Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tyúkhúsleves Miss Sweetly konyhájából

Tyúkhúsleves Miss Sweetly konyhájából
Tyúkhúsleves Miss Sweetly konyhájából
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept az Ünnepi ételek című könyvemből származik, szintén olvasói recept. A családunkban tartanak háztáji állatokat, és tőlük kaptunk egy házi tyúkot. Egyszer már készítettem tyúkot, azt boltban vásároltam, nem jól sikerült. Gondoltam megpróbálom most újra, ugyanazt a receptet a házival, és bevállt. Most kuktában készítettem, nem akartam órákon át főzni és végül csalódni, mint ezelőtt. Így a kuktában mindössze 4 óra alatt elkészült, a hozzá tartozó főétellel együtt. Ha nem kuktában készül, akkor sokkal több idő, attól függ, milyen öreg a tyúk. A leveshúsból készült sült leírása a Tyúksült krumplipürével receptemnél megtalálható.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy hétvégi ebédnek kiváló, megvan belőle a levesünk és a főételünk is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tyúkot megtisztítjuk, megmossuk, egészben hagyva csak a fejét, nyakát és lábait vágjuk le, és egy nagyobb lábasban bő vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a habját leszedjük.
  2. Hozzáadjuk a tisztított vöröshagymát egészben, a tisztított fokhagymát, amit kés lapjával kissé megtörünk, borsot, sót, és félig megfőzzük.
  3. Ha a tyúk félig megpuhult, hozzátesszük a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket, a paradicsomot, paprikát, és gyenge lángon lassú forralással készre főzzük.
  4. Amikor a leves elkészült, a húst és a zöldségeket óvatosan kiszedjük. (A nyakat bent hagytam a levesbe, mert ezt a későbbiekben nem sütöttem meg.) Külön tálalhatjuk a zöldséget a leves mellé, így mindenki tetszőlegesen vehet belőle a tányérjába.
  5. A húslevesből kimerünk fél liternyit, ebben főzzük ki a házi tésztát, vagy apróra szaggatott daragaluskát, ezután a többi leveshez öntjük. A leves tálalható.
  6. A sült készítése, ami a levesből kiszedett húsból készül, a Tyúksült krumplipürével receptemnél található.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 815
elküldve: 2
receptkönyvben: 47
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Sweetly

Mióta szakács: 2012.03.15.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves, húsleves tyúkból, húsleves házi tyúkból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2014-09-25 15:06

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Fri, 2013-03-29 23:04

Kedves Orsikaaa!
A fiatal csirke mellcsontja porcogós, könnyen visszahajlítható, az öregebb tyúké már nem hajlik, inkább törik. A lábáról is megállapítható a kora. A fiatal állatok lábán a sárga szarupikkelyek simák, az öregekén csomósak, meszesek. Az öreg tyúkoknál előfordul, hogy szükséges akár 5 óra hosszat is főzni (takarék hőfokon), hogy puha legyen a húsa. Az a biztos, ha főzés közben időnként ellenőrizzük, hogy megpuhult-e már a hús. Pontos főzési idő nincs, ez mindig a tyúk korától függ. A legjobb ízű, legerősebb húsleves mindig az öreg állatokból készül.
Üdv: Miss Sweetly

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2012-09-06 22:39

Kedves Iorka!
A receptnek eleve nem az a címe, hogy: Tyúkhúsleves kuktában....Ha leírtam volna, hogy hányszor húztam félre a tűzhelyről a kuktát, kiengedtem a nyomást, majd sorjában tettem bele a hozzávalókat, majd újra felforraltam, ki sem fért volna az oldalra.....Kuktában ezért macerás, viszont nem kell hat, vagy esetleg több órán át bíbelődni. Azért sem írtam le ezen lépéseket, mert akad olyan, aki hagyományosan, nem kuktában szeretné elkészíteni.

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-09-06 15:49

Végre valaki, aki nem szűrögeti a tyúk és egyéb húsleveseket, hanem habozza ! És nem főzi bele a tésztát ami zavarossá teszi az egyébként aranysárga húslevest. Gyönyörű a levesed a tányéron és a valódi tyúkhúslevest így főzik ! Gratula:) szép napot Neked.
Talán annyit tennék még hozzá a kezdőknek, hogy végig lassú tűzön kell főzni, épp hogy pezsegjen a leves. A recept hibátlan !

691
tyúk 2 kg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
karalábé 1 db
zeller 0.5 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 4 gerezd
bors 5 szem
0 ízlés szerint
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
víz 2.5 l