Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szatmári szilvatorta

Szatmári szilvatorta
Szatmári szilvatorta
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a kedvencetel.hu oldalról néztem. Csak a mértékegységek vannak átírva. Ezt a tortát is születésnapra készítettem. Ez a torta volt 2008-ban az ország tortája.

hozzávalók / 5 adag

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokoládékrémhez

A főzött zselatinhoz

A töltelékhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Piskóta készítése: Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd összekeverjük egy tálban a rummal. Félretesszük, és állni hagyjuk.
  2. A tojásokat a vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük. A vajat a porcukorral nagyon habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihabosított tojásokat. Tovább keverjük, míg nagyon könnyű krémmé nem válik. A lisztet a száraz anyagokkal összekeverjük.
  3. A kihabosított krémet ráöntjük a szilvára, és óvatosan összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket. Nem szabad sokáig keverni, mert tömör lesz.
  4. A masszát három részre osztjuk, és 23 cm-es tortakarikában egyesével megsütjük. A piskótalapokat 210°C-on 10 percig sütjük. Mikor megsültek, porcukorral meghintjük, és megfordítjuk. Hűlni hagyjuk.
  5. Marcipánkrém: A tej egy részét felforraljuk a cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánt. A maradék tejet a tojássárgájával elkeverjük, és a felforralt tejes alaphoz öntjük. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Könnyen leég! Besűrítjük, majd hűtjük. Kihűlés után leturmixoljuk.
  6. Csokoládés krém: A tej egy részét a cukorral felforraljuk. Mikor forr, hozzáadjuk a tördelt csokoládét, és a maradék tejben elkevert tojássárgáját. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Könnyen leég! Hűlni hagyjuk.
  7. A 4 dkg zselatint 2,5 dl vízzel megfőzzük. A tejszínt felverjük. Mikor kihűltek az alapok, akkor mindegyikhez hozzáadjuk a felvert tejszínt. A krém egy részével kikeverjük a zselatint, majd a többi krémhez adjuk.
  8. Betöltés: Egy magas tortakarikában töltjük. Belehelyezzük az első piskótalapot, és meglocsoljuk a szilvapálinkás sziruppal, majd megkenjük házi szilvalekvárral, és meghintjük dióval. Erre kenjük a csokoládékrém ¾-ét (hagyjunk a tetejére is). Majd ismét piskóta, és ugyanúgy járunk el, mint ez előzőekben. Most a marcipánkrémet kenjünk rá. Ebből is hagyjuk a tetejére. Végül az utolsó piskótalap következik. Erre is szirup, lekvár és dió kerül. Majd a marcipános krém, és a csokoládékrémmel márványozzuk (én nem márványoztam, csak elkentem rajta).
  9. Hűtőbe tesszük dermedni.
  10. Díszítéshez tejszínhabot verünk, mandulát pirítunk. A tejszínhabbal körbekenjük, mandulával bepanírozzuk. A tetejére habrózsákat nyomunk, és aszalt szilvával díszítjük. 
  • sütési hőfok: 210°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 153
elküldve: 4
receptkönyvben: 124
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

MSzabina

Mióta szakács: 2011.11.25.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
receptverseny: Hulala receptverseny
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

2008-as ország tortája, szilvatorta, habos szilvatorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2013-01-18 09:10

Kedves Szabina!
nagyon tetszik a tortád, biztosan elkészítem majd én is. De most abban kérném a segítséged, hogy van valami trükk, hogyan lehet a pirított mandulát könnyen és egyenletesen a torta oldalán és tetején eloszlatni?
Lehet buta kérdés, de amikor én készítek ilyen tortát, soha sem olyan szép, mint a cukiban.
köszi, Andi

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Fri, 2013-01-18 16:21

Én úgy csinálom, hogy felemelem a tortát és egyenletesen, óvatosan forgatva körbe panírozom. A tetejére igazából csak rászórom. De ha az egész tortát mandulával kell körbe panírozni, akkor a tetejét is ugyan ezzel a technikával. A tortát kicsit ferdén kell közben tartani.

1541
aszalt szilva 34 dkg
rum 60 ml
dió 7 dkg
vaj 12 dkg
porcukor 12 dkg
tojás 3 db
finomliszt 14 dkg
sütőpor 0.5 csomag
fahéj 10 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
vanília 1 db
tej 1.3 dl
tojássárgája 4 db
marcipán 12 dkg
cukor 2 dkg
habtejszín 13 dkg
zselatin 3 dkg
tej 1 dl
tojássárgája 2 db
étcsokoládé 3 dkg
cukor 6 dkg
habtejszín 10 dkg
zselatin 2 dkg
víz 2.5 dl
zselatin 4 dkg
szilvalekvár 6 ek
dió 10 dkg
pálinka 30 ml
cukorszirup 30 ml
habtejszín 1 dl
aszalt szilva 5 dkg
mandula 5 dkg