Kedvenc halkonzervszereplőnk: a tonhal
A legkeresettebb kishal: szardínia
Az isteni ízfokozó: az apró szardella
A pácolt finomság: a hering
A heringet sokan nem kedvelik, hiszen egy nagyon szálkás halról van szó, pedig íze is és tápértéke is kimagasló a konzerves halak között, gazdag B-12-vitaminban, kalciumban és Omega-3 zsírsavban, kiváló D-vitamin-forrás, és A-vitamin- és káliumtartalma sem elhanyagolható.
A heringhús nem mellesleg nagyon gyorsan megromlik, nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlan, füstöléssel tartósított változata azonban nagyon népszerű azok között, akik ugye nem riadnak vissza szálkáktól.
Mi a helyzet a sprotnival?
A sprotni a heringek családjához tartozó apró halfajta, rajokban él és planktonokkal táplálkozik. A sprotni tápértéke, íze és puha állaga miatt sok helyen népszerű hal, olajban, füstölve, esetleg pástétomként fogyasztható a leginkább. A konzervek készítésénél a kisebb halakat részesítik előnyben, ezek a kis halak pedig fejüktől a farkukig fogyaszthatóak, még a szálkák sem zavarnak sok vizet szemben a nagyobb méretű heringekkel. A sprotni húsa telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért rendkívül egészséges.
Persze sokan lehetnek, akiknek egyszerűen nem fűlik a foguk ahhoz, hogy konzerves egész halat egyenek, egyszerűen azért, mert nem tűnik túl gusztusosnak, nem jó érzés, hogy üveges tekintetű apró élőlények néznek ránk a tányérról. Ha maga az étel külleme a problémás, válasszuk a darabolt, aprított halakat, készítsünk pástétomokat, ezeket ugyanis a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fogják.
Mi azt ajánljuk, adj egy esélyt az egész halaknak is, hamar rá lehet kapni az ízükre, jobbnál jobb heringek és szardellafélék vannak a boltok polcain, ráadásul nemcsak hogy bővíted velük a konyhai repertoárt, de még az egészségeddel is jót teszel, ha jót eszel.
Ezeket olvastad már?
9 ötlet, mit kezdj a konzerv/zacskós BABBAL és LENCSÉVEL
Bab és lencse - mindkettő olcsó, szinte bármeddig elállnak, konzervként és zacsiban is, és annyira változatosan elkészíthetőek!
NosaltyKülönleges vagdalthús, azaz GYÍKHÚS, löncshús és rakott káposzta: a Kádár-korszak...
A Kádár-éra igazi konzerv mennyország volt: a virslitől kezdve a rakott káposztán át a májkrémig mindent konzervből ettünk, és lássuk be, imádtuk! Neked volt kedvenced?
Petrás GabriellaVacsora egy főre, kezdőknek: így egyél és főzz úgy, hogy...
Egyedül élsz, és a karantén ideje alatt inkább rendelsz, mint hogy főzz? Nem akarod, hogy a maradék kukába menjen, de nem tudod, mik a jó arányok? Segítünk!
Masszi- Rigó CsillaBevásároltál konzervekből, vagy találtál otthon párat elfekvőben? Ezeket főzd belőlük!
Ha egy csomó konzerv alapanyagot betáraztál, akkor olvasd el tippjeinket, hogy mihez kezdj velük a megszokotton túl!
Országh Kitti