r
Nosalty Logó

Garnélarákos házi szélesmetélt

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Garnélarákos házi szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 1861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 3722 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 234 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    782 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5379.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    257 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    1240 mg
  • Nátrium
    3402 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    290.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    362 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    485 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    481 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    433 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    618 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1278 micro
Összesen 1861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165 g

Zsír

  • Összesen
    70 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1565 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10759.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    515 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2480 mg
  • Nátrium
    6803 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    580.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    970 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    376 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    961 micro
  • Kolin:
    1183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    866 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1236 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2556 micro
Összesen 3722 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    676.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Elkészítés

A házi tésztához

  1. Házi tészta készítése:
  2. A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést képezünk benne, abba ötjük a tojásokat, majd a kezünkkel szétnyomjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni úgy, hogy mindig csak egy kis lisztet hintünk rá.
  3. Ha a tészta összeállt, a gyúrást gyúródeszkán folytatjuk. Tenyerünkkel lapogatjuk, hajtogatjuk, közben45 fokkal elforgatjuk. Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálkát, ha a tészta nem akar összeállni, nedvesítsük meg a kezünket.
  4. Nedves konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük. Nem kell aggódni, ha kezdetben kemény, a pihentetés után megpuhul.
  5. Először sodrófával nyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd tésztagépben a következők szerint: legszélesebb fokozat, majd egyre kisebb. Utána kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk (legvastagabbtól legvékonyabbig fokozaton). Majd hosszában 3 rét hajtjuk (két végét egymásra hajtjuk) és újra a legszélesebb fokozaton nyújtjuk, de ekkor keresztben tesszük be a gépbe. Megismételjük a nyújtogatást (egyre kisebb fokozaton) majd kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk. A tészta felületének a nyújtás közben fényesednie kell.
  6. Ezután kívánt tésztát vágunk belőle, pl. tagliatelle, papardelle, linguine.
  7. Ha nincs kedvünk házi tésztával bíbelődni (pedig igazán megéri!), akkor bolti tésztát is kifőzhetünk.
  8. A garnélarákos mártás készítése:
  9. A tésztavizet sóval feltesszük főni. Figyelem! A friss házi tésztát csak 2-3 percig kell főzni! Ügyeljünk az időzítésre.
  10. A garnélákat (fejenként 3-4 db-ot) tisztítjuk (a páncélt nem kell leszedni, csak a fejét és a lábait).
  11. Avajonmegfuttatjuk fokhagymát és a felaprított petrezselymet, majd a rákokat oldalanként maximum (!) 2-2 percig sütjük (inkább másfél-másfél). Közben aláöntünk egy gondolatnyi fehérbort. A tésztát akkor tesszük be a főzővízbe, amikor a garnélákat megfordítottuk.
  12. A rákokat kiemeljük, majd a serpenyőbe merjük a megfőtt tésztát, aláöntünk egy pici tejszínt, a tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálynit, sózzuk, borsozzuk, pár perc alattjól átforgatjuk (eközben a mártás sűrűsödik) és azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 36721
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A főzősulim legutóbbi rendezvényén készítettük. Előrebocsátom, hogy ez a tésztaétel nem úszik a mártásban, ahogyan azt jó magyar szokás szerint várnánk. Nem. Az olaszok a tésztát a tésztáért eszik (nem kell megijedni, nincs "tésztaíze" :), elég intenzív a garnéla miatt. Sőt, az a dolog, hogy tejszín került bele, sem annyira autentikus már, mert elég lenne bele a tészta főzővize, vagy egy kis hal alaplé. A garnélának nem szabad leszedni a páncélját, így is sanszos, hogy meggumisodik :), szóval éppen csak hogy hőkezelni kell a serpenyőben, de amúgy is gyakorlatilag már majdnem konyhakész, hiszen előfőzött.

Hozzávalók

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek