Olajos magvak az egészségedért: 5+1 ok, amiért érdemes őket rendszeresen fogyasztanod

Egészen egyszerű választásokkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért - ilyen döntés pl., ha rendszeresen fogyasztunk ezekből a magokból. (X)

Tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag - értékes tápanyagokban gazdag élelmiszereink. Összefoglaló néven olajos magvaknak nevezzük őket, bár hasonló táplálkozás-élettani tulajdonságaik miatt gyakran soroljuk a dióféléket, mandulát, földimogyorót is egy csoportba velük.

Most azonban koncentráljunk ezekre a kisebb magvakra - lássuk, miért érdemes fogyasztanunk őket!

Tudj meg még többet a Vénusz legújabb, pirított magvas kenőmargarinjáról itt!

Igazi superfoodok

 1. Egyik legfontosabb tápanyagjellemzőjük, hogy gazdagok ún. többszörösen telítetlen pl. omega-3 zsírsavakban. Tudjuk, hogy ezeknek az értékes zsírsavaknak fő forrásai a tengeri halak, ugyanakkor itthon nem könnyű és nem is túl olcsó tengeri halakhoz jutni - ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen szerepeljenek étrendünkben az olajos magvak.
 2. Értékes zsírtartalmuk esszenciái a belőlük készített olajak (pl. napraforgómag-, tökmag-, szezámmag-, lenmag-), különösen a hidegen préselt változatok. Érdemes ezekből tartani mindig otthon, és ételkészítéshez, salátákhoz rendszeresen használni belőlük.
 3. Kiváló növényi fehérjeforrások, ezért fontos alapélelmiszerei a vegetáriánus illetve a vegán konyhának.
 4. Összetett szénhidrát- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően jól beilleszthetőek mind a fogyókúrás, mind az inzulinrezisztencia- ill. a cukorbeteg étrendekbe is. Ezekben az esetekben azonban arra figyeljünk, hogy pont a fenti magas zsírtartalmuknak köszönhetően energiatartalmuk (kcal) is magas, így csak korlátozott mennyiségben, energia- és szénhidráttartalmukat a napi ajánlott mennyiségbe mindig beleszámolva fogyaszthatóak.
 5. A növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedik kalciumtartalmuk, így ha nem fogyasztunk tejtermékeket (pl. tejfehérje-allergia esetén), akkor is legyenek (a diófélékkel együtt) részei a napi étrendünknek.
 6. A kalcium mellett gazdagok magnéziumban, káliumban, foszforban, ciknben és mangánban, illetve B-vitaminokban és a szabadgyököket megkötő, antioxidáns hatású E-vitaminban.

Hogyan használjuk az olajos magvakat?

Az olajos magvak felhasználása rendkívül széleskörű:

 • fogyaszthatjuk ezeket önmagukban - tipikusan ilyen pl. a napraforgó- vagy a tökmag,
 • megszórhatjuk velük otthon készített kenyereinket, péksüteményeinket,
 • de akár aprítva vagy egészben kenyereink, péksüteményeink tésztájába is keverhetjük őket,
 • illetve a fentiekhez hasonlóan sós süteményeknél, kekszeknél, rágcsálnivalóknál is használhatjuk őket,
 • szórhatjuk reggeli müzlinkbe, kásánkba, házi granolánkba - egészen különleges ízt adnak ételeinknek, ha előzőleg egy kicsit szárazon - extra zsiradék hozzáadása nélkül - megpirítjuk őket,
 • készíthetünk belőlük szendvicsre való kenőkéket vagy
 • sokmagos energiaszeleteket,
 • dúsíthatjuk velük salátáinkat, ázsiai ízvilágú zöldséges- vagy tésztaételeinket,
 • és akármilyen furcsán is hangzik, tehetjük őket gyümölcsös turmixainkba, smoothiekba.

címlapkép: 123rf

Tudj meg még többet a Vénusz legújabb, pirított magvas kenőmargarinjáról itt!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek