Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Crohn-betegség - te hallottál már róla?

Bármilyen meglepő is, lehet, hogy mindannyian ismerünk Crohn-betegségben élő embereket. Nézzük, mit kell tudni erről a bélrendszert érintő betegségről!

Tavaly bejárta a világhálót Bethany Townsend 23 éves, Crohn-betegséggel élő modell képe, aki fényképével hívta fel a figyelmet a betegségre illetve arra, hogy a betegséggel élőknek nem kell állapotuk miatt szégyenkezniük. A képen Bethany látható a műtétjét követően, a hasfalon kivezetett belek tartalmát felfogó ún. sztómazsákkal. A Bethany férje által, nyaralásuk során készített kép a brit Crohn és Colitises betegek egyesületén keresztül eljutott a betegségben szenvedő emberek ezreihez, majd a social medián keresztül emberek millióihoz, bátorítva őket arra, hogy beszéljenek a betegségről.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus, gyulladásos betegsége, amely a tápcsatorna bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől a végbélig, de leggyakoribb a vékony-, és a vastagbél együttes megbetegedése. A betegségre jellemző, hogy a fellángolás – a tünetek megjelenése, erősödése -, és a remisszió – a tünetek visszahúzódása, a nyugalmi állapot – periódusai váltakoznak. Elsősorban a fiatalok (20-30 év közöttiek) betegségeként szokták emlegetni, de kialakulhat gyermekkorban és 60 év felett is. Hazánkban 20-25 000-re tehető a (diagnosztizált) gyulladásos bélbetegségben élő betegek száma.

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn okai ma még nem teljesen ismertek (e betegségek közé tartozik még a Colitis ulcerosa, azaz fekélyes vastagbélgyulladás is). Kialakulásában szerepet játszhatnak autoimmun folyamatok, genetikai tényezők, környezeti hatások, valamint a nem megfelelő táplálkozás, például a rostszegény étrend, a túlzásba vitt finomított szénhidrát, hidrogénezett zsírok bevitele is. Tünetei közé tartozik a fogyás, az étkezés után fokozódó hasi fájdalom, éjjel is jelentkező hasmenés és visszatérő lázas állapot is. Ha a vastagbél is gyulladt, akkor jellemző a véres hasmenés.

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

Mivel a táplálkozásunk során bevitt tápanyagok a vékonybélben szívódnak fel, ezért a ennek gyulladása felszívódási zavart, tápanyaghiányt okoz, melynek következménye a fogyás, a vérszegénység, a fehérje-, só-, vitamin- és ásványianyag-hiány. Az emésztőrendszert érintő tüneteken kívül ízületi panaszok, gyulladások, bőrelváltozások és szemtünetek is előfordulhatnak.

A betegség kezelésének alapja gyógyszeres terápia, ami többek között szteroidos és nem szteroidos gyulladáscsökkentőkkel, immunszupresszióval és biológiai hatóanyagokkal történik. Műtéti megoldásra is szükség lehet, ami erős vérzés, életet veszélyeztető sipolyok, perforáció, bélelzáródás esetében indokolt, ekkor kerülhet sor a belek egy részének eltávolítására. Ez azonban sajnos nem hoz végleges gyógyulást, mert a betegség a tápcsatorna egy másik részén kialakulhat.

Hogyan étkezzen a beteg?

A betegséghez kapcsolódó étrend két szakaszra osztható: a fellángolás alatti és a nyugalmi időszakra.

  • A fellángolások idején a legfontosabb feladat, hogy a leromlott állapotú beteg megfelelő energiához jusson, fontos a folyadék-, a fehérje- és az elektrolitpótlás, cél, hogy megszűnjön a felszívódási zavar, és sikerüljön elérni a nyugalmi állapotot.
  • A betegségre jellemző, hogy eltérő a betegek toleranciája a különböző ételekkel, élelmiszerekkel szemben. Érdemes étkezési naplót vezetni, feltüntetve az étkezések idejét, az elfogyasztott ételeket, azok mennyiségét és azt, ha valamilyen panaszt, tünetet okoznak.
  • A gyakori, kis étkezések alapvető fontossággal bírnak, hiszen a gyulladásban lévő bélrendszer nem képes egyszerre megbirkózni nagyobb mennyiségű táplálékkal.
  • A betegség fellángolásakor nagy kíméletre van szükség, ilyenkor fogyasztható ételek például a főtt burgonya, rizs, sárgarépa, reszelt alma és almapüré héj nélkül, világosra pirított kenyér, kétszersült. Enyhüléskor be lehet vezetni az étrendbe a sovány húsokat, pl. főtt vagy zsiradék nélkül sütött csirke- vagy pulykamellet, borjút, nyulat, és zsenge zöldfőzelékeket is főzve, párolva. Zsiradékot csak fokozatosan és kis mennyiségben érdemes ilyenkor még fogyasztani, a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kedvező hatású.

Melyek azok az élelmiszerek, ételek amelyek nem ajánlottak?

  • Az olajos magvak, bár alapvetően sok jó tulajdonsággal rendelkeznek, Crohn-betegek számára nem javasoltak, mivel nehezen emészthetőek.
  • Hámozatlan zöldségek és gyümölcsök – a rossz tapasztalatok miatt sokan szinte teljesen kihagyják az étrendjükből a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, de itt is nagyon fontos az egyéni tolerancia. Van, aki bírja nyersen a meghámozott almát, de többeknek csak párolva, sütve vagy főzve nem okoz gondot. A gyümölcsök közül az aprómagvasok – málna, eper, ribizli, stb. – is tiltólistások ebben a szakaszban, de szűrt levüket lehet inni. A paradicsom a legtöbb beteg tüneteit súlyosbítja, ennek oka lehet a héj, a mag és a savasság is.
  • A bő zsiradékban készült ételek egyébként sem tartoznak az egészséges táplálkozásban ajánlott ételek közé, de ebben a diétában tényleg kerülni kell őket.
  •  A teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket a betegség fellángolásakor érdemes mellőzni, de tünetmentes időszakban fontos, hogy szerepeljenek az étrendben.
  • A gyulladásos bélbetegségekhez gyakran társul laktózintolerancia, de szerencsére ma már elég sok tejterméket készítenek laktózmentes formában, ilyenkor válasszuk ezeket.
  • A hüvelyesek, a brokkoli, karfiol, karalábé, káposztafélék az egészséges bélrendszerrel rendelkezők számára sok előnnyel járnak, de a gyulladásos bélbetegségben könnyen okozhatnak puffadást, görcsöket és hasmenést.
  • A csípős paprikáról, borsról, tormáról sajnos le kell mondani, de bátran használhatunk zöldfűszereket, amelyek nem mellékesen az ilyenkor nem túl jó étvágyat is fokozhatják.
  • Élvezeti szerek közül a kávét, a csokoládét, a szénsavas üdítő italokat is ki kell iktatni az étrendből, mert ronthatnak az állapoton.

Tünetmentes időszakban a beteg egyéni tűrőképességének megfelelően minél kevesebb korlátozás legyen az étkezésben!
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pinke
pinke Tue, 2016-01-12 13:13

Sziasztok! Azért olvastam el a cikket, mert nekem is van Chron-beteg ismerősöm, ezért érdekel ez a betegség. Táplálkozás tekintetében eddig még nem ismertem, de örülök, hogy betekintést nyerhettem ebbe a felébe is. Én magam leginkább a hátterében álló folyamatokhoz értek valamelyest, biológus lévén. Leírom amit én tudok róla, hátha valakit érdekel ez a megközelítés, illetve egy érdekes gyógymód, amit Magyarországon nem lehet elvégezni. Ezt a betegséget autoimmun gyulladásos folyamat okozza, amit egy bizonyos immunsejt típus okoz, akik egyébként a parazitákat hivatottak irtani az ember szervezetéből. Mivel a civilizált világban már nem nagyon vagyunk mondjuk bélféreggel fertőzve, így ezek a sejtek ismeretlen oknál fogva a saját szervezet ellen fordulnak és megtámadják a beleket. Ezt az elméletet az is alátámasztja, hogy a harmadik világban, ahol gyakori a parazitafertőzés, nincsenek Chron-betegek. Ezt eddig valószínűleg tudtátok is, az érdekességet a végére hagytam ;) Az előbbi parazita-hiány elméletre hagyatkozva egy amerikai orvos kísérleti jelleggel kitalálta, hogy mi lenne, ha sertés orsógiliszta petéket nyeletne le egy Chronossal, ami mivel ő igazából sertéshez kötődik, az emberben csak rövid ideig életképes, tehát nem kell attól tartani, hogy valaki férges marad tőle. A kísérlete sikeres volt, akiken tesztelték hosszú ideig nem mutattak tüneteket, a beteg nem szorult különleges kezelésre, diétára.Később pedig, újbóli kezelés hatására megint elmúltak a tünetek. Amerikában ha jól tudom most is lehet kapni ilyen készítményt, de Európában sajnos nem engedik.

Gion Lászlóné
Gion Lászlóné Thu, 2015-06-04 18:41

Szeretnék én is hozzászólni a chron betegséghez. 32 éve vagyok chron beteg, leszázalékoltak emiatt. Tulajdonképpen a fellángolt időszakban valóban nagyon figyelni kell az étkezésre, műtét utáni állapotban egyáltalán nem ajánlott a narancs, mandarin és az efajta rostos gyümölcs fogyasztása. Engem 8 alkalommal operáltak, sztómám is volt 19 hónapig. De visszakerült minden a helyére, letapadások, összenövések még maradtak. Ezért nagyon fokozottan kell figyelnem a táplálkozásomra. Ha valaki hasonló tüneteket produkál, figyeljen oda feltétlenül a táplálkozására. Ha valamit megkíván, mértékkel fogyaszthatja bátran!

vargaDius
vargaDius Thu, 2015-01-15 11:37

Örömmel nyitottam meg a cikket a megjelenése napján, hisz 10 éve vagyok crohn beteg. Akkor még Kanadából kaptam tanácsokat, hogyan is étkezzem és mit tegyek ellene. Természetesen a sok-sok tanács hallatán belezavarodtam fiatal lánykaként, és mellőztem minden nemű diétát. Így most, 23 évesen két műtéten vagyok túl. A leírt tiltó listát csak igazolni tudom a szervezetemmel! Figyelnünk kell rá!
Nagyon remélem, és boldog lennék még több receptért. :)

Szökrényes Gyöngyi
Szökrényes Gyöngyi Fri, 2015-01-30 18:01

Szia Dius! Szeretnèk többet megtudni a betegsègedről illetve az ètkezèsröl tapasztalataidrol....A lányom 17 èves egy honapja derült ki betegsège ....Esetleg email-ban tudnánk beszèlni?

Szökrényes Gyöngyi
Szökrényes Gyöngyi Fri, 2015-01-30 16:52

Szia Dius! Szeretnèk többet megtudni a betegsègedről illetve az ètkezèsröl tapasztalataidrol....A lányom 17 èves egy honapja derült ki betegsège ....Esetleg email-ban tudnánk beszèlni?

sipike71
sipike71 Wed, 2015-01-14 21:28

A Crohn betegeken is tud segiteni Szabó Szigfrid természetgyógyasz itala a Reg-enor.Csodákra képes érdemes kipróbálni .

sipike71
sipike71 Wed, 2015-01-14 21:25

A Crohn betegeknek ajánlom Szabó Szigfrid természetgyógyasz italát a Reg -enort !! Csodákra képes

szundyka
szundyka Wed, 2015-01-14 10:36

Én szintén Crohn beteg vagyok, szerencsére én is inkább a "nem-vagyok-beteg" életérzést követem, niylván odafigyeléssel. A málna-eper stb témával kapcsolatban - én eperfüggő vagyok, panaszt nem okoz, csak az eszemmel tudom, hogy az aprómagvak miatt fontos a mértékletesség. Egyébként az orvosom "utasítása" szerint ha nagyon kívánok valamit, ne vonjam meg magamtól, csak ne vigyem túlzásba. Azaz eperszezonban akár naponta belefér a 10 dkg, de ne vágjak be együltő helyemben 1 kg epret. :)

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2015-01-14 17:25

Hát, neki a fél kiló málna egyszerre simán bement a nyáron, de szerencsére nem lett baja. :)

viola01
Hagymafaló / viola01 Tue, 2015-01-13 19:42

Nagy örömmel olvastam a cikket! A párom Crohnos, de sajnos nem veszi komolyan a betegségét. Mivel jó ideje már nyugalmi időszakban van (melyről meg van győződve, hogy a "nem vagyok beteg"-hozzáállása tehet, bár ebben én kételkedem), így kicsit sem korlátozza, miket egyen. A zsíros ételek, a hüvelyesek és az alkohol valóban erős hasmenéssel jár, azonban gyümölcsöket, zöldségeket szinte nyugodt szívvel ehet nyersen is. A málnás állítást a szövegben kifejezetten cáfolnám, mert ő konkrétan málnafüggő, és kutya baja sincs tőle (persze ez egyéni is lehet). Remélem lesz még hasonló, akár bővebb cikk is a témában!

Csernus Annamária dietetikus
Csernus Annamária dietetikus Tue, 2015-01-13 21:43

Nyugalmi időszakban tényleg a lehető legkevesebb korlátozás a jó, persze elsősorban az egészséges táplálkozás irányelveit figyelembe véve. Tényleg nagyon egyéni, hogy ki mit bír, és ha a málna nem okoz panaszt, mehet nyugodtan:-)