Azta-Pasta

Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha a túrós csuszát spagetti vagy farfalle tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz?

Fotó. flickr - pile of homemade pasta, just rolled and cut by cafemama

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készülnek. Persze vannak tojás nélküliek és durumlisztből készültek és gluténmentesek is, de az ízük nagyjából ugyanaz. Ami meghatározza őket, az a forma, a vastagság és a méret.

10 perces vacsora, retro tészták >>

Éppen ezért nem mindegy, mihez mit használunk. Vannak például a csusza- vagy kockatészták, ezek nélkül el sem tudnánk képzelni a túrós vagy a krumplis tésztát. Milyen lenne, ha spagetti tésztával készítenénk. Már nem is ízlene annyira, igaz? Vagy fordítsuk meg! Milyen lenne, ha egy bolognai mártást kockatésztával ennénk. Mindenképpen fura.

Az olasz tészta titka >>

És azt tudjuk, hogy miért vannak különböző alakú, állagú, formájú tészták? Nem, nem csak az esztétikum miatt, vagy mert valaki nagyon unatkozott a készítése közben!

Fotó: flickr - Pasta at Granville Island by Vancity Allie

Ehhez a különböző szószoknak és mártásoknak van köze, hiszen a csavart, lyukas, hajtogatott tészták mind-mind máshogy veszik fel ezeket az önteteket.

Érdemes tartani otthon a tésztákból egy-két fajtát, de hogy melyiket mire használhatjuk, és melyeket tudjuk a legtöbb tésztás ételhez használni, arra legújabb sorozatunkban megpróbálunk fényt deríteni.

Olcsó, gyors és vega: tészta >>

Spagetti, makaróni

Maccheroncelli, azaz a hosszú makaróni. Talán a legközkedveltebbek hazánkban. Az 1990-es években rengeteg makarónit fogyasztottunk, amit aztán felváltott a spagetti. Túl sok különbség azonban nincs köztük, lényegében csak egy kicsivel nagyobb átmérő, és egy apró, a tészta teljes hosszán áthúzódó, lyuk.

Széles metéltek

Pappardelle, tagliatelle, a különbség közöttük, hogy az előbbi kb. 3 cm széles, recés széllel, míg utóbbi körülbelül 0,5 cm széles. Közeli rokonuk a mafalde, amely szintén alig tér el előző társaiktól, épp csak fodros a széle. Leginkább egy csiga talpához hasonlít.

Cérnametéltek

Capelli d’Angelo, azaz cérnametélt, taglierini, azaz szálas metélt tartozik ide. Főleg levesekbe és édességekhez, például vargabéleshez használjuk. Gyorsan megfő, könnyen emészthető. Érdemes otthon tartani belőlük a kamrában.

Tavaszi kamratakarítás >>

Csőtészták

A penne regine, vagyis a rövid csőtészta, illetve csigatészta tartozik ide, főleg pörköltekhez, ragukhoz ajánljuk. Rendkívül jól illik szószokhoz, hiszen a külső bordázott felülete és az üreges, cső alakja miatt jól magába szívja a mártásokat.

Egyéb tésztafajták

Farfalle, azaz masnitészta, orecchiette, azaz kagyló, lumaconi vagyis a szarvacska, és még rengetegféle tartozik ide, még hosszasan sorolhatnánk, de inkább mutatunk néhány remek receptötletet, amelyből kiderül, még hányféle változat létezik.

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!