Azta-Pasta

Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha a túrós csuszát spagetti vagy farfalle tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz?

Fotó. flickr - pile of homemade pasta, just rolled and cut by cafemama

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készülnek. Persze vannak tojás nélküliek és durumlisztből készültek és gluténmentesek is, de az ízük nagyjából ugyanaz. Ami meghatározza őket, az a forma, a vastagság és a méret.

10 perces vacsora, retro tészták >>

Éppen ezért nem mindegy, mihez mit használunk. Vannak például a csusza- vagy kockatészták, ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a túrós vagy a krumplis tésztát. Milyen lenne, ha spagetti tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz? Vagy fordítsuk meg! Milyen lenne, ha egy bolognai mártást kockatésztával ennénk. Mindenképpen fura.

Az olasz tészta titka >>

És azt tudjuk, hogy miért vannak különböző alakú, állagú, formájú tészták? Nem, nem csak az esztétikum miatt, vagy mert valaki nagyon unatkozott a készítése közben!

Fotó: flickr - Pasta at Granville Island by Vancity Allie

Ehhez a különböző szószoknak és mártásoknak van köze, hiszen a csavart, lyukas, hajtogatott tészták mind-mind máshogy veszik fel ezeket az önteteket.

Érdemes tartani otthon a tésztákból egy-két fajtát, de hogy melyiket mire használhatjuk, és melyeket tudjuk a legtöbb tésztás ételhez használni, arra legújabb sorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni.

Olcsó, gyors és vega: tészta >>

Spagetti, makaróni

Maccheroncelli, azaz a hosszú makaróni. Talán a legközkedveltebbek hazánkban. Az 1990-es években rengeteg makarónit fogyasztottunk, amit aztán felváltott a spagetti. Túl sok különbség azonban nincs köztük, lényegében csak egy kicsivel nagyobb átmérő, és egy apró, a tészta teljes hosszán áthúzódó, lyuk.

Széles metéltek

Pappardelle, tagliatelle, a különbség közöttük, hogy az előbbi kb. 3 cm széles, recés széllel, míg utóbbi körülbelül 0,5 cm széles. Közeli rokonuk a mafalde, amely szintén alig tér el előző társaiktól, épp csak fodros a széle. Leginkább egy csiga talpához hasonlít.

Cérnametéltek

Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt, taglierini, azaz szálas metélt tartozik ide. Főleg levesekbe és édességekhez, például vargabéleshez használjuk. Gyorsan megfő, könnyen emészthető. Érdemes otthon tartani belőlük a kamrában.

Tavaszi kamratakarítás >>

Csőtészták

A penne regine, vagyis a rövid csőtészta, illetve csigatészta tartozik ide, főleg pörköltekhez, ragukhoz ajánljuk. Rendkívül jól illik szószokhoz, hiszen a külső bordázott felülete és az üreges, cső alakja miatt jól magába szívja a mártásokat.

Egyéb tésztafajták

Farfalle, azaz masnitészta, orecchiette, azaz kagyló, lumaconi vagyis a szarvacska, és még rengetegféle tartozik ide, még hosszasan sorolhatnánk, de inkább mutatunk néhány remek receptötletet, amelyből kiderül, még hányféle változat létezik.

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...