r
Nosalty Logó

Orosz borscs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Orosz borscs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 217 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1728 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 84 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1006.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    749 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    170.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    654 micro
  • β-karotin
    1616 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 217 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.9 g

Zsír

  • Összesen
    101.8 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8051.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    1184 mg
  • Nátrium
    5994 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.9 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1367 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1680 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    510 micro
  • Kolin:
    403 mg
  • Retinol - A vitamin:
    383 micro
  • α-karotin
    5232 micro
  • β-karotin
    12925 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5147 micro
  • Lut-zea
    709 micro
Összesen 1728 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    626 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    249 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 84 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst egy darabban feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhárafőzzük.
  2. Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használat erősen javasolt. A hiedelmekkel ellentétben egyébként a cékla leve lejön az ember bőréről. Két-három nap után...) Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, vesszük a türelmünketés fedő alatt félpuhára pároljuk.Ha félkész céklát sikerül szereznünk, vágjuk ugyanígy csíkokra, egyszerűenkeverjükössze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet ésezt öntsükmajd a levesbe.
  3. Ha a hús félig már puha,kivesszük a léből.Akockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, 15 percig főzzük.
  4. Egy újabblábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
  5. Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
  6. Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
  7. Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlthúst, tegyük vissza a levesbe, sózzukés lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlévelízlés szerint savanyítsuk.
  8. Eredetileg itta recept 4 órás főzést ír - ettől lesz a lé sűrű.Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani. Nyilván ezt nem feltétlenül kell kivárni, de nem árt ha reggel korán odatesszük főni és a tűzhelyen felejtjük ebédig. Közben gyakorlatilag nem kell vele foglalkozni.
  9. Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 113
  • 7 napos nézettség: 950
  • Össznézettség: 207649
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 17.

Ajánló

Kínáljuk rozskenyérrel. Ám nekem jobban ízlett Kornél fonott sós kalácsával. Mindenkinek ajánlom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az borscs egy leves, de sok helyütt ezt inkább már egytálételnek hívnák, annyira gazdag és sűrű. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz. Ez az egyik orosz változat, avagy a Stravinsky-féle borscs, de létezik az eredeti ukrán, ahol nemzeti ételnek tartják, a fehérorosz, vagy épp sztrelec is. A hiedelmekkel ellentétben nem lesz rózsaszín színe, egyszerűen azért, mert olyan sokáig főzik, hogy a cékla és a lé teljesen elszíntelenedik. Ennek megőrzése érdekében adnak hozzá tetszés szerinti mennyiségben ecetet - ettől válik savanyúvá a leves - ám a szín előbb vagy utóbb így is eltűnik, ha 2-3 óránál tovább főzik a levest, ahogyan azt illik.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Régóta kerestem ezt a receptet. Köszönöm.

P.

Nagyon örülök! Sok sikert az elkészítéséhez! :-) Eszter

anyamaci 22

Én a legvégén kis csokor apróra vágott friss kaporral szórom meg.Mellesleg bográcsban készítve is nagyon- nagyon finom!

OsztriGa

Szia Eszter! Az én ukrán ismer?söm savanyú káposztával csinálta, és annak a levével savanyította...de egyébként szinte teljesen ugyanígy mondta nekem tollba. Imádom, már csak a színe miatt is, egy rózsaszín csoda. Üdv.: T.

P.

Szia Osztriga! Úgy-úgy, az az ukrán változat. Az is jó lehet. Hmmmm.... :-)))

Törölt felhasználó

Szia Eszter, Fantasztikus!!! Köszönöm! Egy "rejtély" van: a cékla, sajnos, elveszítette a színét mire elkészült, és a leve sem volt olyan céklás-paradicsomos szín?, inkább sötét arany szín?. Mi lehetett a gond? Üdv, Eszter

P.

Szia Eszter! Semmi gond nincs, olyan lesz a végén. :-))) Talán nekem azért másabb kicsit, mert eleve készen vett céklából készítettem, ami már le volt védve egy kis ecettel. Talán ezért t?nhet rózsaszínebbnek a képen, de pont olyannak kell lennie, amilyennek írtad. Jó hétvégét! Eszter

Törölt felhasználó

Ez nagyszer?!Köszönöm :-)

Törölt felhasználó

F?ztem már valami hasonlót.Az is remekül sikerült,legalábbis a barátaink szerint.Bár nem emlékszem már,hogy összetev?kben más lett volna,hasonlóan jól nézett ki,mint ami a képen van.Azért,a biztonság kedvéért mentem a receptet.Köszönöm szépen!

Törölt felhasználó

Nem sikerült túl jól a képen látható borscs, ugyanis a színe közel sem olyan mint kellene. Az igazi borscs mélyvörös kissé lilás árnyalatú, ez pedig rózsaszín. Több ecet vagy paradicsoms?rítmény kellett volna bele.

Törölt felhasználó

Kedves Nikka! ebben nem vagyok szakért?, de egy biztos, hogy a színe attól is függ, hogy milyen céklát sikerült kapni Eszternek. Ha véletlenül világosabb típust, az nem fest annyira, akkor a szín lehet világosabb, de az íz, az eredeti. Üdv: Mrs Smith

P.

Szia Nikka! A borscs színe attól függ, hogy mennyi és milyen céklát teszel bele és ami a legfontosabb: mennyi ideig f?zöd. 3-4 óra f?zés után a cékla színe elt?nik, vagyis, ha neked megmaradt, az egyszer?en annyit jelent, hogy sosem f?zöd elég ideig.... A több ecet nem ?rzi meg jobban a cékla színét, csak savanyítja a levest, a paradicsom pedig nem hangsúlyos tartozéka ennek az ételnek, így teljesen felesleges bele több. De megnyugtathatlak: úgy sikerült, ahogy kellett. Pont olyan volt, mint egy borscs és pont olyan finom. Az étel ízét pedig nem a cékla színének milyensége adja...ha nem bánod. :-) Eszter

Törölt felhasználó

Kedves Eszter ! Nem akartalak fikázni egy pillanatra sem, csak borscs terén igen nagy a tapasztalatom, mind fogyasztói, mind "elkészít?i" oldalról. A cékla természetes indikátort tartalmaz, ami savas közegben élénkpiros szín?, míg lúgos hatásra egyre fakórózsaszínné(semleges), majd sárgává válik. Majdhogy nem ugyan ez igaz a paradicsomra is. Az ecetsav (mivel értelem szer?en savról van szó) csökkenti a pH-t, kedvez a színnek. Ezt a megfelel? mennyiséget eltalálni nem lehet csak úgy leírásból (pl.: két kanál), hanem érezni kell. Ízre is akkor jó a borscs,ha kell?en savanyú. Persze ahány ház, annyi szokás. - Szokták mondani....

P.

Ebben egyetértünk. És nem fikáztál - köszönöm a véleményed! :-) Eszter

Törölt felhasználó

Kedves EGYTÁLÉTEL? !!! Önnek igaza van én itt élek Ukrajnában és a borscs tényleg leves és az is marad,és rengeteg fajtája van.

hazimeli1986

Sziasztok! A cékla színe mindig elt?nik, DE: párolás közben a céklához vagy citromlevet adunk hozzá, vagy egy citromot belefacsarunk, vagy citromsavat teszünk bele - és akkor mindezt ellensúlyozzuk a cukorral. Ecet helyett, szerintem finomabb, én (orosz) ismer?seim így csinálják. Mondjuk ?k kés?bb teszik hozzá az összes többi alapanyagot, a kicsit megpárolt céklához (amit nem csak csíkokra lehet vágni, hanem nagylyukú reszel?n lereszelni...) Amilyen a párolt cékla, a citrommal és a cukorral, alapvet?en ugyanolyan íz? lesz az egész leves, szóval ezt kell jól eltalálni. Édes-savanyú kombó, bár magyar szájnak édesnek kell lennie, szóval ne tessék félni a cukor mennyiségét?l! Szép napot:)

Törölt felhasználó

Üdvözlet! A marhahúst és a céklát mennyi ideig célszer? f?zni/párolni? Valamint a céklát meg kell-e pucolni? Válaszokat köszönöm.

Törölt felhasználó

Köszi. Az egyik legfinomabb leves szerintem. Újévre készült, de nem bírtam ki....

Hencsibe

Nagyon finom, tartalmas leves. Koszonet a jo receptert! :)

Marika nagyi

F?zd meg a céklát kuktában héjastól és nem megy el a , természetesen el?tte jól megmosod. Én imádom a céklát és mindig kuktában f?zöm.

Marika nagyi

Majdnem elfelejtettem írni,hogy magamnak minden évben készítek házilag kehtcapot és azt rakok bele még a paradicsom mellé és az nagyon jó ízt és színt ad neki.

P.

Köszi az ötleteket!

Törölt felhasználó

Bevallom eleinte nehezen nyeltem az orosz ételeket, annyira eltérnek a magyar konyhától. Ma már nosztalgiából szívesen f?zök orosz receptb?l. Persze amúgy férfias egyszer?sítésekkel. A borscs nálam egy scsí amibe a végén annyi készen kapható üveges ecetes céklát teszek, hogy olyan legyen a színe ahogy dukál. A scsí is végtelen egyszer?: egy jó magyar zöldséges húslevest f?zök kuktában, amibe a végén krumplit és közepes kockára vágott káposztát teszek b?ven és lezárom, hogy megpárolódjon. Gondolom nem kell túlmagyarázni, de ha mégis: én lehet?leg a marha húsos csontból, vagy marha csontos lábszárból f?zöm, az egész hagymát az elején, a többi zöldséget meg kés?bb kell bele tenni, hogy ne f?ljenek szét (el?bb a gyökérféléket, a krumplikockákat meg a vége el?tt 5 -10 perccel. Minden ellenkez? híresztelést?l eltér?en a káposztát nem kell f?zni csak blansírozni. Kb. 2x2 cm-es kockákra vágva a kész húslevesbe kell tenni, majd amikor ismét forrásig hevült, ekkor kikapcsolni a gázt és fed? alatt tartva 10 - 15 perc alatt megpárolódik anélkül hogy szétf?ne. Aki kényes a színekre, az piros paprikával, és kechup-el szépen beállíthatja a kívánt szint. Akkor jó ha a hús könnyen leválik a csontokról (a csontokat ekkor kidobhatjuk). A hússal csak akkor kell tovább babrálni ha túl nagy darabokban van, vagy "igazságosan" akarjuk tálalni (utóbbi esetben a csíkokra vágott f?tt húst tálalásig külön edényben tartják, hogy ne az asztalon kelljen "halászni". Ezzel a scsí készen is van. Az igaz, hogy másnapra az ízek még jobban összeérnek. A borscs ebb?l úgy lesz, hogy a készen kapható üveges ecetes céklasalátából adunk hozzá annyit, hogy a színe jó legyen. Íze alapján akkor jó, ha az édes, meg a savanyú íz harmonizál és megfelel az elvárásoknak. Javítani egyszer? (pici cukrot vagy ecetet kell hozzá adni szükség szerint). Az ev?kanál tejfölt nem a tányérra, hanem a tányérba kiszedett leves tetejére szokás tenni. Összekeverni nem kell, azt majd mindenki maga csinálja ízlés szerint (én nem nagyon keverem, csak ha nehezen oldódó a tejföl. Variálni lehet a hagyma pirításával, fokhagymával, savanyú káposztával, olajbogyóval, babérlevéllel, majorannával, friss-, vagy szárított petrezselyem-, kapor szórással stb.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek