Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges hajdinaleves

Zöldséges hajdinaleves
Zöldséges hajdinaleves
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először is, a recept nem az enyém, hanem egyenesen Antal Vali tollából való. Életem első hajdinaélménye és mennyeinek ítéltem. Néhány hozzávalót én kihagytam belőle, az én ízlésem miatt, de aki az eredetit látni akarja, keresse fel a honlapját, nem fogja megbánni. A hajdina jól meg tudja magát szívni, tehát sűrű és tartalmas levest kapunk..Ki mondta, hogy a hajdina nem finom??? Mert az! Nagyon is! És egy két érdekesség róla annak aki nem ismerné: 

A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz.

A hajdina rendkívül magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik.

Előnye még kifejezetten alacsony nátrium- és viszonylag magas káliumtartalma.

A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben bővelkedik.

Igen értékes vitaminforrás, hiszen szinte az összes B-vitamin fajtát tartalmazza, e mellett E-vitamin tartalma is jelentős.

Glikémiás indexe 55-59%, magas élelmirost-tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel.

 

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Ajánlom: vegáknak, nem vegáknak, candida diétát folytatóknak, akik szeretik az egészséges ételeket, akik még nem ismerik, és szeretnék kipróbálni, akik a borsón és krumplin túl is látni akarnak...Tessék megpróbálni mindenkinek, egészséges laktató és nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fél csésze hajdinát megmossuk, lecsepegtetjük és olaj nélkül lábasban megpirítjuk. Néha keverjük meg. Ha jön az illata, akkor jó, nagyjából 3 perc.
  2. Ezután tegyünk rá egy kanál oliva vagy kókuszolajat.
  3. A megtisztított és felkockázott zöldségeket a káposzta kivételével hozzáadjuk és pirítjuk tovább, nagyjából még 5 percig.
  4. Majd felöntjük vízzel (én természetesen tisztított vizet használok), olyan 1,5 l-el, sózzuk ízlés szerint, majd mehet bele a fehér bors, a kakukkfű és a lestyán. Főzzük nagyjából 25 percig, amíg a hajdina puha nem lesz.
  5. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és akkor mehet bele a petrezselyem, a bazsalikom, a zellerlevél, tehát minden friss zöld fűszer. Tálaláskor pedig a savanyú káposzta, amivel semmit nem kell csinálni csak rátenni:-)
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 669
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

zsoltésviki

Mióta szakács: 2011.11.05.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldséges hajdinaleves savanyú káposztával, hajdinaleves gazdagon

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

242
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
burgonya 1 közepes db
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
zeller 1 kis db
savanyú káposzta 20 dkg
hajdina 0.5 bögre
kakukkfű 1 kk
lestyán 1 teáskanál
fehér bors 1 csipet
bazsalikom 1 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 1 db
víz 1.5 l