Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös zöldség sabji

Sütőtökös zöldség sabji
Sütőtökös zöldség sabji
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két éve részt vettem egy vegetariánus indiai főzőtanfolyamon, ahol megtanulhattunk néhány alapreceptet, köztük a sabji (ejtsd: szabdzsi) receptjét is.
A sabji általában zöldségekből, például burgonyából, répából, padlizsánból készült fűszeres curry-étel. Az indiai konyhaművészet gyakorlásához azonban két jelentősebb befektetésre van szükség: egyrészt egy jó minőségű, lehetőleg öntöttvas wokra; másrészt pedig a sok-sok féle fűszer beszerzésére. Elsőre nagyon soknak hangzik (sőt másodszorra sem kevés!) ennyi fűszer használata, de a főzés végén hozzáadott tejszín, vagy joghurt "lágyít" az ízeken.
Én szívesen készítek indiai fogásokat például nagyobb vendégség esetében, mert az elkészítésük nagyon egyszerű (a nyersanyagok előkészítés gyakorlatilag sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a főzés), és a különleges ízvilágot mindig elismerő szavakkal fogadja a közönség.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az indiai étkezési hagyományok szerint a különböző sabji-khoz, rizshez nem illik evőeszközt kérni. Jobb kezünk hüvelyk-, mutató- és középső ujjával a szószból és rizsből gombócokat kell gyúrni, és azt a szánkba tenni.
Másik módja, ha a különféle kenyerekből (pl. chapati) falatnyi darabot törünk, és annak a segítségével fogjuk meg az ételt.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sütőtököt és burgonyát kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépát, karotta répát, zellert, karalábét kb. 1x1x3 cm-es hasábokra vágjuk.
    (Ha karfiolt használunk, megmossuk és rózsáira szedjük.)
  2. A wokot felhevítjük, és beletesszük az étolajat. Ebbe dobjuk a reszelt gyömbért, és a fűszereket (a kurkuma és az aszatgyanta kivételével), majd addig hevítjük, míg a magok pattogni kezdenek.
  3. Ezután beletesszük a felaprított répaféléket, jól összekeverjük és kicsit pirítjuk.
    Végül hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt és a kurkumával, aszatgyantával és sóval ízesítjük.
  4. Nagyon kevés vizet öntünk alá, majd lefedjük és puhára pároljuk.
    Ügyeljünk rá, hogy ne főjjenek szét a zöldségek.
  5. Amikor már puha, hozzákeverjük a főzőtejszínt és összeforraljuk.
    Tálaláskor a durvára vágott friss zöldfűszerrel meghintjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 823
elküldve: 3
receptkönyvben: 139
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2014-04-17 11:35

Ez a legjobb indiai fűszerkeverék!!! Én egy évig éltem krisnás kaján és nagyon hiányzik, de most sikerült ugyanazt az ízt elővarázsolni, és úgy örülök neki! Köszi szépen, hogy feltetted!

davila
davila Tue, 2011-10-11 13:41

Halihó!
Nagyon tetszik a recept, de kétségbe estem, h. lehet, h. sosem tudom autentikusan elkészíteni :(:
aszatgyantát mégis hol szerezhetnék be??? (vidéken) Azt kihagyva sem lehet mondjuk rossz ;)

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2014-04-17 11:39

Ha jól tudom az aszatgyantát vöröshagyma helyett használják, a krisna tudatú hívők ugyanis nem fogyasztanak vöröshagymát. Úgyhogy nyugodtam pótolhatod vöröshagymával. Szerintem. De ha nagyon autentikus akarsz maradni, akkor több biowebshop is van, ahonnan tudsz rendelni. (A google a barátod...:-)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-06 15:36

Nem véletlenül krisnás tanfolyamra jártál? Én nemrég végeztem el, és azóta teljesen rá vagyok kattanva az indiai kajákra (bár már előtte is, hiszen azért mentem oda). Bár mi sose hívtuk aszatgyantának, rá kellett keresnem, hogy ja hát ez az én szeretett hingem! :-)

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-08-06 20:40

kedves maitai!
igen, a Krisna Főiskola főzőtanfolyamán voltam. de nagyon jó volt! ;-)
nagyon finom az indiai konyha! imádom.
jó sütés-főzést!
üdv,
toma

169
sütőtök 300 g
burgonya 4 közepes db
sárgarépa 4 közepes db
zeller 1 kis db
karalábé 1 db
napraforgó olaj 2 ek
gyömbér 3 cm
római kömény 1 teáskanál
édesköménymag 1 teáskanál
mustármag 1 teáskanál
görögszéna 1 teáskanál
koriandermag 1 teáskanál
chili 2 db
2 teáskanál
kurkuma 1 teáskanál
aszatgyanta 1 teáskanál
főzőtejszín 2 dl
koriander 0.5 csokor