Crohn-betegség - te hallottál már róla?

Bármilyen meglepő is, lehet, hogy mindannyian ismerünk Crohn-betegségben élő embereket. Nézzük, mit kell tudni erről a bélrendszert érintő betegségről!

Tavaly bejárta a világhálót Bethany Townsend 23 éves, Crohn-betegséggel élő modell képe, aki fényképével hívta fel a figyelmet a betegségre illetve arra, hogy a betegséggel élőknek nem kell állapotuk miatt szégyenkezniük. A képen Bethany látható a műtétjét követően, a hasfalon kivezetett belek tartalmát felfogó ún. sztómazsákkal. A Bethany férje által, nyaralásuk során készített kép a brit Crohn és Colitises betegek egyesületén keresztül eljutott a betegségben szenvedő emberek ezreihez, majd a social medián keresztül emberek millióihoz, bátorítva őket arra, hogy beszéljenek a betegségről.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus, gyulladásos betegsége, amely a tápcsatorna bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől a végbélig, de leggyakoribb a vékony-, és a vastagbél együttes megbetegedése. A betegségre jellemző, hogy a fellángolás - a tünetek megjelenése, erősödése -, és a remisszió - a tünetek visszahúzódása, a nyugalmi állapot - periódusai váltakoznak. Elsősorban a fiatalok (20-30 év közöttiek) betegségeként szokták emlegetni, de kialakulhat gyermekkorban és 60 év felett is. Hazánkban 20-25 000-re tehető a (diagnosztizált) gyulladásos bélbetegségben élő betegek száma.

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozó Crohn okai ma még nem teljesen ismertek (e betegségek közé tartozik még a Colitis ulcerosa, azaz fekélyes vastagbélgyulladás is). Kialakulásában szerepet játszhatnak autoimmun folyamatok, genetikai tényezők, környezeti hatások, valamint a nem megfelelő táplálkozás, például a rostszegény étrend, a túlzásba vitt finomított szénhidrát, hidrogénezett zsírok bevitele is. Tünetei közé tartozik a fogyás, az étkezés után fokozódó hasi fájdalom, éjjel is jelentkező hasmenés és visszatérő lázas állapot is. Ha a vastagbél is gyulladt, akkor jellemző a véres hasmenés.

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

Mivel a táplálkozásunk során bevitt tápanyagok a vékonybélben szívódnak fel, ezért a ennek gyulladása felszívódási zavart, tápanyaghiányt okoz, melynek következménye a fogyás, a vérszegénység, a fehérje-, só-, vitamin- és ásványianyag-hiány. Az emésztőrendszert érintő tüneteken kívül ízületi panaszok, gyulladások, bőrelváltozások és szemtünetek is előfordulhatnak.

A betegség kezelésének alapja gyógyszeres terápia, ami többek között szteroidos és nem szteroidos gyulladáscsökkentőkkel, immunszupresszióval és biológiai hatóanyagokkal történik. Műtéti megoldásra is szükség lehet, ami erős vérzés, életet veszélyeztető sipolyok, perforáció, bélelzáródás esetében indokolt, ekkor kerülhet sor a belek egy részének eltávolítására. Ez azonban sajnos nem hoz végleges gyógyulást, mert a betegség a tápcsatorna egy másik részén kialakulhat.

Hogyan étkezzen a beteg?

A betegséghez kapcsolódó étrend két szakaszra osztható: a fellángolás alatti és a nyugalmi időszakra.

  • A fellángolások idején a legfontosabb feladat, hogy a leromlott állapotú beteg megfelelő energiához jusson, fontos a folyadék-, a fehérje- és az elektrolitpótlás, cél, hogy megszűnjön a felszívódási zavar, és sikerüljön elérni a nyugalmi állapotot.
  • A betegségre jellemző, hogy eltérő a betegek toleranciája a különböző ételekkel, élelmiszerekkel szemben. Érdemes étkezési naplót vezetni, feltüntetve az étkezések idejét, az elfogyasztott ételeket, azok mennyiségét és azt, ha valamilyen panaszt, tünetet okoznak.
  • A gyakori, kis étkezések alapvető fontossággal bírnak, hiszen a gyulladásban lévő bélrendszer nem képes egyszerre megbirkózni nagyobb mennyiségű táplálékkal.
  • A betegség fellángolásakor nagy kíméletre van szükség, ilyenkor fogyasztható ételek például a főtt burgonya, rizs, sárgarépa, reszelt alma és almapüré héj nélkül, világosra pirított kenyér, kétszersült. Enyhüléskor be lehet vezetni az étrendbe a sovány húsokat, pl. főtt vagy zsiradék nélkül sütött csirke- vagy pulykamellet, borjút, nyulat, és zsenge zöldfőzelékeket is főzve, párolva. Zsiradékot csak fokozatosan és kis mennyiségben érdemes ilyenkor még fogyasztani, a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kedvező hatású.

Melyek azok az élelmiszerek, ételek amelyek nem ajánlottak?

  • Az olajos magvak, bár alapvetően sok jó tulajdonsággal rendelkeznek, Crohn-betegek számára nem javasoltak, mivel nehezen emészthetőek.
  • Hámozatlan zöldségek és gyümölcsök - a rossz tapasztalatok miatt sokan szinte teljesen kihagyják az étrendjükből a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, de itt is nagyon fontos az egyéni tolerancia. Van, aki bírja nyersen a meghámozott almát, de többeknek csak párolva, sütve vagy főzve nem okoz gondot. A gyümölcsök közül az aprómagvasok - málna, eper, ribizli, stb. - is tiltólistások ebben a szakaszban, de szűrt levüket lehet inni. A paradicsom a legtöbb beteg tüneteit súlyosbítja, ennek oka lehet a héj, a mag és a savasság is.
  • A bő zsiradékban készült ételek egyébként sem tartoznak az egészséges táplálkozásban ajánlott ételek közé, de ebben a diétában tényleg kerülni kell őket.
  • A teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket a betegség fellángolásakor érdemes mellőzni, de tünetmentes időszakban fontos, hogy szerepeljenek az étrendben.
  • A gyulladásos bélbetegségekhez gyakran társul laktózintolerancia, de szerencsére ma már elég sok tejterméket készítenek laktózmentes formában, ilyenkor válasszuk ezeket.
  • A hüvelyesek, a brokkoli, karfiol, karalábé, káposztafélék az egészséges bélrendszerrel rendelkezők számára sok előnnyel járnak, de a gyulladásos bélbetegségben könnyen okozhatnak puffadást, görcsöket és hasmenést.
  • A csípős paprikáról, borsról, tormáról sajnos le kell mondani, de bátran használhatunk zöldfűszereket, amelyek nem mellékesen az ilyenkor nem túl jó étvágyat is fokozhatják.
  • Élvezeti szerek közül a kávét, a csokoládét, a szénsavas üdítő italokat is ki kell iktatni az étrendből, mert ronthatnak az állapoton.

Tünetmentes időszakban a beteg egyéni tűrőképességének megfelelően minél kevesebb korlátozás legyen az étkezésben!

Hozzászólások

Hagymafaló

Nagy örömmel olvastam a cikket! A párom Crohnos, de sajnos nem veszi komolyan a betegségét. Mivel jó ideje már nyugalmi id?szakban van (melyr?l meg van gy?z?dve, hogy a "nem vagyok beteg"-hozzáállása tehet, bár ebben én kételkedem), így kicsit sem korlátozza, miket egyen. A zsíros ételek, a hüvelyesek és az alkohol valóban er?s hasmenéssel jár, azonban gyümölcsöket, zöldségeket szinte nyugodt szívvel ehet nyersen is. A málnás állítást a szövegben kifejezetten cáfolnám, mert ? konkrétan málnafügg?, és kutya baja sincs t?le (persze ez egyéni is lehet). Remélem lesz még hasonló, akár b?vebb cikk is a témában!

Törölt felhasználó

Nyugalmi id?szakban tényleg a lehet? legkevesebb korlátozás a jó, persze els?sorban az egészséges táplálkozás irányelveit figyelembe véve. Tényleg nagyon egyéni, hogy ki mit bír, és ha a málna nem okoz panaszt, mehet nyugodtan:-)

Törölt felhasználó

Én szintén Crohn beteg vagyok, szerencsére én is inkább a "nem-vagyok-beteg" életérzést követem, niylván odafigyeléssel. A málna-eper stb témával kapcsolatban - én eperfügg? vagyok, panaszt nem okoz, csak az eszemmel tudom, hogy az aprómagvak miatt fontos a mértékletesség. Egyébként az orvosom "utasítása" szerint ha nagyon kívánok valamit, ne vonjam meg magamtól, csak ne vigyem túlzásba. Azaz eperszezonban akár naponta belefér a 10 dkg, de ne vágjak be egyült? helyemben 1 kg epret. :)

Hagymafaló

Hát, neki a fél kiló málna egyszerre simán bement a nyáron, de szerencsére nem lett baja. :)

sipike71

A Crohn betegeknek ajánlom Szabó Szigfrid természetgyógyasz italát a Reg -enort !! Csodákra képes

sipike71

A Crohn betegeken is tud segiteni Szabó Szigfrid természetgyógyasz itala a Reg-enor.Csodákra képes érdemes kipróbálni .

vargaDius

Örömmel nyitottam meg a cikket a megjelenése napján, hisz 10 éve vagyok crohn beteg. Akkor még Kanadából kaptam tanácsokat, hogyan is étkezzem és mit tegyek ellene. Természetesen a sok-sok tanács hallatán belezavarodtam fiatal lánykaként, és mell?ztem minden nem? diétát. Így most, 23 évesen két m?téten vagyok túl. A leírt tiltó listát csak igazolni tudom a szervezetemmel! Figyelnünk kell rá! Nagyon remélem, és boldog lennék még több receptért. :)

Törölt felhasználó

Szia Dius! Szeretnèk többet megtudni a betegsègedr?l illetve az ètkezèsröl tapasztalataidrol....A lányom 17 èves egy honapja derült ki betegsège ....Esetleg email-ban tudnánk beszèlni?

Törölt felhasználó

Szia Dius! Szeretnèk többet megtudni a betegsègedr?l illetve az ètkezèsröl tapasztalataidrol....A lányom 17 èves egy honapja derült ki betegsège ....Esetleg email-ban tudnánk beszèlni?

vargaDius

Szia, Gyöngyi! Bármilyen kérdésre szívesen vàlaszolok. :) e-mail-em: dekor.dius@gmail.com

Gion Lászlóné

Szeretnék én is hozzászólni a chron betegséghez. 32 éve vagyok chron beteg, leszázalékoltak emiatt. Tulajdonképpen a fellángolt id?szakban valóban nagyon figyelni kell az étkezésre, m?tét utáni állapotban egyáltalán nem ajánlott a narancs, mandarin és az efajta rostos gyümölcs fogyasztása. Engem 8 alkalommal operáltak, sztómám is volt 19 hónapig. De visszakerült minden a helyére, letapadások, összenövések még maradtak. Ezért nagyon fokozottan kell figyelnem a táplálkozásomra. Ha valaki hasonló tüneteket produkál, figyeljen oda feltétlenül a táplálkozására. Ha valamit megkíván, mértékkel fogyaszthatja bátran!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Azért olvastam el a cikket, mert nekem is van Chron-beteg ismer?söm, ezért érdekel ez a betegség. Táplálkozás tekintetében eddig még nem ismertem, de örülök, hogy betekintést nyerhettem ebbe a felébe is. Én magam leginkább a hátterében álló folyamatokhoz értek valamelyest, biológus lévén. Leírom amit én tudok róla, hátha valakit érdekel ez a megközelítés, illetve egy érdekes gyógymód, amit Magyarországon nem lehet elvégezni. Ezt a betegséget autoimmun gyulladásos folyamat okozza, amit egy bizonyos immunsejt típus okoz, akik egyébként a parazitákat hivatottak irtani az ember szervezetéb?l. Mivel a civilizált világban már nem nagyon vagyunk mondjuk bélféreggel fert?zve, így ezek a sejtek ismeretlen oknál fogva a saját szervezet ellen fordulnak és megtámadják a beleket. Ezt az elméletet az is alátámasztja, hogy a harmadik világban, ahol gyakori a parazitafert?zés, nincsenek Chron-betegek. Ezt eddig valószín?leg tudtátok is, az érdekességet a végére hagytam ;) Az el?bbi parazita-hiány elméletre hagyatkozva egy amerikai orvos kísérleti jelleggel kitalálta, hogy mi lenne, ha sertés orsógiliszta petéket nyeletne le egy Chronossal, ami mivel ? igazából sertéshez köt?dik, az emberben csak rövid ideig életképes, tehát nem kell attól tartani, hogy valaki férges marad t?le. A kísérlete sikeres volt, akiken tesztelték hosszú ideig nem mutattak tüneteket, a beteg nem szorult különleges kezelésre, diétára.Kés?bb pedig, újbóli kezelés hatására megint elmúltak a tünetek. Amerikában ha jól tudom most is lehet kapni ilyen készítményt, de Európában sajnos nem engedik.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!