r
Nosalty Logó

Vakarcstésztában sült sertéskaraj diómártással

NS
Vakarcstésztában sült sertéskaraj diómártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

2569
Kalória
103.5g
Fehérje
159.4g
Szénhidrát
166.1g
Zsír
381.6g
Víz
501.6g
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
13.9g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 2569 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 10275 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 263 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.5 g

Zsír

  • Összesen
    166.1 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    502 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3952.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    733 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1226 mg
  • Nátrium
    1647 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    159.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    381.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    492 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    485 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 2569 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    413.8 g

Zsír

  • Összesen
    664.4 g
  • Telített zsírsav
    251 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    266 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    133 g
  • Koleszterin
    2006 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15809.6 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    621 mg
  • Kálcium
    2930 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    4905 mg
  • Nátrium
    6586 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    637.7 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1526.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1968 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    589 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    769 micro
  • Kolin:
    1374 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1941 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    882 micro
Összesen 10275 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    401.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból könnyű pogácsatésztát gyúrunk, és fél órát kelesztjük.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk.
  3. A finomra vágott vöröshagymát kevés forró vajon megpirítjuk, rádobjuk a megtisztított, megmosott és nagyon apróra vágott gombát, megsózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a felvert tojásokat.
  4. A pihentetett tésztát kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagságúra). Közepére (hosszanti irányban, kettesével) ráhelyezzük a hússzeleteket, erre rákenjük a gombás tojást, majd beborítjuk egy-egy szelet sajttal.
  5. A tészta két oldalán 2 cm-enként ferdén bevagdossuk a tészta széleit, a tölteléktől kb. 3-4 cm-ig. A két végén ráhajtjuk a húsra, majd a tésztacsíkokat (egyet jobbról, egyet balról) szintén ráhajtogatjuk a töltelékre. (Úgy néz majd ki, mint ha fonva lenne.)
  6. Nagyobb, olajozott tepsibe helyezzük, tetejét olajjaj megkenjük, majd sütőben megsütjük.
  7. A mártáshoz a vajon megpirítjuk a lisztet, beledobjuk az apróra vágott diót, felengedjük a tejjel és tejszínnel, sóval ízesítjük, majd felfőzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 55 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x35x4

A vakarcs tésztáját Édesanyámtól tanultam, aki egy tartalmasabb leves mellé (pl. babgulyás) készítette úgy, hogy a leírtak szerint (kivéve a bors és szerecsendió) begyúrta a tésztát és olajozott gáztepsibe téve hagyta fél órát pihenni, majd berácsozta, olajjal megkente, és 190 °C-on 35 perc alatt készre sütötte. Imádtuk Édesapámmal. Nagyon finom, gyors és laktató.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek