Vaddisznókaraj

A vaddisznókaraj tulajdonképpen az állat háta, amely a gerincen és a bordákon fekszik. Az állat nyakhúsától (tarja) egészen a gerinc közepéig tart a zsírosabb hosszúkaraj, ami a kevésbé zsíros rövidkarajban folytatódik. Megvásárolhatjuk csontosan, illetve csont nélkül is, a tervezett felhasználási módtól függően.

Leírás

Vaddisznókaraj – receptek, leírás, tippek

A vaddisznó húsának, így a vaddisznókarajnak is jellegzetesen erős íze és illata van, ezért érdemes előre bepácolni vörösboros, fűszeres páclébe. A vaddisznókarajt általában megsütik, egészben, csontosan vagy anélkül, szeletelve, esetleg göngyölve. Elkészíthető továbbá párolva is. A sült vagy párolt vaddisznókarajt kínálhatjuk különböző gyümölcsökkel, például szilvával, áfonyával, de készíthetünk mellé különböző szószokat is. Mivel a vaddisznó húsa izmosabb, mint a házi sertésé, ezért főzési, sütési ideje is hosszabb, de íze is markánsabb, zamatosabb.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vaddisznókaraj?

Vaddisznókaraj

A vaddisznókaraj a vaddisznóból (latin nevén Sus scrofa) származó húsrészek egyike, amely a sertéshús karajának felel meg, és a vaddisznó gerincének mentén található. Tulajdonképpen a bordák körül elhelyezkedő izomzatot jelenti.

Hogyan vásároljuk?

Vaddisznókarajért érdemes felkeresni egy megbízható hentest vagy piacot, ahol meggyőződhetünk a jó minőségű áruról. A vaddisznókaraj húsának színe sötétvörös, bármiféle elszíneződést vagy kellemetlen szagot tapasztalunk, nem szabad megvenni, mert az a hús romlottságára utalhat.

Mire jó a vaddisznókaraj?

A vaddisznókaraj alacsony zsírtartalmú, de gazdag vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és B-vitaminban, ami az állat életterének és természetes táplálkozási szokásának köszönhető. Bár elkészítése elég sok időt igényel, teljes, aromás íze miatt megéri pörköltnek, ragunak vagy tokánynak az asztalra tálalni. Jól áll neki a hagyma és fokhagyma, a rozmaring, a majoránna és a boróka, de az áfonya vagy a szilva is.

Mi készülhet a vaddisznókarajból?

A vaddisznókarajból többek közt remek tokány és vadas készülhet.

Még több vaddisznókarajos receptért görgess lejjebb!

122
Kalória
21.5g
Fehérje
-
Szénhidrát
3.3g
Zsír
72.5g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Vaddisznókaraj

fehérjetartalom

21.51 g

zsírtartalom

2.77 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.54 g

gramm vaddisznókaraj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

120 mg

Kalcium

12 mg

Szelén

9.8 µg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.51 g

Zsír

telített zsírsav

0.99 g

egyszeresen telített zsírsav

1.3 g

többszörösen telített zsírsav

0.48 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Foszfor

120 mg

Szelén

9.8 µg

szénhidrát

víz

72.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

4 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...