Omega-3 – edd magad egészségesre!

Az elmúlt években nagyon sokat hallunk az Omega-3 zsírsavakról, hogy milyen egészségesek, milyen sokat kell belőlük fogyasztanunk. De milyen élelmiszerekben is találhatóak meg?

Első számú közellenség

A zsír. Minden az ő hibája: az elhízás, a szívroham, az agyvérzés, a depresszió, talán még a görög válság is. Pedig a zsírra szükségünk van, a vitaminok egy részének felszívódásához is nélkülözhetetlen (A, D, E, K). Nem beszélve arról, hogy a fűszerek nagy része zsírban bontja ki az ízét, így nem kevés élvezeti faktorhoz juttat minket. Zsírt tehát enni kell, sőt a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy a napi energiabevitelünk 30%-a jó, ha zsírokból áll. Nem midegy azonban, hogy milyenből. A magyarországi zsírfogyasztás toplistáját azonban a szalonna és állati zsiradék vezeti, majd a vaj és társai, a tejtermékek, és csak sereghajtóként a növényi zsírok és a halak.

Halas receptek itt >>

Mindent mértékkel

Nem mondhatjuk a kacsazsírra, hogy nem jó zsír, mert hát isteni, csak nem túl egészséges, túlzott mértékben fogyasztva pedig elhízást, kóros szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A zsírokat három csoportra oszthatjuk: telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen. A telített zsírokhoz tartozik minden olyan zsír, ami szobahőmérsékleten szilárd, tehát a vaj, a kacsa- és disznózsír, a margarin, de megtalálható a húskészítményekben és sajtokban is. Az egyszeresen telítetlen zsírokhoz tartozik a olívaolaj és a legtöbb olajos mag, míg a többszörösen telítetlenekhez a dió, a lenmag és halolaj. Így természetesen az összes tengeri hal húsában megtalálhatóak a többszörösen telítetlen zsírsavak.

Halas receptek itt >>

Omega-3 – edd, amíg bírod

Az Omega-3 egy esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, vagyis a szervezetnek mindenképpen szüksége van rá, hogy hosszú távon egészséges maradjon. Megfelelő Omega-3-szint mellett a sokkal kisebb a rák, a szívbetegségek, a kettes típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és az immunnhiányos betegségek kockázata.

Mit kell tennünk, és főleg ennünk az optimális Omega-3 szint eléréséhez?

  • Csökkentsük a telített zsírok fogyasztását. Nem kell róla végleg lemondani, de vajas kenyér helyett együnk például lenmagolajas pirítóst friss paradicsommal.
  • Fogyassz minél több halat! Ezen belül is tengeri halakat, lazacot, tonhalat, rákokat,puhatestűeket. Tudjuk, hogy nem olcsó, de ha például tésztával keverjük, nem kell belőle sok!
  • Együnk sok zöldsalátát, de joghurtos-majonézes öntet helyett inkább lenmagolajjal locsoljuk meg!
  • Tekerjünk otthon sushit, mert a noriban, a sushi algalapjábanrengeteg az Omega-3. Nem kell a legdrágább különlegességet beletenni tudtátok, hogy az uborka is tökéletes töltelék?
  • Két étkezés között neegy pár kocka csoki, hanem pár szem dió legyen!

Még több diós recept >>

Hogyan használjuk jól a zsírokat? >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Olívaoljjal készült receptjeinket itt találod >>

Így használd az olajat >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.