23 nagyon epres nyalánkság

A piacokon és áruházakban már áprilisban is kapható magyar eper, a szabadföldi termés szezonja azonban csak május végén kezdődik igazán. Ha addig nem bírod ki, süss vele most!

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a XIV. századtól fogyasztják. Az élénkpiros, illatos gyümölcs kedvence a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Rendkívül sokféle módon használhatjuk fel, legyen az fagylalt, szörp, dzsem, sütemény, joghurt, saláta - biztosan találunk közöttük eperrel ízesítettet is.

Te melyiket választod?

  1. 1.

    Fraisier torta

  2. 2.

    Epres túrótorta ahogy Bori készíti

  3. 3.

    Epres-fehér csokis spiráltorta

  4. 4.

    Mentás eperkrémleves

  5. 5.

    Eper balzsamecettel

  6. 6.

    Frogurt

  7. 7.

    Epres túrógombóc

  8. 8.

    Epres cheesecake

  9. 9.

    Epres-almás crumble

  10. 10.

    Eperhabos tündértorták karamell öntettel

  11. 11.

    Epres-kókuszos rétes

  12. 12.

    Eperkocsonya

  13. 13.

    Töltött eprek

  14. 14.

    Epermisu 2.

  15. 15.

    Epres jégkocka

  16. 16.

    Epres-mandulás pite

  17. 17.

    Epres mille-feuille

  18. 18.

    Tejmentes csokoládéba mártogatott eper

  19. 19.

    Epres csokoládétorta

  20. 20.

    Eperkrémes képviselőfánk

  21. 21.

    Epres-túrós süti

  22. 22.

    Szirupos-darabos eperlekvár

  23. 23.

    Epres goffri

Tudtad?

Itthon olyan eperfajtákat termesztenek, amelyek ízletesebbek, zamatosabbak ugyan, de a magasabb nedvességtartalmuk miatt sokkal kevesebb tárolást bírnak ki. Magyarországon mintegy 70 százalékban a Clary fajtájú epret termesztik, de egyre divatosabb az Asia fajta is. Ezek a leszedést követő 48 óra elteltével már nem olyan szépek, így az áruk is alacsonyabb a frissekénél.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?