Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban sokszor kaptunk vadhúst apukám ismerősétől, amiből édesanyám fantasztikus vadast főzött. Nekem is átadta a tudományát. Igaz, én már nem szarvasból főzöm, de ugyanolyan eljárással készítem, mint Ő.

hozzávalók / 6 adag

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

ajánlat

Marhacomb vagy lapocka is megfelel erre a célra. Disznóhúsból is készíthető, csak akkor más ízhatást érünk el. Jól illik még hozzá a zsemlegombóc, a makaróni és a szarvacska is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst előző este felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és egy tálban letakarva hűtőbe tesszük.
  2. A zöldségeket lereszeljük. Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Ezután beleöntjük a zöldséget, beletesszük a babérlevelet, borsot, sót. Kb. 15 percig kevergetve sütjük. Majd felöntjük 3-4 dl forró vízzel, beletesszük a húsleveskockát, és letakarva puhulásig főzzük.
  3. Amikor kész, kézi mixerrel pépesre keverjük.
  4. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A hússzeleteket gyors mozdulatokkal megpirítjuk benne. Ezután villával átrakjuk a zöldségmártásba, és ott főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen. A serpenyő zsiradékába tesszük a 2 evőkanál cukrot, és barnára pirítjuk benne. Gyorsan barnul, ezért nagyon kell ügyelni rá! Kicsit oda fog ragadni és szemcsés is lesz a pirított cukor. De az sem baj, ha förtelmesen barna lesz! Ez adja a vadas ízt! Levesszük a tűzről, és 2-3 merőkanál zöldségmártást merünk bele. Elkeverve hagyjuk feloldódni a cukrot.
  5. A knédlihez a zsemléket felkockázzuk, és vajon aranysárgára pirítjuk. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást, a sót, és kevés langyos vízzel kovászt készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy nagyobb darab folpack fóliát vágunk, ecsettel megolajozzuk, és a kelt massza felét fakanál segítségével ráhelyezzük. Lazán becsomagoljuk henger alakban, majd a biztonság kedvéért ellentétes irányú csomagolást is végzünk. Ezt a műveletet megismételjük a másik felével is. Ekkor már lobognia kell a víznek egy jó nagy lábosban. A fóliába csomagolt nyers tésztát óvatosan beleejtjük, és kb. 30 percig fedő alatt készre főzzük.
  6. Elkészítjük a tejfeles habarást, beleöntjük a zöldségmártásba, és 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet. Amennyiben szükséges, lehet sózni és borsozni is. Tálaláskor a felszeletelt knédli mellé tesszük a húst és a mártást.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 018
elküldve: 4
receptkönyvben: 92
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
361 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: húsételek
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas marha, vadas marha knédlivel, vadasmártás marhafelsálból

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-07-07 15:39

Kedves Lizinka! A knedlinel a folpack folia alatt az aluminium foliara gondolsz!
Koszi a valaszt elore is!
Udv. Veronika

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2014-07-07 15:58

Ez nem az alufólia, hanem az átlátszó, nyúlós neylon. Azért felel meg a knédli főzéshez, mert szorosan egymásra ragad, és nem éri a víz a tésztát. Sokkal praktikusabb, mint a szalvéta, vagy gőz feletti főzés. Az olajozásnál lehet hiba lehetőség, ezért annál a fázisnál kell nagyon elővigyázatosnak lenni. A kereszt irányú csomagolás azért kell, hogy véletlenül se szivárogjon be a fólia alá a víz.
Remélem tudtam segíteni! További szép napot: Andi

825
sárgarépa 1 kg
fehérrépa 50 dkg
karalábé 1 közepes db
zeller 30 dkg
bors 1 teáskanál
babérlevél 3 db
leveskocka 3 db
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 1 nagy db
cukor 2 ek
tejföl 350 g
finomliszt 1 evőkanál
ecet 1 ek
víz 4 dl
marhafelsál 60 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zsemle 3 db
vaj 4 dkg
finomliszt 35 dkg
tej 1 dl
élesztő 1 dkg
tojás 1 db
3 késhegynyi
víz 2 evőkanál