Fehérjében gazdag ételek, ha nem kedveled a tojást

Ha nem szereted, vagy éppenséggel allergiás vagy a tojásra, akkor egy igen fontos fehérjeforrástól esel el. Szerencsére jó pár olyan növényi alapanyag akad, mely dúskál fehérjében, lássuk.

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, szervezetünk egyensúlyához feltétlenül szükségünk van rájuk. Szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb. Ezért is elengedhetetlen, hogy kellő mennyiséget vigyünk be fehérjéből a szervezetünkbe.

Fehérjében gazdag ételek, ha nem kedveled a tojást

Egy főtt tojás például 6 gramm fehérjét tartalmaz, de sok más növényi élelmiszer is kínál ugyanennyit vagy még többet. Nézzük, melyek ezek, és hogyan készítsük el őket.

Csicseriborsó

A csicseriborsó remek alapanyag, hiszen készíthetünk belőle hummuszt, feldobhatjuk vele salátáinkat, beletehetjük egy levesbe, de akár pörköltet is varázsolhatunk belőle. A csicseriborsó átlagos felnőtt adagja közel 8 gramm fehérjét biztosít.

Lencse

Teljesen lényegtelen, hogy a vörös, a barna, a zöld vagy a fekete változatát választod, hiszen mindegyikből egy fél csészényi 8 gramm fehérjét ad. A lencse rendkívül sokféleképpen elkészíthető, ráadásul sokkal gyorsabban megfő, mint a bab, így akár időt is spórolhatunk vele. Készítsünk belőle curry-t, dahlt, sima, egyszerű főzeléket, levest vagy salátát.

Tökmag

Egy adag tökmagban összesen 8,5 gramm fehérje található, továbbá remek cink-, vas-, réz-, magnézium-, kálium- és szelénforrás. Kiváló nassolnivaló, így akár magában is fogyaszthatjuk, de remekül feltudjuk vele dobni a salátáinkat, süteményinket vagy éppenséggel a sós rágcsálnivalókat.

Cheddar sajt

Bármennyire is hihetetlen, a cheddar sajt kiváló fehérjeforrás, hiszen adagonként 7 gramm található benne.

Ezen kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, a cink, a foszfor, valamint az A - és B12-vitamin.

Mivel sokféle változata létezik, ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választani.

Quinoa

Ez a teljes kiőrlésű gluténmentes álgabona egyre népszerűbb Magyarországon is. Csészénként körülbelül 7 és fél gramm fehérjét tartalmaz, és remek rostforrás. Szerencsére nagyon könnyen készíthető, legalább annyira, mint a rizs. Mivel önmagában igen ízetlen, ezért célszerű salátákhoz, húsok mellé vagy töltött zöldségekben felhasználni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Finom alapanyagokat itt találsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...