r
Nosalty Logó

Sütőtökös rétes házi húzott tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Sütőtökös rétes házi húzott tésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 452 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1323.9 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    881 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    487 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    2992 micro
  • β-crypt
    2430 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 452 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    162.8 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7943.3 g
  • Cink
    270 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    935 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    1021 mg
  • Nátrium
    5287 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    574.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2922 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    17951 micro
  • β-crypt
    14578 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 2702 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.2 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    242 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    291 micro
  • β-karotin
    1490 micro
  • β-crypt
    1210 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A töltelékhez

  1. A sütőtököt meghámozzuk, majd nagyjából késpenge-vastagságú szeletekre vágjuk (ebben segítségünkre lehet egy uborkagyalu). Némi olajon sóval és borssal félpuhára pároljuk egy edényben, majd félretesszük.
  2. A vajat megolvasztjuk, a vörösáfonyát forró vízbe áztatjuk, a diót durvára vágjuk és elkeverjük a zsemlemorzsával. A fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
  3. A kihúzott rétestésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a felét megszórjuk a diós-morzsás keverékkel és az áfonyával. Erre helyezzük egy rétegben a sütőtökszeleteket, majd rámorzsoljuk a sajtot, végül pedig megszórjuk a fűszerkeverékkel.
  4. A tészta két szélét a töltelékre hajtjuk, majd kézzel elkezdjük felcsavarni. Az első hajtás után már egyszerűbb, ha csak felemeljük alatta a terítőt, és hagyjuk, hogy magától becsavarodjon.
  5. A rétest tepsire tesszük, felületét lekenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 337
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 06.

Receptkategóriák

Sütőtökös rétes házi húzott tésztával
Lakos Benedek 264 recept

Kevés a zöldséges rétes, nem? Vagy úgy en bloc a sós ízesítésű. Ezért jutott eszembe, hogy milyen jó is lenne elkészíteni (és persze azon melegében elfogyasztani) egy hatalmas rúd sütőtökös rétest. Házi tésztával persze, valamint a legősziesebb módon ízesített belsővel.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek