Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségleves Senga konyhájából

Zöldségleves Senga konyhájából
Zöldségleves Senga konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a leveseket, főleg ősszel és télen, de még nyáron a 30 fokos hőségben is képes vagyok forró húslevest enni. Ennek a zöldséglevesnek a tyúkháj adja meg az igazi ízét, de nem nyomja el a zsenge zöldségeket sem. Mamám rendszeresen, amikor tyúkokat vág, hogy ne legyen túl zsíros a húsleves (de még szép aranyló maradjon) lefejt néhány hájdarabot, kisebb zacskókban kiporciózza, és a fagyója minden zegzugában megtalálható egy-egy kis csomag. Nem élek Magyarországon, ezért amikor otthon vagyunk, jól feltankolunk az alapanyagokból, mamáméktól kapunk néhány tyúkot, hogy itt, Németországban is a számban érezhessem a hazai ízeket. Ezt a levest ugyanúgy készítettem, ahogy ő szokta, az otthonról hozott tyúk hájacskájából szintén levágtam pár darabot, szinte húsleves utánzatot kaptam, ahogy otthon is. Így most ismét, bár távol vagyok, az otthon ízét a számban érezhettem.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, vízzel átmossuk, félrerakjuk.
  2. A fokhagymát, vöröshagymát (felső barna héj maradjon rajta) megpucoljuk, a tetejét pici kereszt alakban bevágjuk.
  3. A tyúkhájat 2-3 darabra vágjuk.
  4. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, majd rádobjuk a feldarabolt hájat és kicsit kisütjük. Amikor épp kezdi kiengedni a szép sárga színét, rádobjuk a kockára vágott répákat, zellereket, karalábékat, és tovább sütjük (kb. 5 percig), kevés sóval, borssal fűszerezzük, néha megkavarjuk.
  5. Kb. másfél liter langyos vízzel felöntjük, beledobjuk a hagymákat, kelbimbókat és a szemes borsokat, még egyszer sózzuk.
  6. Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük a zöldségeket, majd hozzárakjuk a krumplit (2-3 dl langyos vízzel együtt), a borsót, plusz sót, és tovább főzzük.
  7. A főzés utolsó 10 percében beleszórjuk a tésztákat, és készre főzzük.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 856
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Senga

Mióta szakács: 2013.06.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

A Mama zöldséglevese, zöldségleves tyúkhájjal, tyúkhájas zöldségleves, zöldségleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

619
disznózsír 1 ek
tyúkháj 8 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
sárgarépa 5 nagy db
fehérrépa 3 nagy db
burgonya 3 közepes db
zeller 1 közepes db
karalábé 1 közepes db
kelbimbó 6 dkg
zöldborsó 8 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
csigatészta 7 dkg
cérnametélt 7 dkg
fekete bors 6 szem
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 l