Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldséges csirke tejfölös-citromos szószban

Zöldséges csirke tejfölös-citromos szószban
Zöldséges csirke tejfölös-citromos szószban
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vendégség alkalmával kóstoltam ezt a finom, ízletes csirkeragut, és elkértem a receptjét, hogy otthon én is főzhessem. Kicsit munkaigényes, de nagyon finom! A főzési időnél a csirke főzési ideje kb. 30 perc, de a rizst is kell főzni, amit közben is megtehetünk, a gombát is puhára kell főzni, és a végén a ragu összeállításánál is van 5 perc főzés. Amíg a hagyma a vajas-szalonnás keveréken üvegesre pirul, 5 perc sütési időnek számoltam.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

A zöldségek előkészítése:

  1. Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket: a répát karikára vágjuk, a póréhagymát és a zellerszárat ujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágjuk.
  2. A fokhagyma gerezdet elég megtisztítani, nem kell összevágni, a petrezselymet, kaukkfüvet, babérlevelet kössük össze kis csokorba.
  3. A gombát mossuk meg, és töröljük szárazra, majd vágjuk csíkokra. Ha nem tetszik a héja, húzzuk le inkább. A tönköket is használhatjuk, szintén pucoljuk le a héját, és vágjuk le a végét.
  4. A két fej nagy hagymát megtisztítjuk, és beleszurkáljuk a szegfűszegeket.
  5. A 20 dkg vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

A csirke puhára főzése:

  1. Körülbelül 2x5 cm-es csíkokra vágjuk a csirkemell filét.
  2. Közepes méretű fazékban felteszünk főzni 7,5 dl alaplében, enyhén megsózzuk.  
  3. Hozzáadjuk a felkarikázott répát, az ujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágott póréhagymát és zellert, a fűszercsokrot, a hagymákat, amibe beleszurkáltuk a szegfűszegeket és a fokhagymákat.  
  4. 15 percig alacsony lángon forraljuk, aztán alacsonyabb lángon addig főzzük, amíg a csirke megpuhul.
  5.  Amint a csirke megpuhult, kiszedjük a húst egy tálra, a főzővizet pedig félretesszük.

Gombás-szalonnás alap készítése:

  1. Egy edénybe tegyünk 2 dkg vajat, és adjuk hozzá a felkockázott  szalonnát.
  2. Melegítsük, majd ezen a vajas-szalonnazsíros keveréken pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát.
  3. Adjuk hozzá a felszeletelt gombákat és 2 dl csirke alaplevet.
  4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a gomba megpuhul.

A ragu összállítása:

  1. Egy tálban verjük fel két tojás sárgáját, és keverjük hozzá a tejfölt valamint 2 evőkanál keményítőt.  
  2. Folyamatosan kevergetjük, apránként hozzáöntjük a csirke főzőlevénekkét harmadát, ha túl sűrű, az egész levet öntsük hozzá. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Ráöntjük a szalonnás gombára, és 5 percig főzzük, majd a legvégén citromlével ízesítjük.
  4. Az így elkészült szószba szedjük bele a csirkehúst és a zöldségeket.
  5. Jázmin rizzsel tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 728
elküldve: 2
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Lecsólány

Mióta szakács: 2012.09.06.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös-gombás csirkeragu, citromos tejfölös szószban tálalt csirkefalatok, csirkeragu zöldségekkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

508
csirkemell filé 50 dkg
sárgarépa 20 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
szegfűszeg 16 db
póréhagyma 1 db
halványító zeller 2 közepes szár
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 20 dkg
füstölt szalonna 6 dkg
vaj 2 dkg
gomba 20 dkg
étkezési keményítő 4 evőkanál
csirke alaplé 1 l
tojássárgája 2 db
petrezselyem 1 csokor
kakukkfű 4 szál
babérlevél 4 db
citromlé 1 citromból nyert
tejföl 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint