Így készíts sütit maradékokból – gyümölcsből, száraz kekszből, megmaradt tejből

Ki gondolná, hogy a mindennapi főzés során egyszerűen hulladékként kezelt maradékokból is nagyszerű ételek készülhetnek? Például nagyszerű sütemények is! Ezekhez adunk most ötleteket.

A környezettudatos életmód egyik alappillére, hogy az ember nem pazarol, és ha lehet, a konyhában is megmenti a maradékot. Bár a fogyasztói kultúra minden erejével próbálja sulykolni belénk, hogy mindenből a legjobbat vegyük, akkor is cseréljük le újra, ha már kicsit sérült, kiszolgált, kopott, de működőképes.

Így van ez a főzéssel is: mióta a boltok kínálatában ott sorakoznak a legszebb, legfrissebb alapanyagok, a húsokat tökéletesen feldolgozva, válogatva megvásárolhatjuk, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy mindenből csak a legnemesebb részt használjuk fel. Pedig régen mind a húsokat, mind a zöldség- és gyümölcsféléket igyekeztek teljesen feldolgozni, hogy ne legyen maradék. A háztartásokban nemcsak azért keletkezett a mai hulladékmennyiség töredéke, mert nem használtak annyi csomagolóanyagot, hanem az élelmiszerrel sem pazaroltak.

Nem csak sós fogások készülhetnek maradékból!

Sokszor írunk arról, hogy hogyan kreálhatunk új ételeket a maradékokból, ahogy arról is, hogy például egy egész csirke hányféle módon használható fel, úgy hogy gyakorlatilag az utolsó porcikáig feldolgozzuk. De nemcsak főételek készülhetnek maradékmentő praktikákkal, hanem nagyszerű desszertek is, nem is gondolnánk, mennyiféle finomság készülhet például a gyümölcsturmix maradékából, vagy akár a már száradásnak indult (karácsonyi) kekszekből. Ezekhez adunk ötleteket.

Gyümölcskenyerek és kevert sütik gyümölcsmaradékból

Sokan fogyasztanak reggelente gyümölcsturmixot vagy különböző frissen préselt leveket, amelyek egyrészt igazi vitaminbombák, másrészt felmerülhet a kérdés, lehet-e valamit kezdeni a visszamaradó kipréselt, rostos gyümölcshússal vagy éppen a répa maradékával. A jó hír, hogy lehet: ha nem maradt benne mag vagy ehetetlen héj, nyugodtan használjuk gyümölcskenyerek, kevert sütik alapjaként – csodásan gazdagítja majd őket, és extra sok rosthoz is jutunk így. Sőt, ha egy légmentesen záródó dobozba téve a hűtőbe tesszük a gyümölcsmaradékot, két-három napig biztonsággal tárolhatjuk így, hétvégén pedig gyorsan összedobhatunk belőle egy finom sütit.

A növényi tejpótló italok rejtett kincsei

Bár a növényi tejpótló italokat sokan a boltban készen veszik, nem nehéz nekiállni házi körülmények között sem, ehhez itt adunk ötleteket. Az otthon készített növényi italok a boltiak árának töredékébe kerülnek, és még szemetet szem termelünk a csomagolásukkal. De mi legyen a kókusztejből visszamaradó kókuszos masszával, vagy a különböző magtejek alapjaival? Készülhet belőlük kókuszos kekszgolyó, a magitalok maradéka lehet különböző mártások alapja, vagy éppen egy finom piskótát is gazdagíthatunk velük.

Sütiből sütit

Sok családban elképzelhetetlen, hogy egy süteményből maradjon bármi is, azért mindenki rágcsált már kőkeményre száradt mézeskalácsot januárban… A szikkadt péksüteményekből a háziasszonyok mindig is rengetegféle finomságot készítettek: a mákos/diós gubát hagyományosan száraz kifliből készítik, a szikkadt szemle nyugodtan lehet egy gyümölcsös kenyérpuding alapja, de a száraz kalácsból készülhet a legfinomabb máglyarakás is.

A túl kemény mézeskalácsot vagy kekszet összetörhetjük mozsárban vagy késes robotgépben, és máris kekszes, réteges pohárkrémek alapjai vagy a csodálatos New York-i sajttorta kekszalapja lehetnek. De gyúrhatunk belőlük kakaópor, tej és kókuszreszelék hozzáadásával klasszikus kókuszgolyót is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További főző- és sütőtippek itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...