Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Garnélarákos házi szélesmetélt

Garnélarákos házi szélesmetélt
Garnélarákos házi szélesmetélt
64 perc / előkészület: 60 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A főzősulim legutóbbi rendezvényén készítettük.
Előrebocsátom, hogy ez a tésztaétel nem úszik a mártásban, ahogyan azt jó magyar szokás szerint várnánk. Nem. Az olaszok a tésztát a tésztáért eszik (nem kell megijedni, nincs "tésztaíze" :), elég intenzív a garnéla miatt. Sőt, az a dolog, hogy tejszín került bele, sem annyira autentikus már, mert elég lenne bele a tészta főzővize, vagy egy kis hal alaplé.
A garnélának nem szabad leszedni a páncélját, így is sanszos, hogy meggumisodik :), szóval éppen csak hogy hőkezelni kell a serpenyőben, de amúgy is gyakorlatilag már majdnem konyhakész, hiszen előfőzött.

hozzávalók / 2 adag

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Szólj hozzá!

elkészítés

Házi tészta készítése:

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést képezünk benne, abba ötjük a tojásokat, majd a kezünkkel szétnyomjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni úgy, hogy mindig csak egy kis lisztet hintünk rá.
  2. Ha a tészta összeállt, a gyúrást gyúródeszkán folytatjuk. Tenyerünkkel lapogatjuk, hajtogatjuk, közben 45 fokkal elforgatjuk. Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálkát, ha a tészta nem akar összeállni, nedvesítsük meg a kezünket.
  3. Nedves konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük. Nem kell aggódni, ha kezdetben kemény, a pihentetés után megpuhul.
  4. Először sodrófával nyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd tésztagépben a következők szerint: legszélesebb fokozat, majd egyre kisebb. Utána kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk (legvastagabbtól legvékonyabbig fokozaton). Majd hosszában 3 rét hajtjuk (két végét egymásra hajtjuk) és újra a legszélesebb fokozaton nyújtjuk, de ekkor keresztben tesszük be a gépbe. Megismételjük a nyújtogatást (egyre kisebb fokozaton) majd kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk. A tészta felületének a nyújtás közben fényesednie kell.
  5. Ezután kívánt tésztát vágunk belőle, pl. tagliatelle, papardelle, linguine.

Ha nincs kedvünk házi tésztával bíbelődni (pedig igazán megéri!), akkor bolti tésztát is kifőzhetünk.


A garnélarákos mártás készítése:
  1. A tésztavizet sóval feltesszük főni. Figyelem! A friss házi tésztát csak 2-3 percig kell főzni! Ügyeljünk az időzítésre.
  2. A garnélákat (fejenként 3-4 db-ot) tisztítjuk (a páncélt nem kell leszedni, csak a fejét és a lábait). 
  3. A vajon megfuttatjuk fokhagymát és a felaprított petrezselymet, majd a rákokat oldalanként maximum (!) 2-2 percig sütjük (inkább másfél-másfél). Közben aláöntünk egy gondolatnyi fehérbort. A tésztát akkor tesszük be a főzővízbe, amikor a garnélákat megfordítottuk.
  4. A rákokat kiemeljük, majd a serpenyőbe merjük a megfőtt tésztát, aláöntünk egy pici tejszínt, a tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálynit, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt jól átforgatjuk (eközben a mártás sűrűsödik) és azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 24 145
elküldve: 3
receptkönyvben: 103
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
adag: 2 főre
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

garnélás-tejszínes házi tészta, garnélás-tejszínes pappardelle

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jucijuci
Jucijuci Sun, 2011-04-24 17:23

Szia Juci,

azt írod, a garnélát nem kell megtisztítani...mármint azt a farokrészt leszedni róla, ugye? Az ázsiai barátnőm is kinevetett, amikor leszedegettem a már kész kajáról, szerinte azt meg kell enni...de elég rágós, vagy hogy is mondjam.
Mi erre az aranyszabály?

Köszönöm:
Juci

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-09-27 15:33

Húúúha, salumeria kuktája sem lennék, nagyon szigorú! Egy kis "alkotói szabadság", vagy egy elhamarkodott rossz döntés, és ott állnék törött végtagokkal..... :-DDDDDDDDDDDDDD
Ez a recept is nagyon tetszik, most jól megkóstolnám! :-) Éva

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2010-09-26 19:08

Kedves Juci,

Nekem "tecccenek" a kajáid, és sok hasznos dolgot leírsz, azonban olasz tésztáknál alapvető: amelyikben hal, vagy rákhús szerepel, nem tesznek hozzá sajtot....
A receptedben nincs is, azonban a képen igen, akkor meg oda minek...?
Nem b....., csak egy észrevétel...
Amúgy ahogy említettem is, jók a kajáid, csak így tovább! :o)

1861
finomliszt 500 g
tojás 3 db
tojássárgája 2 db
1 ek
víz 1 dl
tészta 25 dkg
vaj 4 dkg
garnéla 40 dkg
fokhagyma 4 gerezd
petrezselyem 0.5 csokor
fehérbor 0.5 dl
habtejszín 0.5 ml
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint