r
Nosalty Logó

Ünnepi lazac Wellington-módra

Gerzsenyi Flóra
Ünnepi lazac Wellington-módra
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

480
Kalória
29.8g
Fehérje
29.3g
Szénhidrát
26.5g
Zsír
113.7g
Víz
104.5g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
1.2g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 480 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3836 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 198 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1433.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    873 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    113.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    447 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1034 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2256 micro
Összesen 480 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    238.3 g

Zsír

  • Összesen
    212.2 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    836 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11465.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    309 mg
  • Kálcium
    966 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    420 mg
  • Foszfor
    2767 mg
  • Nátrium
    6980 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    234.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    910 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1220 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    3577 micro
  • K vitamin:
    727 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    435 micro
  • Kolin:
    1141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    8273 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18051 micro
Összesen 3836 kcal
  • 15% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    185 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    428 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    933 micro
Összesen 198 kcal

Elkészítés

  1. A lazacfiléket kevés citromlével átkenjük és sózzuk-borsozzuk, majd félretesszük.
  2. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk és rádobjuk a spenótot. Félretesszük hűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Egy nagy tálba tesszük. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a finomra vágott kapribogyót, a reszelt parmezánt, fokhagymát és citromhéjat.
  3. A két csomag leveles tésztát kinyújtjuk: egyik lesz az alja, a másik a teteje. Az alját megkenjük magos mustárral és a lazacot a tészta közepére helyezzük, majd vastagon megkenjük a spenótos-krémsajtos keverékkel. Körbekenjük a tésztát tojássárgájával, majd óvatosan ráhelyezzük és elsimítjuk a másik tésztalapot. A felesleget derelyeszaggatóval levágjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk villával.
  4. Az egészet lekenjük tojássárgájával és éles késsel, finoman beirdaljuk rombuszmintásra. Megszórjuk durva szemű szóval és a közepére egy pici lyukat vájunk (ezen távozik majd a gőz).
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután elkészült, hagyjuk picit hűlni.
  6. Sütés alatt akár elkészíthetjük a köreteket, mi párolt zöldbabot és tepsis burgonyát készítettünk hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lazac Wellington másik neve, a „salmon en croute” franciául azt jelenti, hogy „lazac kéregben”. Alapvetően lazacos és spenótos töltelék kerül bele, amelyet leveles tésztával csomagolva szép aranybarnára sütünk. Kívül ropogós és vajas, a közepén pedig tökéletesen puha és szaftos. Akár hiszitek, akár nem, valójában nagyon egyszerű elkészíteni! Friss, nagy darab lazacfilével és finom krémsajtos-spenótos töltelékkel készül. Az egyszerűség érdekében előre elkészített levelestészta-lapokat használunk. Az összeállítása valójában nagyon gyors, és a sütés is mindössze 20 percet vesz igénybe. Előre lefagyaszthatjátok és tálalás előtt sütőben befejezhetitek! Halkedvelők imádni fogják! Igazán elegáns és lenyűgöző fogás azt ünnepekre.

További receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...