r
Nosalty Logó

Sütőtökös rétes házi húzott tésztával

Lakos Benedek
Sütőtökös rétes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

452
Kalória
10.1g
Fehérje
43.5g
Szénhidrát
27.1g
Zsír
95.7g
Víz
48.3g
Koleszterin
3.8g
Élelmi rost
4.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 452 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1323.9 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    881 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    95.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    487 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    2992 micro
  • β-crypt
    2430 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 452 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    162.8 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7943.3 g
  • Cink
    270 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    935 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    1021 mg
  • Nátrium
    5287 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    261 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    574.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2922 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    17951 micro
  • β-crypt
    14578 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 2702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.2 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    47.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    242 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    291 micro
  • β-karotin
    1490 micro
  • β-crypt
    1210 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A töltelékhez

  1. A sütőtököt meghámozzuk, majd nagyjából késpenge-vastagságú szeletekre vágjuk (ebben segítségünkre lehet egy uborkagyalu). Némi olajon sóval és borssal félpuhára pároljuk egy edényben, majd félretesszük.
  2. A vajat megolvasztjuk, a vörösáfonyát forró vízbe áztatjuk, a diót durvára vágjuk és elkeverjük a zsemlemorzsával. A fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
  3. A kihúzott rétestésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a felét megszórjuk a diós-morzsás keverékkel és az áfonyával. Erre helyezzük egy rétegben a sütőtökszeleteket, majd rámorzsoljuk a sajtot, végül pedig megszórjuk a fűszerkeverékkel.
  4. A tészta két szélét a töltelékre hajtjuk, majd kézzel elkezdjük felcsavarni. Az első hajtás után már egyszerűbb, ha csak felemeljük alatta a terítőt, és hagyjuk, hogy magától becsavarodjon.
  5. A rétest tepsire tesszük, felületét lekenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Kevés a zöldséges rétes, nem? Vagy úgy en bloc a sós ízesítésű. Ezért jutott eszembe, hogy milyen jó is lenne elkészíteni (és persze azon melegében elfogyasztani) egy hatalmas rúd sütőtökös rétest. Házi tésztával persze, valamint a legősziesebb módon ízesített belsővel.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek