adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A leveshez
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kg csirkeaprólék
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db karalábé
-
1 közepes db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 l víz
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis db paradicsom
-
1 kis db zeller
-
1 közepes db paprika
-
1 csokor petrezselyem
-
2 db zellerlevél
-
1 közepes db burgonya
-
200 g zöldborsó
-
150 g csigatészta
692
Kalória
42.6g
Fehérje
60.8g
Szénhidrát
30.9g
Zsír
1126.9g
Víz
155.3g
Koleszterin
11g
Élelmi rost
11.8g
Cukor
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
35 kcal
-
250g csirkeaprólék367 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
750g víz0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
38g csigatészta139 kcal
Összesen
692
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
1000g csirkeaprólék1470 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
150g csigatészta557 kcal
Összesen
2772
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
18g csirkeaprólék26 kcal
-
4.3g sárgarépa2 kcal
-
3.2g fehérrépa2 kcal
-
3.2g karalábé1 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
54.1g víz0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.4g paradicsom0 kcal
-
2.9g zeller1 kcal
-
1.8g paprika0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1.8g burgonya1 kcal
-
3.6g zöldborsó3 kcal
-
2.7g csigatészta10 kcal
Összesen
50
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.6 g
Zsír
-
Összesen 30.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1093.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 517 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 60.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 1126.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 925 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 231 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 246 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 400 micro
-
α-karotin 1892 micro
-
β-karotin 5357 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 2105 micro
Összesen
692
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.6 g
Zsír
-
Összesen 123.7 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 621 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4374.3 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 580 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 503 mg
-
Foszfor 2067 mg
-
Nátrium 989 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 243 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 44 mg
Víz
-
Összesen 4507.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3701 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 389 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 922 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 983 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 1601 micro
-
α-karotin 7567 micro
-
β-karotin 21430 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2061 micro
-
Lut-zea 8421 micro
Összesen
2772
kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 78.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 81.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 136 micro
-
β-karotin 386 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 37 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
50
kcal
Elkészítés
A leveshez
- A húst és a zöldségeket előkészítjük, megtisztítjuk. A hagymát, répákat és a karalábét felvágjuk.
- Olajon elkezdjük dinsztelni a húsokat, majd a hagymát és a felszeletelt zöldségeket is hozzátesszük. Tovább dinszteljük kb. 4 percig.
- Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és beletesszük a fokhagyma gerezdeket, a paradicsomot, paprikát és zellert egészben, továbbá egy csokor petrezselymet és pár szál zellerlevelet adunk a leveshez.
- Miután felforrt leszedjük a tetejéről a habot és minimum 40 percig főzzük, alacsony fokozaton.
- A 40 perc letelte után beletesszük a burgonyát és borsót, majd ezeket is puhára főzzük.
- Miután minden megpuhult, a levesbe szórjuk a csigatésztát, és megvárjuk míg felforr vele. Ezután le lehet zárni.
- Kiszedjük a levesből a húsokat, az egész zöldségeket, és fűszernövényeket. A húsokat tálalhatjuk a levesben, vagy külön tálban.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 50 p
A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. Ezek a részek és a hozzáadott leveszöldségek adják meg a leves karakteres, mély ízét. Levesbetétnek választhatunk tésztát vagy akár grízgaluskát , melyektől igazán laktatóvá válik a fogás.