Ebből a vitaminból biztosan nem eszel eleget - így pótold, ha fontos az egészséged!

A magyar lakosság jelentős része hiányt szenved ebből a vitaminból. Ráadásul még a megfelelő étrenddel sem lehet eleget fogyasztani belőle.

Ha kisbabánk születik, akkor nagy figyelemmel adagoljuk neki rendszeresen a D-vitamin-cseppeket, arra valahogy viszont nem gondolunk, hogy nagyobb gyerekeinknek illetve nekünk, felnőtteknek is szükségünk lehet a D-vitamin pótlására. Miért kell erre figyelni és hogyan jut szervezetünk D-vitaminhoz?

Mit tud a D-vitamin?

A szervezetünkben a D-vitamin elsősorban a napfény hatására termelődik – már amikor:

  • van elegendő napfény,
  • megfelelő a sugarak beesési szöge, és
  • mi is kimegyünk a nap alá, megfelelő ruházatban,
  • megfelelő időre.

Ez nem hangzik nagyon bonyolult feladatnak, azonban tudnunk kell, hogy hazánkban a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban sem a napsütés mennyisége, sem a sugarak beesési szöge nem megfelelő a D-vitaminképzéshez, ezért azt felnőttként is pótolnunk kellene.

Azzal talán iskolai tanulmányaink miatt tisztában vagyunk, hogy a D-vitaminnak a csontképzésben van jelentős szerepe, ugyanakkor kutatások igazolják, hogy a megfelelő D-vitamin-ellátottság más betegségek megelőzésében is – pl. szív- és érrendszeri-, egyes daganatos-, autoimmun- – nagy szerepet játszik. Ráadásul hozzájárul az immunrendszerünk optimális működéséhez és a közérzetünk javulásához is.

Ezzel a vitaminnal kapcsolatban gyakran hallhatjuk, hogy valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag. Láthatjuk, hogy szerepe szervezetünkben rendkívül sokrétű, a jelenlegi orvosi kutatások egyik nagyon aktív területe e sokrétűség feltérképezése, a benne rejlő lehetőségek további kiaknázása.

Kiknek kell különösen odafigyelni?

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) 4 évvel ezelőtti kutatása szerint szerint a magyarok 95%-ának (!) D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére.

  • A D-vitamin-hiány tekintetében különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, az idősek, a várandós és a szoptató nők, a túlsúlyosak, a felszívódási zavarral, a magas vérnyomással vagy krónikus szívelégtelenségben élők, a krónikus máj-, epe- és vesebetegségben, csontritkulásban, egyes daganatos betegségekben szenvedők, egyes gyógyszereket tartósan szedők.
  • A gyermekek csont- és izomrendszerének legintenzívebb fejlődési időszaka 3-18 éves korig tart, gondoljunk csak a hirtelen, nagyon látványosan megnövő kamaszokra. A kisdedkoron túl azonban – lássuk be – alig fordítunk figyelmet gyermekeink D-vitaminellátottságára.
  • A gyerekek mellett azonban a felnőtteknek is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a D-vitamin ellátottságukra. Ha aggódunk saját D-vitamin-szintünk miatt, érdemes azt megméretni. Ez a szolgáltatás jelenleg hazánkban még csak magánúton elérhető, szükség esetén konzultáljunk háziorvosunkkal az általa javasolt lépésekről.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin hatásainak vizsgálatát számos kutatás tűzte ki célul. Ilyen korábbi kutatások eredményeképpen alakult ki a jelenleg aktuális napi D-vitamin-beviteli ajánlás, ami gyermekek részére 600-1000 NE, felnőttek részére 1500-2000 NE-ben került meghatározásra.

Hogyan juthatunk hozzá a D-vitaminhoz?

Az étrendünket tekintve természetes D-vitaminforrásoknak tekinthetőek: a máj – csirke, marha, borjú , – a régi idők „kedvence", a csukamájolaj, a különböző halak (pl. angolna, lazac, szardínia, makréla) vagy a tojás. Ezek közül az élelmiszerek közül azonban gyakorlatilag csak a tojás az, ami rendszeresen szerepel az átlagos magyar étrendben, tengeri halakból híresen alulfogyasztók vagyunk, és májat sem eszünk olyan gyakorisággal és mennyiségben, ami biztosítaná a megfelelő D-vitamin-bevitelt. Ennek megfelelően a D-vitamin pótlása gyakorlatilag minden korosztálynak javasolt - legalább az októbertől áprilisig tartó időszakban.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...