Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos raguleves kacsanyakból

Tárkonyos raguleves kacsanyakból
Tárkonyos raguleves kacsanyakból
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Általában csak húslevest főzök, mert férjem nem igazán eszi a leveseket:(, és ugyebár egy tányér levest nem lehet készíteni, illetve lehet, de az nem olyan ízű. Vendégeket vártunk ebédre, és csak kacsanyak volt itthon. Lányom szinte minden nap főz valamilyen levest, nála már korábban is ettem tárkonyos ragulevest, úgyhogy felhívtam, hogy szerinte hogyan készítsem el ebből a csontos húsból a tárkonyos ragulevesemet. Az ő tanácsára készült ilyen formában, mivel a csontos húst semmiképpen nem akartam a levesben benne hagyni. Nagyon jó ízű lett, a vendégeimnek is nagyon ízlett. Tulajdonképpen csak most, hogy írom a receptet jöttem rá, hogy a petrezselyemzöld lemaradt a tálalásnál. Vendégeim annak meg kifejezetten örültek, hogy nem került bele citromlé, mert nekik a tejföltől is elég savanykás volt.;)

hozzávalók / 6 adag

Alapléhez:

  • 1 kg kacsanyak
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • zellerzöld ízlés szerint
  • fűszerek: egész bors, egész kömény, egyebek ízlés szerint
  • 1 kis fej vöröshagyma

Raguhoz:

  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • 1 tk szárított tárkony
  • 15-20 dkg zöldborsó
  • 15-20 dkg gomba (elhagyható)
  • 1-2 ek olaj
  • petrezselyemzöld
  • néhány csepp citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma

Nokedlihez:

  • 1 db tojás
  • 1 + 2 ek tejföl
  • liszt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kacsanyakat megtisztítjuk az oda nem illő részektől, jól megmossuk, és annyi vízbe tesszük fel főni, hogy a víz bőven ellepje. Beletesszük a fűszereket, vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, petrezselyemgyökeret (fehérrépát), és addig főzzük, míg a kacsanyak teljesen puha lesz. Ez kb. 2,5-3 óra, kuktában kb. 1 óra, a Zepter gyorsfőző fedőjével 10 perc főzés, és hagyni a fedőt lehűlni, ez is kb. 10-15 perc.
  2. A kacsanyakakat kiszedjük a levesből, és leszűrjük, hogy tiszta húslét kapjunk. A fehérrépát sajnos nem szeretjük, úgyhogy azt kidobtam.
  3. A sárgarépát és karalábét megpucoljuk, kockákra vágjuk. Kevés olajon a szárított tárkonnyal, kis sóval félpuhára dinszteljük. (Most nem tettem bele gombát, de azt is itt kell beletenni, a zöldségekkel együtt dinsztelni.) Amíg a zöldségek dinsztelődtek, a megfőtt kacsanyakról leszedjük a húst, és félretesszük.
  4. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, ráöntjük a húslét, és a zöldségeket készre főzzük benne, közben az utolsó pillanatban hozzáadjuk a mirelit zöldborsót.
  5. Amíg a leves visszaforrt, előkészítjük a habarást: 2 kanál tejfölbe 1 tk lisztet teszünk, simára keverjük, majd apránként kevés vizet adagolva hozzá palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk, félretesszük.
  6. Még mindig a leves visszaforrására várva, elkészítjük a tejfölös nokedlit: 1 tojáshoz 1 evőkanál tejfölt adunk, sózzuk, 1 evőkanál búzadarát és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk. (Ez dédimtől származó recept, kevésbé szívja fel a levest, és finom lágy ízt ad a nokedlinek.)
  7. Mire ezekkel kész vagyunk, a leves is visszaforrt, először belecsurgatjuk a habarást, és beletesszük az összezúzott fokhagymát, amikor ismét forrt, beleszaggatjuk a nokedlit, forr egyet, és kész.
  8. Tálaláskor hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. (A petrezselyem most véletlenül lemaradt, de így is nagyon finom volt. Kellett volna bele még pár csepp citromlé is, de az is kimaradt vendégeim nagy örömére.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 087
elküldve: 3
receptkönyvben: 94
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kacsanyakas raguleves, tejfölös raguleves kacsanyakkal, nyakas raguleves tárkonnyal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-22 01:01

Szia Vivike! Remélem nem baj, ha tegezlek?nagyjából egykorúnak saccolom magunkat :) ez a recepted és story-d is tetszik!!! Én nagyon szeretem a leveseket, ez biztos szuper fincsi volt! A dédid tejfölös galuska receptjét érdemes lenne külön is feltenni, mert nagyon jó! Sokan tudnák örömmel főzni és folytatni a Dédikéd hagyományát! Én mindenesetre gyorsan leírtam egy papírra most!
Üdv, Torma :)
Latom, már vannak követőid :)))

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Thu, 2013-01-31 19:10

Örülök, ha ízlett. Tulajdonképpen azért lett kacsanyak, mert nem volt itthon más. A csontos kacsanyak olyan ízt adott neki, amit talán semmi más. Próbáld ki kacsanyakkal is.
Üdv. Vivike

Brigonia79
Brigonia79 Thu, 2013-01-31 19:01

Megcsináltam (igaz, hogy nem kacsanyakból), és nagyon finom lett!!!