Azta-Pasta

Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha a túrós csuszát spagetti vagy farfalle tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz?

Fotó. flickr - pile of homemade pasta, just rolled and cut by cafemama

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készülnek. Persze vannak tojás nélküliek és durumlisztből készültek és gluténmentesek is, de az ízük nagyjából ugyanaz. Ami meghatározza őket, az a forma, a vastagság és a méret.

10 perces vacsora, retro tészták >>

Éppen ezért nem mindegy, mihez mit használunk. Vannak például a csusza- vagy kockatészták, ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a túrós vagy a krumplis tésztát. Milyen lenne, ha spagetti tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz? Vagy fordítsuk meg! Milyen lenne, ha egy bolognai mártást kockatésztával ennénk. Mindenképpen fura.

Az olasz tészta titka >>

És azt tudjuk, hogy miért vannak különböző alakú, állagú, formájú tészták? Nem, nem csak az esztétikum miatt, vagy mert valaki nagyon unatkozott a készítése közben!

Fotó: flickr - Pasta at Granville Island by Vancity Allie

Ehhez a különböző szószoknak és mártásoknak van köze, hiszen a csavart, lyukas, hajtogatott tészták mind-mind máshogy veszik fel ezeket az önteteket.

Érdemes tartani otthon a tésztákból egy-két fajtát, de hogy melyiket mire használhatjuk, és melyeket tudjuk a legtöbb tésztás ételhez használni, arra legújabb sorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni.

Olcsó, gyors és vega: tészta >>

Spagetti, makaróni

Maccheroncelli, azaz a hosszú makaróni. Talán a legközkedveltebbek hazánkban. Az 1990-es években rengeteg makarónit fogyasztottunk, amit aztán felváltott a spagetti. Túl sok különbség azonban nincs köztük, lényegében csak egy kicsivel nagyobb átmérő, és egy apró, a tészta teljes hosszán áthúzódó, lyuk.

Széles metéltek

Pappardelle, tagliatelle, a különbség közöttük, hogy az előbbi kb. 3 cm széles, recés széllel, míg utóbbi körülbelül 0,5 cm széles. Közeli rokonuk a mafalde, amely szintén alig tér el előző társaiktól, épp csak fodros a széle. Leginkább egy csiga talpához hasonlít.

Cérnametéltek

Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt, taglierini, azaz szálas metélt tartozik ide. Főleg levesekbe és édességekhez, például vargabéleshez használjuk. Gyorsan megfő, könnyen emészthető. Érdemes otthon tartani belőlük a kamrában.

Tavaszi kamratakarítás >>

Csőtészták

A penne regine, vagyis a rövid csőtészta, illetve csigatészta tartozik ide, főleg pörköltekhez, ragukhoz ajánljuk. Rendkívül jól illik szószokhoz, hiszen a külső bordázott felülete és az üreges, cső alakja miatt jól magába szívja a mártásokat.

Egyéb tésztafajták

Farfalle, azaz masnitészta, orecchiette, azaz kagyló, lumaconi vagyis a szarvacska, és még rengetegféle tartozik ide, még hosszasan sorolhatnánk, de inkább mutatunk néhány remek receptötletet, amelyből kiderül, még hányféle változat létezik.

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mikor ébreszt fel a kávé, és mikor a matcha?

Óriás népszerűségnek örvend az utóbbi években a matcha, egyre többen választják a zöld, krémes koffeines italt kávé helyett/mellett. Na de vajon mikor érdemes az egyiket, és mikor a másikat innunk? Melyik mikor a leghatékonyabb élénkítő hatását tekintve?

Nosalty

További cikkek