r
Nosalty Logó

Vakarcstésztában sült sertéskaraj diómártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vakarcstésztában sült sertéskaraj diómártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 2569 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 10275 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 263 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.5 g

Zsír

  • Összesen
    166.1 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    502 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3952.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    733 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1226 mg
  • Nátrium
    1647 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    492 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    485 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 2569 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    413.8 g

Zsír

  • Összesen
    664.4 g
  • Telített zsírsav
    251 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    266 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    133 g
  • Koleszterin
    2006 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15809.6 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    621 mg
  • Kálcium
    2930 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    4905 mg
  • Nátrium
    6586 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    637.7 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1526.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1968 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    589 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    769 micro
  • Kolin:
    1374 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1941 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    882 micro
Összesen 10275 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    401.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    167 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 263 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból könnyű pogácsatésztát gyúrunk, és fél órát kelesztjük.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk.
  3. A finomra vágott vöröshagymát kevés forró vajon megpirítjuk, rádobjuk a megtisztított, megmosott és nagyon apróra vágott gombát, megsózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a felvert tojásokat.
  4. A pihentetett tésztát kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagságúra). Közepére (hosszanti irányban, kettesével) ráhelyezzük a hússzeleteket, erre rákenjük a gombás tojást, majd beborítjuk egy-egy szelet sajttal.
  5. A tészta két oldalán 2 cm-enként ferdén bevagdossuk a tészta széleit, a tölteléktől kb. 3-4 cm-ig. A két végén ráhajtjuk a húsra, majd a tésztacsíkokat (egyet jobbról, egyet balról) szintén ráhajtogatjuk a töltelékre. (Úgy néz majd ki, mint ha fonva lenne.)
  6. Nagyobb, olajozott tepsibe helyezzük, tetejét olajjaj megkenjük, majd sütőben megsütjük.
  7. A mártáshoz a vajon megpirítjuk a lisztet, beledobjuk az apróra vágott diót, felengedjük a tejjel és tejszínnel, sóval ízesítjük, majd felfőzzük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x35x4
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6268
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 10.

Ajánló

Tálaláskor felszeleteljük és melléöntjük a mártást. Köret nélkül adjuk az asztalra, hisz a köret maga a tészta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A vakarcs tésztáját Édesanyámtól tanultam, aki egy tartalmasabb leves mellé (pl. babgulyás) készítette úgy, hogy a leírtak szerint (kivéve a bors és szerecsendió) begyúrta a tésztát és olajozott gáztepsibe téve hagyta fél órát pihenni, majd berácsozta, olajjal megkente, és 190 °C-on 35 perc alatt készre sütötte. Imádtuk Édesapámmal. Nagyon finom, gyors és laktató.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek