Erre mind használhatod a mozsarat: 7 ötlet a hummusztól a fűszersóig

A mozsár régimódi, macerás és felesleges dolognak tűnhet egy modern konyhában. Azonban ne engedjük, hogy az egyszerű látszat ilyen könnyen becsapjon minket: ez a konyhai tárgy sok trükköt tartogat a tarsolyában.

Vannak a konyhában az elég egyértelműen használható eszközök, vannak a haszontalan kütyük, és végül akad néhány olyan alkalmatosság is, ami csodákra képes, ha teljesen kihasználjuk. A mozsár is ilyen, aminek sokkal több képessége rejlik a felszín alatt, mint az egyszerű fűszerőrlés. Fedezzük most fel ezeket, legyen a mozsár szinte mindennapos eszköz a konyhánkban.

Erre mind használhatod a mozsarat: 7 ötlet a hummusztól a fűszersóig

Pesto

Sokkal jobban járunk, ha a késes aprító helyett egy mozsárban készítjük el a pestót. A fém kések keserűvé tehetik a fokhagymát és a bazsalikomleveleket is, de szerencsére a kőmozsárban ilyen problémánk nem lesz.

Ráadásul az ízek is jobban összeérnek majd, hiszen minden hozzávalót jól egymásba masszírozunk.

Hummusz

Ugyan kissé rusztikusabb, darabosabb csicseriborsókrémet kapunk ezzel a módszerrel, ez egyes esetekben akár jól is jöhet. Ha szeretnénk textúrában izgalmasabb, sokszínűbb hummuszt, mindenképpen vegyük elő a mozsarat.

Dresszing

Főleg az olyan salátaöntetek esetében, ahol fontos, hogy teljesen egyenletesre, krémesre dolgozzuk a nehezen aprítható alapanyagokat (fokhagyma, szardella, tonhal, olajbogyó, kapribogyó, gyömbér, stb.), egy mozsárnál jobb eszközt nem is kívánhatnánk.

Kezdjük ezekkel a fent felsorolt hozzávalókkal, és ha a mozsarunk elég nagy, akár az egész öntetet is elkészíthetjük benne. Az olaj, ecet, citromlé és fűszerek alaposabban átveszik így az ízeket.

Zöldségkrémek

A puhára sült vagy főtt zöldségeknek esélye sincs a mozsárban: pár mozdulattal ugyanolyan krémesre tudjuk őket dolgozni, mint az aprítógépben (és még a mosogatás is egyszerűbb lesz).

Ráadásul az olyan zöldségek esetében, mint az avokádó vagy a padlizsán, nem kell aggódnunk, hogy a fém eszközök rontanak a krém színén és ízén.

Házi fűszerkeverék

Friss, egész fűszerekből őrölve százszor finomabb házi keverékeket hozhatunk létre. A boltban árult, előre csomagolt verziók idővel sokat veszítenek ízükből, erejükből. Ilyen az otthoni fűszerkeverékkel nem fog előfordulni.

Szintén nagyot nyerhetünk azzal, hogy mindig csak annyit készíthetünk, ami épp az adott ételhez elég lesz. Ezzel is garantáljuk a fűszerkeverék frissességét.

Currypaszta

Némileg a fűszerek világában maradva, emlékezzünk meg a currypasztáról is. Az erőteljesen aromás krém több ázsiai nemzet konyhájának alapja. Gyakori hozzávaló benne a chili, fokhagyma, gyömbér, friss és szárított fűszernövények.

A konyhai robotgép nem mindig bír el az alapanyagokkal, főleg, ha kis mennyiségben csináljuk. Mozsárban ez egy végtelenül egyszerűbb feladat lesz.

Fűszersó

Só mindig van otthon, és ha van mellé egy mozsarunk is, akkor egy igazi konyhai csoda vár ránk. A lehetőségek tárháza végtelen: bármilyen ízesítésű fűszersót összehozhatunk a mozsarunkban.

Csupán annyi kell hozzá, hogy a tetszőleges ízesítőket a sóval néhány percig erőteljesen őröljük a tálban. Így a só képes lesz alaposan átvenni az ízeket.

Ne hagyjuk a polcon pihenni a mozsarat, lendüljünk vele akcióba, akár minden nap!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos trükkök és tippek, házi szakácsoknak:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek