r
Nosalty Logó

Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal

Galló Lívi
Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

656
Kalória
42.4g
Fehérje
60.6g
Szénhidrát
26.5g
Zsír
360.8g
Víz
139.8g
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
10.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 656 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 3922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 121 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    42.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1632.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    543 mg
  • Nátrium
    790 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    360.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    4126 micro
  • β-karotin
    9892 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    368 micro
Összesen 656 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    254.2 g

Zsír

  • Összesen
    159.3 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    839 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9793.3 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    360 mg
  • Kálcium
    855 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    519 mg
  • Foszfor
    3259 mg
  • Nátrium
    4742 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    363.9 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    2165 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6620 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    72 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    568 micro
  • Kolin:
    320 mg
  • Retinol - A vitamin:
    643 micro
  • α-karotin
    24757 micro
  • β-karotin
    59352 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    7 micro
  • Lut-zea
    2207 micro
Összesen 3922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    769 micro
  • β-karotin
    1843 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 121 kcal

Elkészítés

A vadashoz

  1. A húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni, mintha húslevest készítenénk.
  2. Ha felforrt, a habját leszedjük, és beletesszük a leveskockát, babérlevelet, egész borsot, a megpucolt vöröshagymát és a megtisztított hasábra vágott zöldségeket.
  3. Kb. 1 óra alatt alacsony fokozaton az egészet puhára főzzük. Közben ha szükséges sózzuk.
  4. Közben elkészítjük a gombócokat. Amíg a megpucolt, felaprított burgonya megfő, a zsemlét felkockázzuk, és 2 ek olajon megpirítjuk.
  5. A megfőtt burgonyát leszűrjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a margarint, a csipet sót, és burgonyanyomóval összenyomjuk.
  6. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd apránként tesszük hozzá a lisztet, és összegyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha lágy marad, de nem ragad.
  7. A legvégén hozzágyúrjuk a pirított zsemlekockákat, és gombócokat formálunk belőle.
  8. Forró, sós vízben az újraforrástól számítva kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.
  9. A mártáshoz a megfőtt levesből kiszedjük a hagymát és a zöldségeket, és egy lábasba tesszük, hogy elkészíthessük a mártást. Ügyeljünk arra, hogy babaérlevél és egész bors ne kerüljön bele.
  10. Leves hozzáadásával botmixerrel pépesítjük. annyi levest tegyünk hozzá, hogy jó mártás állaga legyen. Ha volt máj is a levesben vagy apróbb húsdarabok, azt is leturmixolhatjuk.
  11. Hozzáadunk a mártáshoz 3 ek mustárt, 1,5 dl tejfölt, 1 ek ecetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  12. Ha túl savanykásra sikerülne, kevés cukorral javíthatunk rajta.
  13. Végül a kicsontozott hússzeleteket beletesszük a szószba, és összeforraljuk. (Csontos húsból az igazi, de készítettem már pulykamell-filéből is, és úgy is nagyon finom.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Nagymamámtól tanultam a gombóc készítését, a vadast pedig anyukámtól. Ez a kedvenc ételem! :)

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...