r
Nosalty Logó

Vaddisznó vadas (Vadas 2.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Oli
Vaddisznó vadas (Vadas 2.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 643 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 2574 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 56 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    938.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    912 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    577 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2321 micro
  • β-karotin
    5533 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 643 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    251.9 g

Zsír

  • Összesen
    53 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3752.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    616 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    1923 mg
  • Nátrium
    772 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    260.8 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    3647.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    391 micro
  • Kolin:
    220 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    9284 micro
  • β-karotin
    22130 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 2574 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    212 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 56 Kcal

Hozzávalók

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

A pácléhez

  1. A pácléhez valókat kb. 2 liter vízben (vagy annyiban, hogy ellepje a húst) felforraljuk, még melegen a megtisztított húsra öntjük, s két-három napig hideg helyen tároljuk. (Sózni nem szabad még ilyenkor.)
  2. A hús főzéséhez ezt a páclevet is használhatjuk, de szerintem érdemesebb egy újat készíteni. A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és megsózzuk, kb. 45 perc alatt megfőzzük.
  3. A zöldségeket kihalásszuk, összeturmixoljuk, a lisztből és olajból készült vékony rántással besűrítjük.
  4. Citromlével, mustárral, karamellizált cukorral ízesítjük. (Cukor karamellizálása: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot vagy barna cukrot teszünk, felolvasztjuk, kicsit hagyjuk még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba.)
  5. Zsemlegombócot készítünk: a vöröshagymát kis olajon megdinszteljük. (Piríthatunk bele bacont is.)
  6. A lisztből, tojásból és a hagymából galuskatésztát készítünk.
  7. A száraz zsemlét kockákra vágjuk, belekeverjük a tésztába.
  8. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
  9. A húst felszeleteljük, mártással és zsemlegombóccal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 93344
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 16.

Ajánló

zsemlegombóc

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy vadász ismerőstől a napokban ajándékba kaptunk egy gyönyörű vaddisznókarajt. Nem is volt kérdés, hogy legalább egy részéből vadas készüljön zsemlegombóccal, ahogy az dukál.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nem praktikusabb a húst a zöldségekkel együtt f?zni és a megf?tt zöldségekkel együtt 2-3 napig a hüt?ben tartani? A cukor karamellizálása gyakorlatilag hogy történik?

Oli

Kedves Látogató! Én el?ször elkészítettem a páclevet (felforraltam), amiben a zöldségek is benne voltak. Ezt öntöttem a nyers húsra. Majd ezután újra elkészítettem ezt a zöldséges levet (ecet ebbe már nem került, viszont só igen), amivel együtt megf?ztem a húst. Én úgy gondolom, hogy csak a nyers húst érdemes pácolni. A második kérdésedre a válasz: egy száraz serpeny?be kristálycukrot (vagy barna cukrot) teszel, felolvasztod, kicsit hagyod még a t?zön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba, nagyon finom lesz t?le. :-)

Törölt felhasználó

Köszönöm meggy?z? válaszodat. Mindenképpen megtartom a receptet, mert eddig ez volt a legszimpatikusabb (Anyukáméhoz hasonló, de azt sajnos már pontosan nem fogom megtudni) vadas recept amivel találkoztam. Még egy kicsit a karamellizálás technikájához visszatérnék. Ha szárazon pirítom a cukrot akkor az nagyon s?r?, nem túl folyékony állagú és ha beleöntöm nem áll össze? vagy, ha összeállt a folyadékban a forralás közben feloldódik? Ne haragudj a sok kérdésért, de strucchús és szarvas van a mélyh?tömben és mindkett?b?l vadast szeretnék készíteni, ezért a minden részletre kiterjed? "kíváncsiság". Segítséged el?re is köszönöm.

Oli

Kedves Látogató! A felolvadt cukor nem nagyon s?r?, nem kell aggódnod miatta, valamint úgy van, ahogy írtad, felolvad forralás közben. :-) Csak egy tipp: ha biztonság kedvéért azért kipróbálnád a karamellizálást el?re, akkor szerintem csinálj egy kis karamellás tejet, így nem vész kárba a f?próba sem. :-) Örülök, hogy tetszik a recept! Majd meséld el, milyen lett a struccból készült vadasod, nagyon érdekelne! :-)

Törölt felhasználó

Kedves Oli! Jöv? hét végén jönnek a vendégek és erre az alkalomra szeretném elkészíteni a strucchúst vadasan az itt leírt módon. De a recept tanulmányozása során újabb kérdések merültek fel: - a páclevet csak felforralod vagy addig f?zöd amig a zöldségek megpuholnak? - az itt leírt mennyiséghez hány ev?kanál cukrot karamellizálsz? - azt ugye jól értem, hogy a hús mindvégig egyben van, csak a tálalás el?tt szeleteled fel és teszed a mártásba (vagy pácolás után szeletelve f?zöd)? Ne haragudj, de nagy a tét, különleges vacsorával szeretném várni barátainkat. Válaszodat várom és köszönöm Éva

Oli

Szia Éva, bocs, hogy csak most válaszolok, remélem, még nem kés?... 1. Szóval, el?ször is a páclevet csak felforralom (kb. 10 percig). 2. A karamellhez 2-3 ev?kanál cukrot használok (szerintem kóstold meg menet közben, ne tedd bele egyszerre az egész mennyiséget, csak fokozatosan). 3. Igen, jól érted, egészben van benne a hús, csak a végén szeletelem fel (ha szeletelve lenne benne, könnyen szétesne). Sok sikert! :) Oli

Törölt felhasználó

Kedves Oli! Szombaton volt a nagy vendégség és többek között elkészítettem strucchúsból ezt a vadast. Jól sejtettem a leírásod alapján, hogy Anyukám is így készíthette, mert a férjem is rögtön azt mondta, hogy fantasztikusan finom, ugyanaz az íz, amit Anyukámnál megszoktunk. A strucc beváltotta hozzáf?zött reményeinket, nagyon izletes, omlós hús csak ajánlani tudom, ha tudsz valahol venni, hogy feltétlenül próbáld ki (egyébként természetesen máshogy is készíthet?) Köszönöm a receptet és a segítségedet Éva

Törölt felhasználó

a vaddiszno hust a paczlevel es a zoldseggel kateszem a hidegbe 2-3 napig ?

Törölt felhasználó

Kedves Oli! Bármit készítünk a vaddisznóból el?tta mindig be kell pácolni? Milyen pác levet ajálsz? Van-e külömbség hím és n?stény disznó húsa között? Köszi! Ildi

Törölt felhasználó

A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és <a href="http://www.researchpaperhelp.org/research_paper.php" style="color:black; text-decoration:none; weight:normal">custom research paper</a> gyakorlatilag hogy történik?

Törölt felhasználó

Kedves látogatók! Jómagam 30 éve vadászom és imádok f?zni, nem csak vadból.A fiatal koca-süld?t nem szükséges pácolni. Szarvas Ildikónak üzenem,hogy óriási különbség van a kan és a koca húsa között,f?leg a búgási id?szakban.Nyilván a fiatal,év elején született disznók kivételek. Más: a vadasnál a szeletelt húst a karikára vágott zöldségekkel együtt f?z?m.A megpuhult húst a f?szerekkel- egész bors,babérlevél,szegf?bors,borókabogyó-kiszedem,majd a zöldséget passzírozom.A masszát mustárral,citromlével,tejföllel ízesítem a kívánt ízre.Cukrot soha nem használok.Az elkészült vadas mártásba visszarakom a hússzeleteket és felrottyantom.Ha s?r?re sikerült, tejjel hígítom.Puliszkát készítek hozzá-nem kukorica lisztb?l,hanem finom kukoricadarából. Amikor nincs kedvem a puliszkával tökölni,akkor szarvacskát,kagylótésztát de akár makarónit is f?z?k hozzá köretként. Marha combból vagy lapockából szintén készíthet?. Próbáljátok ki! Jó étvágyat! Üdvözlettel:Putyus.

Zoli

Kedves Putyus ! Ne légy önz?, vagy lusta ! Aki imád f?zni, az rakja fel a jó receptjeit, hogy mi is elkészíthessük Jó f?zést és sok recept beküldést kívánok : Zoli

Törölt felhasználó

Kedves Putyus! Párom múlt héten hozott haza egy, ugyan nem saját lövés?, de szépséges szarvascombot, ami felhasználásra vár. A te módszereddel fogom elkészíteni a vadast. A finom puliszka receptjéért nagyon hálás lennék neked.... és természetesen mindenféle vadhúsból készült receptért. Van néhány nagyon bevált, isteni finom receptünk (nemrég vörösboros gemenci szarvascombot csináltunk házi krokettel), de szívesen frissíteném a recepttáramat, szívesen kísérleteznénk további vadból készült étellel, mert nagyon szeretjük. Üdvözlettel, ludmilla

Törölt felhasználó

Kedves Pataygyz! Igazad van, friss nyugdíjasként rendszeresen felrakom a legjobb receptjeimet. Baráti üdvözlettel: Putyus.

nekemannyima

Kedves Mindenki!!Én mindig egyben f?zöm meg a húst a páclében és hagyom benne kih?lni.aztán szeletelem.Egyszer készítettem szeletelve,de ehetetlen száraz lett:((.Szoktam beletenni 2-3 szem ringlit is,kapribógyót is kb 10 szemet a fentiekhez leírtakhoz .Az eredeti vadasleírásban(Túrós Lukács)a f?tt zöldéséget nem használják fel,hanem beforralják s?r?re a levet és úgy habarják simára kevert tejfóllel.De mivel mi nagyon szeretjük a levet így a zöldséget mindig turmixolom.Szerintem a vadaskészítésnél is érvényesül:ahány ház.annyi szokás.Az az egy bíztos, hogy megbízható hentest?l szerezzük be a húst,mert ha öreg......a kutya eszi meg!!!

Hozzávalók

A pácléhez

A vadashoz

A rántáshoz

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek