Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lengyel céklaleves gombás batyuval

Lengyel céklaleves gombás batyuval
Lengyel céklaleves gombás batyuval
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma. 

Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok szerint szenteste tilos volt húst fogyasztani.

A tilalmat később II. János Pál pápa ugyan feloldotta, sokan a mai napig betartják ezt az ünnepi tradíciót.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A gombás batyuhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárított gombát fél liter forró vízbe tesszük, majd állni hagyjuk 15-20 percig. Utána félig lefedve, alacsony lángon addig főzzük, míg elpárolog a víz.
  2. Közben a céklákat és a répát megpucoljuk, a hagymát meghámozzuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábasba dobjuk az előkészített zöldségeket a halványítózellerrel, petrezselyemmel együtt, majd sózzuk, borsozzuk, végül ízlés szerint fűszerezzük az ecettel.
  4. Felöntjük 2 liter vízzel, és kb. 1 órán át főzzük.
  5. Amíg a leves fő, visszatérünk a batyukhoz. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleütünk egy tojást, és a meleg vizet fokozatosan hozzáadva tésztát gyúrunk. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől is.
  6. A tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk, majd kb. 5*5 cm-es négyzeteket szaggatunk. Félretesszük.
  7. Ha a víz elpárolgott a gomba alól, akkor egy szűrő segítségével lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk.
  8. A vöröshagymát felaprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Áthelyezzük egy tálba az aprított gombával, 1 db tojásfehérjével, zsemlemorzsával együtt, majd sóval és borssal fűszerezzük, és jól elkeverjük.
  9. A gombás keverékből egy teáskanálnyit teszünk a kiszaggatott tésztát közepére, majd óvatosan félbehajtjuk, és a két szélét összecsípjük.
  10. Lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük a batyukat.
  11. Ha a zöldségek megpuhultak, kihalásszuk a levesből, majd egy kevés citromlével meglocsoljuk, majd leszűrjük, és a batyukkal együtt tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 373
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
956 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
konyha: lengyel
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

céklaleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

660
cékla 1 kg
sárgarépa 2 db
vöröshagyma 1 db
halványító zeller 1 db
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ecet 2 ek
víz 2 l
cukor 1 ek
citromlé 1 ek
szárított gomba 50 g
víz 7 dl
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
vöröshagyma 1 db
olívaolaj 1 ek
tojásfehérje 1 db
zsemlemorzsa 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint