r
Nosalty Logó

Sütőtökös zöldség sabji

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
ze(n)derta
Sütőtökös zöldség sabji
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 166 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 987 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 59 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1144.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    863 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    661 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    2002 micro
  • β-karotin
    5820 micro
  • β-crypt
    1463 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 166 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.3 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6866.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    583 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    797 mg
  • Nátrium
    5180 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1178.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3967 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    257 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    12010 micro
  • β-karotin
    34921 micro
  • β-crypt
    8777 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    887 micro
Összesen 987 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    714 micro
  • β-karotin
    2077 micro
  • β-crypt
    522 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 59 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. Asütőtököt és burgonyát kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépát, karotta répát, zellert, karalábét kb. 1x1x3 cm-es hasábokra vágjuk.
  2. (Ha karfiolt használunk, megmossuk és rózsáira szedjük.)
  3. A wokot felhevítjük, és beletesszük az étolajat.Ebbe dobjuka reszelt gyömbért, és a fűszereket (a kurkuma és az aszatgyanta kivételével), majdaddig hevítjük,míg a magok pattogni kezdenek.
  4. Ezután beletesszük a felaprított répaféléket, jól összekeverjük és kicsit pirítjuk.
  5. Végül hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt és a kurkumával, aszatgyantával és sóval ízesítjük.
  6. Nagyon kevés vizet öntünk alá, majd lefedjük és puhára pároljuk.
  7. Ügyeljünk rá, hogy ne főjjenek szét a zöldségek.
  8. Amikor már puha, hozzákeverjük a főzőtejszínt és összeforraljuk.
  9. Tálaláskor a durvára vágott friss zöldfűszerrel meghintjük.
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 21971
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 13.

Ajánló

Az indiai étkezési hagyományok szerint a különböző sabji-khoz, rizshez nem illik evőeszközt kérni. Jobb kezünk hüvelyk-, mutató- és középső ujjával a szószból és rizsből gombócokat kell gyúrni, és azt a szánkba tenni. Másik módja, ha a különféle kenyerekből (pl. @{chapati):chapati} falatnyi darabot törünk, és annak a segítségével fogjuk meg az ételt.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sütőtökös zöldség sabji
ze(n)derta 188 recept

Két éve részt vettem egy vegetariánus indiai főzőtanfolyamon, ahol megtanulhattunk néhány alapreceptet, köztük a sabji (ejtsd: szabdzsi) receptjét is. A sabji általában zöldségekből, például burgonyából, répából, padlizsánból készült fűszeres curry-étel. Az indiai konyhaművészet gyakorlásához azonban két jelentősebb befektetésre van szükség: egyrészt egy jó minőségű, lehetőleg öntöttvas wokra; másrészt pedig a sok-sok féle fűszer beszerzésére. Elsőre nagyon soknak hangzik (sőt másodszorra sem kevés!) ennyi fűszer használata, de a főzés végén hozzáadott tejszín, vagy joghurt "lágyít" az ízeken. Én szívesen készítek indiai fogásokat például nagyobb vendégség esetében, mert az elkészítésük nagyon egyszerű (a nyersanyagok előkészítés gyakorlatilag sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a főzés), és a különleges ízvilágot mindig elismerő szavakkal fogadja a közönség.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek