetjük a kesztyűt az ételpazarlás ellen.

Az IKEA mindig keményen küzdött a pazarlás ellen, éppen ezért rengeteg projektet indított az utóbbi években, hogy mindent megtegyen azért, hogy olyan termékeket is megmentsen, amelyeket egyszerűen csak kidobnánk. Eddig leginkább a bútorok terén adott ilyenfajta segítséget, most azonban olyan szakácskönnyel rukkolt elő, amivel a maradék ételeinket is megmenthetjük a kukába kerüléstől.

Almacsutka, banánhéj, megmaradt zöldségdarabkák – egyebek mellett ilyen konyhai hulladékok felhasználásával készíthetünk ételeket a kanadai IKEA által ingyenesen letölthető kiadvány segítségével – írja az nlc.hu.

A svéd áruházlánc észak-amerikai séfek közreműködésével 50 olyan receptet alkotott meg, amelyek segítségével kidobásra ítélt fölösleges ételekből készíthetünk mennyei fogásokat. A szakácskönyvben a reggelitől a desszertig találunk érdekes és ínycsiklandozó ételeket, illetve tippeket is elsajátíthatunk arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket már tényleg nem lehet megmenteni.

Még mindig rengeteg ételt dobunk ki

Az új adatok alapján egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez azt mutatja, hogy még bőven akad tennivalónk a környezettudatosságunk fejlesztése terén.

Érdemes letölteni ezt a receptkönyvet!

A 111 oldalas, angol nyelvű Scrapsbook itt ingyen letölthető.


Jöjjön pár maradékmentő ötlet tőlünk:

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek