Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás napraforgó kelt tésztából

Sonkás napraforgó kelt tésztából
Sonkás napraforgó kelt tésztából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon sok kelt tésztát készítettem, de mindegyiknek édes tészta volt az alapja. Ebből adódóan első napraforgómnak édes volt a tésztája és sós a tölteléke. Meg kell hagyni elég ínyenc falatka volt. :) Annak a tésztájába is ugyanúgy, mint máskor szoktam, beleraktam a porcukrot. Nem is vettem észre, mert vittem egy közös találkozóra. Nagyon büszke voltam magamra, hogy ilyen szép sütivel lepem meg a csapatot. Csak akkor szembesültem a bakival, mikor én is megkóstoltam. Azért elfogyott így is, de azóta figyelek, és nem cukrozom meg a tésztáját.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe borítjuk a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a sót és az egész tojást. (Ha lehet, minden hozzávaló konyhai meleg legyen, gyorsabban megkel a tészta.)

  2. Az egészet összedagasztjuk. Nem szoktam sokáig dagasztani, csak addig, míg levegős nem lesz a tészta. Kicsi lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk egy konyharuhával, és félretesszük kelni. Jól takargassuk be, ezzel segítve a kellését.

  3. Közben a töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.

  4. Ha tészta megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk (kettő napraforgó lesz belőle). Az egyik tésztát (ez lesz az alja) kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megkenjük a töltelékkel, és a következő kör alakra nyújtott tésztával befedjük.

  5. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
  6. Felcsíkozzuk a tésztát. Úgy, mintha szeleteket vágnánk körbe-körbe. Arra ügyeljünk, hogy a közepét ne vágjuk fel, az maradjon egybe, ahogy belenyomtuk a poharat. Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.

  7. Megkenjük a tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A közepét sötétebb szezámmaggal. (Ha nincs, a mák is jó lesz.)

  8. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20  perc alatt szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 418
elküldve: 15
receptkönyvben: 143
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Pikikee

Mióta szakács: 2012.12.23.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt napraforgó, napraforgó alakú kelt tészta, sonkával töltött napraforgó

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pikikee
Pikikee / Pikikee Fri, 2013-01-04 20:02

Nagyon szívesen Éva-Anyóca :)
Megnéztem nálad milyen finomságok vannak. Hát , válogathatok kedvemre :)
Látszik, hogy szívvel - lélekkel főzőcskézel !
Üdv: Ildi

Pikikee
Pikikee / Pikikee Thu, 2013-01-03 18:56

Szia !
Nektek is nagyon Boldog Újévet kívánok !
Köszönöm az elismerésed !
Látod, nekem ez elsőre mutatós lett, de nem olyan finom. Most már ügyelek a tésztára is és nem cukrozom el :)
Olvastam, hogy nyugdíjba mentél. Most már kedvedre süthetsz - főzhetsz :) Remélem velünk is megosztod a tapasztalataidat.
Kellemes nyugdíjas éveket és jó sütés-főzést.
Üdv: Ildi

Béba_43
Béba_43 Thu, 2013-01-03 15:49

Szia!
BUÉK NEKED ÉS CSALÁDODNAK!
Gratulálok, csodásak az étkek és a sütik!i Csodásak a felvételek!
Ezt még tavaly megsütöttem, darálthúsos, fűszeres töltelékkel, közepén mákkal! Nem lett ilyen szép, de ízre isteni volt!
Üdv.

470
finomliszt 60 dkg
tojás 1 db
1.5 tk
cukor 1 ek
tej 2.5 dl
élesztő 5 dkg
tojás 1 db
szezámmag 2 ek
sonka 30 dkg
tejföl 3.5 ek
csípős paprikakrém 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sajt 15 dkg
vöröshagyma 1 db