Ezek a gyulladáskeltő élelmiszerek segítik elő a szívproblémák kialakulását

Egy új kutatás szerint az úgynevezett gyulladást elősegítő élelmiszerek hajlamosabbá tehetik az embereket a szívproblémák és a stroke kialakulására.

Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy a legegészségesebb étrend növényalapú, feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz, és kerüli a gyorskaját és a cukros ételeket. Egy friss kutatás most alátámasztotta ezt: a Journal of the American College of Cardiology (JACC) tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az élelmiszerek növelik a gyulladást a szervezetben, és ezzel növelik az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a stroke.

A feldolgozott élelmiszer is hatalmas mumus

A Nurses’ Health Studies kutatás keretein belül a szakértők 210 ezer ember adatait analizálták, és 32 évig követték végig az egészségüket. A kutatásból kiderült, hogy annál a 20 százaléknál, akik a legtöbb gyulladást előidéző élelmiszert fogyasztották, 46 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívprobléma, és 28 százalékkal megnő a stroke esélye

De mi számít gyulladást elősegítő élelmiszernek?

Gyakorlatilag minden, ami feldolgozott és nagyon cukros: a cukros italok, a feldolgozott húsok, és az egyszerű szénhidrátok is, mint a fehér kenyér például. Az olajban sütött élelmiszerek szintén ide tartoznak, és minden, ami nagyon feldolgozott és tartósított.

Persze a szakértők szerint sem reális, hogy az emberek teljesen kiirtsák az életükből ezeket az élelmiszereket, de érdemes csökkenteni a fogyasztásukat az egészség érdekében. A kutatók szerint a legideálisabb a mediterrán diéta követése, de alapvetően is törekedni kellene a zöldség- és gyümölcsalapú étkezésre, jó zsírokkal, sok fehérjével és összetett szénhidrátokkal. Sőt, a teljes értékű, alacsony zsírtartalmú, növényalapú ételek még egyenesen gyulladáscsökkentők is – de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az egyik csökkenti a másik hatását, hanem úgy, hogy az utóbbi élelmiszertípusok még csökkentik is a szívproblémák kialakulását.

Az egészségtelen étrend még mindig nagyon gyakori, Magyarország pedig Európa egyik leginkább túlsúlyos országa, ahol nagy problémát jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Ezek egyébként globálisan a vezető halálokok közé tartoznak, így érdemes az étrendet is úgy alakítani, hogy minimalizáljuk az esélyét annak, hogy a keringési rendszerünk lássa kárát.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

S.-Nagy Niki

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.