Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem

Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem
Tüdőleves 3., ahogy anyósomnál megszerettem
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finnyás gyerekként soha nem ettem meg az ilyen ételeket. Tüdő, szív...brrrr, meg sem kóstoltam. Aztán, amikor megismertem a férjemet, és váratlan látogatást tettünk a szüleinél, pont ez volt az ebéd. Engem arra tanítottak, hogy vendégségben, ételre nem mondjuk soha, hogy nem szeretem, vagy nem ízlik. Főleg nem az anyósjelöltnek!:D( A lányaimat is így tanítottam.)
Udvariasan szedtem egy keveset, hogy majd a második fogással kiegészítem. Annyira ízlett, hogy még kétszer szedtem, ennyit a másodikról, nem is emlékszem mi volt, mert nem tudtam már enni:).
Így volt ez a tökfőzelékkel is, de azt csak egyszer éltem túl és nem tudtak meggyőzni, hogy finom. (Bocsi a tökrajongóktól, lehet,hogy a kapor miatt nem jön be.) De ez hamar kiderült, hogy nem szeretem. Kaptam is érte, hogy miért nem mondtam, ehettem volna mást is.
Bár évekig cinkeltek vele, ha anyósom hívott bennünket ebédre, mindig elmondta, hogy mi lesz a kaja, és hozzátette " az Évinek tökfőzelék is lesz!". Ezt apósom megfűszerezte: "Mama, sok kaporral!".
Sajnos, már nem lehetnek köztünk.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az Ő receptje alapján készített zsúrpogácsával a legfinomabb!
Én 6 főre írtam, de ez az adag (kisétkűeknél) 10 főre is elég.
Ne ijedjünk meg, ha úgy tűnik, a tejföl összerántotta az egészet. Jól forraljuk át nagyobb hőfokon, és szépen el fog oszlani. Ez más recepteknél is beválik, habarásnál is. Gyakorlatból tudom, sokáig azt hittem, csak nekem nem sikerülnek ezek a dolgok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott húst és a belsőségeket alaposan megtisztítjuk a nemkivánatos részektől. (Vastag erek, zsiradékok, inak és egyéb oda nem illő dolgok)
  2. A tüdőt pár percig főzzük, hogy könnyebb legyen felszelni, de sok habképző anyag is távozik.
  3. Aztán kockákra vágunk minden húsfélét és hidegvízben (nagy fazékban) feltesszük főni.
  4. Amíg felforr, megtisztítjuk a zöldségeket. A répát és a petrezselymet hasábokra, a burgonyát kockára vágjuk.
  5. A paprikát és paradicsomot hosszában behasítjuk, a petrezselyem zöldjéből aprítunk valamennyit, és ezt félretesszük.
  6. Ha felforrt a levesalap, lehabozzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük a hozzávalókkal és lassan (csak gyöngyözzön, ne legyen zavaros) főzzük.
  7. Kihalásszuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a zellerzöldet és a babérlevelet.
  8. Utána a tejfölt elkeverjük pár kanálnyi forró levessel. Hozzáöntjük a többihez, beleszórjuk az aprított petrezselymet. és jól átforraljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 387
elküldve: 3
receptkönyvben: 114
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tüdőleves, leves sertésbelsőségekből

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

systemd
shadow / systemd Tue, 2012-02-14 19:53

Hétvégén elkészítettem, nagyon ízlett mindenkinek. Egy kevés tárkonnyal megbolondítottam.

797
sertéstüdő 0.5 kg
sertésszív 70 dkg
sertéshús 70 dkg
burgonya 8 közepes db
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 db
petrezselyem 1 csokor
zeller 1 db
zellerlevél 3 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1 fej
paprika 1 db
paradicsom 1 kis db
tejföl 700 g
bors 1 tk
babérlevél 2 db
köménymag 0.5 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
leveskocka 1 db
víz 3 l