Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vega borscs Nérofótól

Vega borscs Nérofótól
Vega borscs Nérofótól
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom nagybátyja tanult Oroszországban, így orosz ételekből profik. A receptet tőlük kaptam. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Amint megjelenik a cékla a kertben, egyből nagy mennyiségben készítem ezt a levest. A kicsik is szeretik, egészséges és olcsó is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gumikesztyűt húzunk, és megpucoljuk a céklát. Félbevágva felrakjuk egy kisebb lábasban főni. A főzővízbe tetszünk egy evőkanál almaecetet. A cél az, hogy a cékla félpuhára főjön. Ez körülbelül negyed óráig tart.
  2. Mialatt a cékla fődögél, célszerű előkészíteni a többi zöldséget: felkockázni a hagymát, felszeletelni a fokhagymát, vékony szeletekre vágni a káposztát, felszeletelni a zellert, felkarikázni a sárgarépát, felkockázni a krumplit. 
  3. Kevés olajon feltesszük a hagymát és a fokhagymát először picit pirulni, majd fedő alatt párolódni.
  4. A sárgarépa is a kevésbé könnyen puhuló zöldségek közé tartozik, ezért először ezt adjuk a hagymához, majd pár perc elteltével hozzáadhatjuk a káposztát, a krumplit és a zellert is. Ekkor tesszük hozzá a paradicsomlevet, és az egyéb fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt, teatojásban köménymagot, oregánót, babérlevet, a maradék almaecetet. 
  5. A félig megfőtt céklát kivesszük a főzővízből, és felcsíkozzuk. (Én a főzőlevet hozzáadtam a zöldségekhez. Azt a szép piros levet nem volt szívem kiborítani!) Felöntjük vízzel vagy erőleves (esetleg húsleves) alaplével, és ha már félig megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a céklát is. Ekkor van lehetőség után ízesítésre. Valami egészen különlegesen savanykásan édes levet kell kapnunk, ami nem lehet sótlan sem, és az oregánótól egészen különleges az illata. (És a színe! Gyönyörű élénk rózsaszín lett. Úgy látszik, hogy vonzódom a rózsaszín ételekhez! :) Azt gondolom, hogy ennél a levesnél ugyanúgy, ahogy egy húslevesnél nagy hiba szétfőzni a zöldségeket, úgy az igazi, ha még kicsit roppanósak maradnak.)
  6. Tálaláskor hideg tejföllel autentikus, de mint az egészséges életmód szószólója, én sűrűbb joghurttal ajánlom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 857
elküldve: 6
receptkönyvben: 172
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Nérofó

Mióta szakács: 2011.09.29.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

borscs, orosz borscs, orosz céklaleves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

annamaria_ny
VEGAnna / annamaria_ny Fri, 2016-04-15 12:05

Kedves Nérofó!
Bocsáss meg, amiért beleokoskodok, de észrevettem, hogy ovo-lakto vegetáriánusként adtad meg a receptet, de ez vegán, mert nincs benne se tej, se tojás. Szép napot,
Anna

Matrioska
Matrioska Tue, 2014-01-28 15:14

Szia! Nagyon tetszik a recepted, most akarok nekiállni. :) A kérdésem az lenne, hogy sima ecettel lehet-e készíteni?

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Tue, 2014-01-28 18:23

Szia!
Örülök, hogy tetszik. Nyugodtan próbáld meg sima esettel. Én fokozatosan szoktam új receptnél hozzáadni az esetet mindig, mert eléggé kényes vagyok az ízére. Neked is ezt javaslom, hogy kezd a fele mennyiséggel. :)
Üdv,
N

beafőz
beafőz Mon, 2013-02-25 20:09

Most készítem harmadszorra, annyi változtatással, hogy a paradicsomot és ecetet kihagyom, mert ezeket kevésbé szeretem, illetve mivel oregánó és köménymag nincs itthon, ezek is kimaradnak, de ezek nélkül is nagyon finom és kiadós! Köszönet a receptért!

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Mon, 2013-02-25 21:19

Nagyon örülök, hogy szeretitek! Az a jó az ilyen recepteknél, hogy lehet változtatni a fűszerezésen, és ettől függetlenül úgy is nagyon finom és egészséges marad!
További jó főzőcskézést!
Üdv,
N

Mercuska
Mercuska Thu, 2012-12-20 20:49

Elkészítettem egy kis változtatással: a dinsztelt hagymára, fokhagymára dobtam a felkockázott céklát, majd hozzáadtam a többi zöldésget a káposzta kivételével, mert az nem volt itthon. Mivel senki nem szereti a túl ecetes fogásokat, így abból csak 1 evőkanálnyit tettem a levesbe, majd inkább édeskésre ízesítettem. Sokáig kellett főzni, míg minden roppanásig puhult, de megérte. A család minden tagja ízlelgetés után egy-egy nagy tányérral fogyasztott belőle.

Köszönöm a receptet, kiváló melegítő fogás így télen, tele finomabbnál-finomabb zöldségekkel, és az íze is különleges!

johnveleva
johnveleva Thu, 2012-11-29 19:24

Megcsináltam, nagyon finom lett!! Köszönöm a receptet! :)
Készítettem mellé pirítóst, amire rásütöttem sajtot.. nagyon jól kiegészítette az izélményt! :)

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Mon, 2013-02-25 21:25

Kedves Johnveleva!
Az ötletet ellopom a hétvégére! :) Örülök, hogy ízlett!
Üdv,
N

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Mon, 2013-02-25 21:21

Kedves Ilcsi!
Valamiért nem láttam a hozzászólásodat... elnézést a késői válaszért: ebben a receptben nincs hús, mert vega, de ha tennék én biztos a hagyma után tenném!
További jó főzőcskézést!
Üdv,
N

178
cékla 2 közepes db
káposzta 1 közepes db
sárgarépa 3 nagy db
burgonya 2 db
zeller 0.5 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
sűrített paradicsom 20 dkg
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
oregánó 1 tk
köménymag 1 teáskanál
almaecet 4 ek
víz 2 l