r
Nosalty Logó

Citromos kelbimbóleves füstölt hússal és pirított lenmaggal

Hófehérke
Citromos kelbimbóleves füstölt hússal és pirított lenmaggal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

365
Kalória
25.8g
Fehérje
12.1g
Szénhidrát
23.8g
Zsír
498.3g
Víz
89.5g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 365 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2191 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 62 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    718.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    498.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 365 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.8 g

Zsír

  • Összesen
    143 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    537 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4310.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    594 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    448 mg
  • Foszfor
    2073 mg
  • Nátrium
    994 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    2989.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    267 micro
  • K vitamin:
    171 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    589 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    560 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1964 micro
Összesen 2191 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    86.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 62 kcal

Elkészítés

  1. A vöröshagymát felkockázzuk, a füstölt nyúlját (oldalast) apró darabokra vágjuk. A fazékba dobjuk, és elkezdjük pirítani. Ha a hús nem túl zsíros, akkor egy pici kacsazsírt tehetünk hozzá, hogy ne kapjon oda, de vigyázzunk, hogy ne legyen zsíros. A nyúlja mellé nem szükséges, az oldalasnál előfordulhat.
  2. Ha már pirul a hús és hagyma üveges, ízlés szerint borsozzuk, és hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Ha a fokhagyma illatozni kezd, rádobjuk a felkockázott sertéscombot (pulykacombot). Sózzuk, és az őrölt fűszerköménnyel megszórjuk.
  3. Közben egy másik fazékban bő vízben (kb. 2-2,5 l) odatesszük főni a kelbimbót. Épp csak annyira főzzük meg, hogy megpuhuljon, de ne essen szét. A főzőlét ne öntsük ki, ha kész.
  4. Ha a hús kezd kifehéredni, hozzátesszük a felkockázott burgonyát, és felöntjük a kelbimbó főzőlevével.
  5. Ha a hús és a krumpli megpuhult, a tejszínt, a mustárt, a citrom levét és kb. 2 merőkanálnyi leveslét csomómentesen összekeverünk, és a leveshez adjuk. Én 1-2 karika citromot el szoktam tenni a tálaláshoz.
  6. Amíg a leves felforr, a lenmagot egy serpenyőben lepirítjuk. Akkor van, kész, ha illatos, és kicsit kipattog.
  7. Tálaláskor adjuk hozzá a kelbimbót, megszórjuk a lenmaggal, és citromkarikával díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 60 p

Amikor adott egy zöldségevő, levesimádó két éves, egy húsevő apuka, egy anyuka, aki a családban rajong a kelbimbóért, de mindig leszavazzák... No és persze egy mindenevő picur, aki most lát életében először kelbimbót.... Oldjuk meg a feladatot, mindenki találja meg, amit szeret, és mégse kerülgesse, amit nem... de azért abból nem engedek, hogy az íze legyen ott. Ez lett belőle! Mind elfogyott! ;-)

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek