Omega-3 – edd magad egészségesre!

Az elmúlt években nagyon sokat hallunk az Omega-3 zsírsavakról, hogy milyen egészségesek, milyen sokat kell belőlük fogyasztanunk. De milyen élelmiszerekben is találhatóak meg?

Első számú közellenség

A zsír. Minden az ő hibája: az elhízás, a szívroham, az agyvérzés, a depresszió, talán még a görög válság is. Pedig a zsírra szükségünk van, a vitaminok egy részének felszívódásához is nélkülözhetetlen (A, D, E, K). Nem beszélve arról, hogy a fűszerek nagy része zsírban bontja ki az ízét, így nem kevés élvezeti faktorhoz juttat minket. Zsírt tehát enni kell, sőt a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy a napi energiabevitelünk 30%-a jó, ha zsírokból áll. Nem midegy azonban, hogy milyenből. A magyarországi zsírfogyasztás toplistáját azonban a szalonna és állati zsiradék vezeti, majd a vaj és társai, a tejtermékek, és csak sereghajtóként a növényi zsírok és a halak.

Halas receptek itt >>

Mindent mértékkel

Nem mondhatjuk a kacsazsírra, hogy nem jó zsír, mert hát isteni, csak nem túl egészséges, túlzott mértékben fogyasztva pedig elhízást, kóros szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A zsírokat három csoportra oszthatjuk: telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen. A telített zsírokhoz tartozik minden olyan zsír, ami szobahőmérsékleten szilárd, tehát a vaj, a kacsa- és disznózsír, a margarin, de megtalálható a húskészítményekben és sajtokban is. Az egyszeresen telítetlen zsírokhoz tartozik a olívaolaj és a legtöbb olajos mag, míg a többszörösen telítetlenekhez a dió, a lenmag és halolaj. Így természetesen az összes tengeri hal húsában megtalálhatóak a többszörösen telítetlen zsírsavak.

Halas receptek itt >>

Omega-3 – edd, amíg bírod

Az Omega-3 egy esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, vagyis a szervezetnek mindenképpen szüksége van rá, hogy hosszú távon egészséges maradjon. Megfelelő Omega-3-szint mellett a sokkal kisebb a rák, a szívbetegségek, a kettes típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és az immunnhiányos betegségek kockázata.

Mit kell tennünk, és főleg ennünk az optimális Omega-3 szint eléréséhez?

  • Csökkentsük a telített zsírok fogyasztását. Nem kell róla végleg lemondani, de vajas kenyér helyett együnk például lenmagolajas pirítóst friss paradicsommal.
  • Fogyassz minél több halat! Ezen belül is tengeri halakat, lazacot, tonhalat, rákokat,puhatestűeket. Tudjuk, hogy nem olcsó, de ha például tésztával keverjük, nem kell belőle sok!
  • Együnk sok zöldsalátát, de joghurtos-majonézes öntet helyett inkább lenmagolajjal locsoljuk meg!
  • Tekerjünk otthon sushit, mert a noriban, a sushi algalapjábanrengeteg az Omega-3. Nem kell a legdrágább különlegességet beletenni tudtátok, hogy az uborka is tökéletes töltelék?
  • Két étkezés között neegy pár kocka csoki, hanem pár szem dió legyen!

Még több diós recept >>

Hogyan használjuk jól a zsírokat? >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Olívaoljjal készült receptjeinket itt találod >>

Így használd az olajat >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...