r
Nosalty Logó

Szilvalekvárral töltött levendulás kalács

Évi néni
Szilvalekvárral töltött levendulás kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

596
Kalória
10.8g
Fehérje
93.6g
Szénhidrát
20g
Zsír
47.6g
Víz
103.9g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
22.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 596 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 7120 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 305 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    47.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 596 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130 g

Zsír

  • Összesen
    240.2 g
  • Telített zsírsav
    138 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1247 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3742.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    363 mg
  • Kálcium
    792 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    359 mg
  • Foszfor
    1776 mg
  • Nátrium
    413 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1123.4 g
  • Cukor
    266 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    570.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2097 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    173 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    584 micro
  • Kolin:
    690 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1962 micro
  • α-karotin
    158 micro
  • β-karotin
    1415 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1219 micro
Összesen 7120 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    24.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük, kenyérsütő üstjébe töltjük, majd utána öntjük az összes folyadékot, aztán pedig a szilárd anyagokat. Megdagasztjuk, langyos helyen kelesztjük egy órát.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, három részre osztjuk (három közepes kalács lesz belőle), majd azokat is 3 részre osztjuk.
  3. Minden darab tésztát kinyújtunk kb. 40x10 cm-es téglalappá. Az alsó szélére kb 1 cm széles és vastag szilvalekvár csíkot húzunk kanállal, a tésztát feltekerjük. Három tekervényből fonatot készítünk, melye közepes kuglófformába (vagy kerek sütőformába) fektetünk úgy, hogy a két végét össze lehessen fonni.
  4. A tésztát lekenjük a maradék tojásfehérje és levendulaszirup keverékével. Barnacukrot és levendulavirágot szórunk rá.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 35-40 perc alatt megsütjük.
  6. Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x3

A karácsonyi előkészületek idején ez az íz igazán tetszetős. A szilvalekvárt egészen fiatal korm óta imádom. Kamaszlányként napi fél kilót megettem. Anyámnak előre köszöntek a piacon a lekvárárusok. Azóta persze én készítem és hál' istennek, örökítettem a finnyás gyerekmben is ezt a rajongást. Mivel nyár végén tetemes szilvalekvár készletet halmoztam fel, így szerencsére van mihez nyúlnom a tél derekán. Néhány kollégámat leptem meg evvel a finomsággal. Gabi kolléganőm még aznap felhívott, hogy vacsorára degeszre ették magukat a kalácsból és nagyon ízlett nekik. Ezért szeretek én sütni-főzni. Legnagyobb elismerés, ha másoknak örömet szerezhetek egy-egy kis szösszenetemmel.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek