Pálinka

Hagyományosan magyar, erjesztett gyümölcsök desztillálásával készült gyümölcspárlat. A pálinka hungarikum, csak a Magyarországon, ill. 4 osztrák tartományban előállított gyümölcspárlatok illethetők ezzel az elnevezéssel. A pálinka készítésének menete és a felhasználható alapanyagok törvényileg szabályozottak: kizárólag Magyarországon termett vagy termesztett gyümölcsből, egyéb adalékanyagok (pl. alkohol, ízesítőanyagok) hozzáadása nélkül főzött, minimum 37,5% alkoholtartalmú párlat, amit Magyarországon cefréznek, főznek, érlelnek és palackoznak. Legnagyobb mennyiségben barackból, szilvából, körtéből, almából, törkölyből állítanak elő pálinkát, de igen népszerű a meggy-, cseresznye-, eperpálinka is, ritkaságnak számít viszont a som, berkenye, galagonya párlata. A pálinka teljesen átlátszó, tiszta, színtelen, gyümölcsös zamatú és illatú ital, az érlelt pálinka viszont sárgás-barna, áttetsző színű, az érlelés időtartalmától függően sötétebb-világosabb árnyalatú.
Bármikor.
Sötét, hűvös helyen.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
66.6 g
Foszfor
5 mg
Nátrium
1 mg
Vas
0.12 mg
Cink
0.07 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.008 mg
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Vas
0.12 mg
Foszfor
5 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.018 mg
szénhidrát
víz
66.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.008 mg
Évente több millió embernek okoz problémát a verejtékezéssel, szapora szívveréssel, remegéssel és halálfélelemmel járó pánikroham. Egy pszichológus azonban most azt állítja, hogy egy teljesen hétköznapi gyümölcs képes enyhíteni a roham tüneteit.
NosaltyManapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.
Lakos BenedekA következőkben rendkívül laktató és kiadós rakottkel-receptek következnek, ezért csak az folytassa az olvasást, aki nagyon éhes.
NosaltyKerüljön az asztalra egy fenséges lebbencsleves, egy jó nagy adag svéd húsgolyó és egy tepsi rácsos almás pite. Jó étvágyat hozzájuk!
Biztosan te is sok tejet ittál kiskorodban, hogy erősek legyenek a csontjaid, pedig a szakértők szerint fontosabb lenne, hogy inkább azokat az ételeket és italokat kerüljük el, amelyek negatívan befolyásolhatják a csontsűrűséget.
Bár a banán nagyon finom a tejes turmixokban és a különböző smoothie-kban, a szakértők szerint mégsem érdemes bevetni. El is áruljuk, miért.