Fotó. flickr - pile of homemade pasta, just rolled and cut by cafemama
Villámfogások: amíg a tészta kifő >>
A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készülnek. Persze vannak tojás nélküliek és durumlisztből készültek és gluténmentesek is, de az ízük nagyjából ugyanaz. Ami meghatározza őket, az a forma, a vastagság és a méret.
10 perces vacsora, retro tészták >>
Éppen ezért nem mindegy, mihez mit használunk. Vannak például a csusza- vagy kockatészták, ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a túrós vagy a krumplis tésztát. Milyen lenne, ha spagetti tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz? Vagy fordítsuk meg! Milyen lenne, ha egy bolognai mártást kockatésztával ennénk. Mindenképpen fura.
És azt tudjuk, hogy miért vannak különböző alakú, állagú, formájú tészták? Nem, nem csak az esztétikum miatt, vagy mert valaki nagyon unatkozott a készítése közben!
Fotó: flickr - Pasta at Granville Island by Vancity Allie
Ehhez a különböző szószoknak és mártásoknak van köze, hiszen a csavart, lyukas, hajtogatott tészták mind-mind máshogy veszik fel ezeket az önteteket.
Érdemes tartani otthon a tésztákból egy-két fajtát, de hogy melyiket mire használhatjuk, és melyeket tudjuk a legtöbb tésztás ételhez használni, arra legújabb sorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni.
Olcsó, gyors és vega: tészta >>
Spagetti, makaróni
Maccheroncelli, azaz a hosszú makaróni. Talán a legközkedveltebbek hazánkban. Az 1990-es években rengeteg makarónit fogyasztottunk, amit aztán felváltott a spagetti. Túl sok különbség azonban nincs köztük, lényegében csak egy kicsivel nagyobb átmérő, és egy apró, a tészta teljes hosszán áthúzódó, lyuk.
Széles metéltek
Pappardelle, tagliatelle, a különbség közöttük, hogy az előbbi kb. 3 cm széles, recés széllel, míg utóbbi körülbelül 0,5 cm széles. Közeli rokonuk a mafalde, amely szintén alig tér el előző társaiktól, épp csak fodros a széle. Leginkább egy csiga talpához hasonlít.
Cérnametéltek
Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt, taglierini, azaz szálas metélt tartozik ide. Főleg levesekbe és édességekhez, például vargabéleshez használjuk. Gyorsan megfő, könnyen emészthető. Érdemes otthon tartani belőlük a kamrában.
Csőtészták
A penne regine, vagyis a rövid csőtészta, illetve csigatészta tartozik ide, főleg pörköltekhez, ragukhoz ajánljuk. Rendkívül jól illik szószokhoz, hiszen a külső bordázott felülete és az üreges, cső alakja miatt jól magába szívja a mártásokat.
Egyéb tésztafajták
Farfalle, azaz masnitészta, orecchiette, azaz kagyló, lumaconi vagyis a szarvacska, és még rengetegféle tartozik ide, még hosszasan sorolhatnánk, de inkább mutatunk néhány remek receptötletet, amelyből kiderül, még hányféle változat létezik.