r
Nosalty Logó

Zöldségleves Senga konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Zöldségleves Senga konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 619 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2477 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 58 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    956.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    821.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1616 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    196 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6581 micro
  • β-karotin
    16114 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1520 micro
Összesen 619 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.7 g

Zsír

  • Összesen
    102 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3824.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    753 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    1487 mg
  • Nátrium
    943 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    356.9 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    3286 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6466 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    410 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    784 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    998 micro
  • Kolin:
    304 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    26324 micro
  • β-karotin
    64458 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    6079 micro
Összesen 2477 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    630 micro
  • β-karotin
    1542 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 58 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, vízzel átmossuk, félrerakjuk.
  2. A fokhagymát, vöröshagymát (felső barna héj maradjon rajta) megpucoljuk, a tetejét pici kereszt alakban bevágjuk.
  3. A tyúkhájat 2-3 darabra vágjuk.
  4. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, majd rádobjuk a feldarabolt hájat és kicsit kisütjük. Amikor épp kezdi kiengedni a szép sárga színét, rádobjuk a kockára vágott répákat, zellereket, karalábékat, és tovább sütjük (kb. 5 percig), kevés sóval, borssal fűszerezzük, néha megkavarjuk.
  5. Kb. másfél liter langyos vízzel felöntjük, beledobjuk a hagymákat, kelbimbókat és a szemes borsokat, még egyszer sózzuk.
  6. Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük a zöldségeket, majd hozzárakjuk a krumplit (2-3 dl langyos vízzel együtt), a borsót, plusz sót, és tovább főzzük.
  7. A főzés utolsó 10 percében beleszórjuk a tésztákat, és készre főzzük.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1008
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Imádom a leveseket, főleg ősszel és télen, de még nyáron a 30 fokos hőségben is képes vagyok forró húslevest enni. Ennek a zöldséglevesnek a tyúkháj adja meg az igazi ízét, de nem nyomja el a zsenge zöldségeket sem. Mamám rendszeresen, amikor tyúkokat vág, hogy ne legyen túl zsíros a húsleves (de még szép aranyló maradjon) lefejt néhány hájdarabot, kisebb zacskókban kiporciózza, és a fagyója minden zegzugában megtalálható egy-egy kis csomag. Nem élek Magyarországon, ezért amikor otthon vagyunk, jól feltankolunk az alapanyagokból, mamáméktól kapunk néhány tyúkot, hogy itt, Németországban is a számban érezhessem a hazai ízeket. Ezt a levest ugyanúgy készítettem, ahogy ő szokta, az otthonról hozott tyúk hájacskájából szintén levágtam pár darabot, szinte húsleves utánzatot kaptam, ahogy otthon is. Így most ismét, bár távol vagyok, az otthon ízét a számban érezhettem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.