r
Nosalty Logó

Lengyel céklaleves gombás batyuval

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
Lengyel céklaleves gombás batyuval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 660 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 2645 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A leveshez

A gombás batyuhoz

Összesen 54 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    945.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    279 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3576 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 660 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    479 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    432 mg
  • Foszfor
    1206 mg
  • Nátrium
    1014 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.5 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    3783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1477 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    776 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1118 micro
  • Kolin:
    368 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14304 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3309 micro
Összesen 2645 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A gombás batyuhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A szárított gombát fél liter forró vízbe tesszük, majd állni hagyjuk 15-20 percig. Utána félig lefedve, alacsony lángon addig főzzük, míg elpárolog a víz.
  2. Közben a céklákat és a répát megpucoljuk, a hagymát meghámozzuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábasba dobjuk az előkészített zöldségeket a halványítózellerrel, petrezselyemmel együtt, majd sózzuk, borsozzuk, végül ízlés szerint fűszerezzük az ecettel.
  4. Felöntjük 2 liter vízzel, és kb. 1 órán át főzzük.
  5. Amíg a leves fő, visszatérünk a batyukhoz. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleütünk egy tojást, és a meleg vizet fokozatosan hozzáadva tésztát gyúrunk. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől is.
  6. A tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk, majd kb. 5*5 cm-es négyzeteket szaggatunk. Félretesszük.
  7. Ha a víz elpárolgott a gomba alól, akkor egy szűrő segítségével lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk.
  8. A vöröshagymát felaprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Áthelyezzük egy tálba az aprított gombával, 1 db tojásfehérjével, zsemlemorzsával együtt, majd sóval és borssal fűszerezzük, és jól elkeverjük.
  9. A gombás keverékből egy teáskanálnyit teszünk a kiszaggatott tésztát közepére, majd óvatosan félbehajtjuk, és a két szélét összecsípjük.
  10. Lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük a batyukat.
  11. Ha a zöldségek megpuhultak, kihalásszuk a levesből, majd egy kevés citromlével meglocsoljuk, majd leszűrjük, és a batyukkal együtt tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6422
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma.  Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok szerint szenteste tilos volt húst fogyasztani. A tilalmat később II. János Pál pápa ugyan feloldotta, sokan a mai napig betartják ezt az ünnepi tradíciót.

Hozzávalók

A leveshez

A gombás batyuhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek