Vörösáfonya

Vörösáfonya

Leírás

Az áfonya cserjéje Észak-Amerikában őshonos, de a hazai erdőkben is fellelhető. Magyarországon gyakrabban találkozhatunk fekete, mint vörös áfonyával. A vörös áfonya örökzöld cserjéken, általában hegyvidéki fenyvesekben terem. Magas vitamin, illetve antioxidáns tartalma miatt népszerű gyümölcs, de íze a fekete áfonyánál is fanyarabb, keserűbb, ezért csak feldolgozva fogyasztják. A vörös áfonyából készíthetünk lekvárt, dzsemet vagy éppen gyümölcsbort, likőrt. Kiváló alapanyaga vadhúsok mellé készülő mártásoknak, szószoknak. A vörös áfonyát gyakran használják aszalt formában. Az aszalás során veszít erősen savanykás ízéből, ezért kiválóan alkalmas édes sütemények, desszertek ízesítésére, díszítésére.

Mikor vegyem

Frissen ritkán találhatjuk meg a boltokban, de aszalt változata bármikor fellelhető.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Vörösáfonya

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0.081 g

szénhidráttartalom

11.97 g

víztartalom

87.32 g

Hány kalória

gramm

vörösáfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

11 mg

Kalcium

8 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

C vitamin

14 mg

Kolin

5.5 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.008 g

egyszeresen telített zsírsav

0.018 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

11 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.267 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

4.27 g

víz

87.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

1 µg

Kolin

5.5 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

1.32 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

14 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

8 aranybarnára pirult, szaftos csirkecombos fogás

A szaftos csirkecomb az egyik legjobb választás, ha könnyen akarsz mennyei ebédet vagy vacsorát rittyenteni: sokszor elég csak néhány finom zöldséggel (vagy éppen gyümölccsel) és fűszerrel a sütőbe tenni, de akár serpenyőben is szaftos lesz, ha tudjuk, hogyan kell bánni vele.

Nosalty

További cikkek