Ezekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád

A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!

Ha a C-vitaminra gondolunk, először mindig a citrusok és a paprika jut eszünkbe, holott a citrusfélék helyett például jó néhány regionálisan termesztett zöldség és gyümölcs is tartalmaz annyi C-vitamint, mint az előbbiek. Ezeket jóval rövidebb úton kell elszállítani a vásárlókhoz, így környezettudatosabb a fogyasztásuk.

A testben a C-vitamin, amellett, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a csontok és a kötőszövet felépítéséért felel. Emellett azok számára, akik nem fogyasztanak húst, nagyon fontos, hogy elegendő C-vitamint vigyenek be, ugyanis ez segíti elő a növényi eredetű élelmiszerekben található vas felszívódását.

PETREZSELYEM

Ki gondolná például, hogy a petrezselyem nagyszerű C-vitaminforrás? Igaz, hogy sokat kell belőle enni, de grammonként négyszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban. Ha ki akarjuk használni, hogy milyen egészséges, csináljunk belőle pestot, mert abba koncentráltan is beletehetjük!

KELKÁPOSZTA

A másik zöldség, amiről nem feltétlenül a C-vitamin jut eszünkbe, holott egy adagnyi a teljes napi szükségletünk dupláját fedezi, a kelkáposzta. Ez a zöldség a C-vitamin mellett A- és E-vitaminokat is tartalmaz, a legegészségesebb pedig nyersen, egy kis olajjal leöntve.

KELBIMBÓ

Bár nem mindenki szereti, a kelbimbó hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kelkáposzta, és ez nem csak a kinézetére igaz. Amellett, hogy ez a zöldség hasonlóképpen tele van C-vitaminnal, nagyon jól eltelít, így fogyókúrázóknak is ideális.

LICSI

A licsi is C vitamin-bomba, holott ez nem köztudott az egzotikus gyümölcsről, sőt, még rezet is tartalmaz, ami olyan ásványi anyag, melyet a test nem tud maga előállítani, így, akárcsak a vitaminokat, a táplálékkal kell bevinni.

Ezeknél az ételeknél arra kell odafigyelni, hogy a C-vitamin nem túlságosan stabil, és hőre és levegőre is bomlik. Így a legjobb őket a vásárlás után minél hamarabb és nyersen fogyasztani!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek