Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stifado

Stifado
Stifado
170 perc / előkészület: 20 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most így a tél közepén járva, már vágyunk egy kissé a napfényes Görögország ízeire. Jól esik felidézni azokat az ételeket, amiket ottani nyaralásaink alkalmával ettünk. Igazából elég nagy rajongói vagyunk mind Görögországnak, mind a görög konyhának, s mindig igyekszünk megfigyelni, hol, milyen ételeket készítenek és igyekszünk mindent végig is kóstolni. Ezt az ételt is rendszeresen kértük, s most itthon is szívesen készítjük, mert jól esik egy kis változatosság az étrendben, s ezek a fűszerek mindig sikerrel melegítik fel az ember lelkét még így télvíz idején is. A Stifado-t tájegységenként más-más fűszerekkel készítik, van ahol bográcsban, van ahol sütőben, valamint különböző húsokat használnak hozzá: kecske, vadkecske, vaddisznó, nyúl és marha a leggyakoribb.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Figyeljünk oda, hogy a Stifado-t a legalacsonyabb lángon főzzük, lassan, türelmesen, inkább több időt rászánva, és időnként óvatosan kavargatva.
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk, kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. (Eredetileg 5 cm-es kockákra vágják, mi jobban szeretjük kisebb falatokban). Ezután kissé besózzuk a húst.
  2. Egy serpenyőbe beleöntjük az olívaolajat, forrósítsuk fel, és a marhahúskockákat pírítsuk meg egyenletesen minden oldalukon, és mikor barna, szedjük ki egy tálba.
  3. Az olajba beleszórjuk a vöröshagymát, és a fokhagymát, megdinszteljük. Erre rárakjuk a paradicsomsűrítményt, és 2-3 percig sütjük, kavargatva.
  4. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a narancslevet, a vörösbort, a borecetet, a paradicsomlé felét, valamint a fűszereket: a fahéjat, szegfűszeget, babérlevelet, rozmaringot, a nádcukrot. (A sót és borsot majd később, mivel a hús be van sózva, ezért csak kóstolás után érdemes majd újból sózni.) Főzzük nagyobb lángon, kevergetve, kb 5 percig a szószt, hogy az alkohol elillanjon.
  5. Amint kész, legkisebbre állítjuk a lángot, belekavarjuk a marhahúst, hozzáöntünk kb. 0,5 dl vizet. Lefedjük és főzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Ez akár 1,5-2 órát is igénybe vehet hústól függően. Menet közben a maradék vizet, és paradicsomlevet felváltva, kis adagonként adagoljuk hozzá, hogy ne kapjon le, és időnként kavarjuk is meg.
  6. Amikor a hús már elég puha lett, egy serpenyőben, forró olívaolajon a gyöngyhagymákat megpirítjuk, hogy egy kissé színt kapjanak mind két oldalukon.
  7. Amint megpirultak a gyönygyhagymák, hozzáadjuk a húshoz, a mazsolával együtt, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és főzzük további 15 percig.
  8. Amint kész, főtt zabszemtésztával, vagy főtt rizzsel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 40 478
elküldve: 13
receptkönyvben: 369
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: görög
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

görög párolt marha, párolt marha vörösborral

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kisarany
Kisarany Wed, 2014-01-08 17:13

Nem kaptam a nagycsarnokban sem gyöngyhagymát. Lehet valamivel helyettesíteni?
(Új- vagy póréhagyma) Vadhúsból elképzelhető?

Köszönettel!

evirag
evirag Thu, 2013-06-06 08:50

Nagyon jó recept, már harmadszor készítem el a vendégseregnek! Holnap ismét ez lesz, mert teljesen eredeti Görög, mondhatni tiszta görög :). Nagyon finom lett mindig, annyi hogy én a hagymák belekerülése és egy utolsó kóstolás után betolok a sütőbe. Már a tűzhelyen eleve római tálban főzöm amit csak ehez vettem görögben.

Bazo
Bazo Fri, 2013-05-10 18:19

Nagyon szimpatikus recept, feltétlen kipróbálom. Munkahelyi bográcsversenyhez nem is találnék jobbat :)
Egy kérdésem van csak, szegfűszeg vagy szegfűbors való bele?

Köszönöm szépen.

Bazo
Bazo Sat, 2013-05-11 18:54

Googleztam egy kicsit, a szegfüborsos receptek nem tűntek autentikusnak, maradok a szegfűszegnél (bár tudtommal a receptekben szereplő szegfűbors helyettesíthető egy rész szerecsendió, 2 rész fahéj és 2 rész szegfűszeg keverékével, nem lenne nagy tévedés a csere). Narancslevet sehol nem írtak hozzá, ezért én feltétlenűl teszek bele :D Viszont az egyik receptben szerecsendió és római kömény is volt benne, ezen még elgondolkodom, nem ronthatja el, de néha a kevesebb a több.
Ma szólt a hentesünk, hogy szerinte ne vegyek marhát mert öreg tehén lehet, úgy hogy csak a jövő héten próbálom ki ha tud szerezni fiatalabbat, majd beszámolok az eredményről.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2013-05-11 21:46

Kedves Bazo!
Ezt a receptet úgy állítottuk össze, hogy egy görög szakácsoldalról fordítottunk, valamint két szakácskönyv receptjeiből. Valóban van olyan recept, amiben szegfűbors szerepel, de mi a szegfűszeg mellett döntöttünk, talán kicsit lágyabb, azért. A fahéj, fontos lenne, hogy ha lehet, eredeti fahéj legyen - Cinnamonum Verum, és ne kasszia, amit a sima boltokban lehet kapni. Eredeti fahéjat az Ázsia Bt-ben kaphatsz, vagy a Bartók Béla úti szír boltban, őrölt változatban - Budapesten, bár mi az egész fahéjra szavazunk. Ha lehet görög mazsolát tegyél bele, az édesség miatt. Szerecsendió és római kömény nem hiányzik bele. A köményt mindenképpen elhagynánk, mert ez nem olyan pörköltszerű, mint a miénk. a szerecsendió íze meg nem igazán jönne ki, ezen ízek mellett. A görög szakácsoldalon volt narancslé, és igazán jó ízt adott az ételnek. Igen, talán szerencsésebb lenne borjút, vagy fiatalabb marhát venni, mert bográcsban az nagyon nehéz ügy. De, ha extrát akarsz - kecskehússal is próbálkozhatsz. :)
Az eredményt mindenképpen kíváncsian várjuk! Drukkolunk!!!! :)
A legjobbakat: Mr&Mrs Smith

wiwievi
wiwievi Mon, 2012-06-18 22:09

Nagyon jól hangzik ez a recept, hétvégén megcsinálom és majd megírom hogy sikerült.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-06-18 22:48

Kedves wiwiwvi! Örülünk, hogy felkeltette kíváncsiságodat! Várjuk a visszajelzést, ízlett-e! A legjobbakat: Mrs Smith

Andika70
Andika70 Sun, 2011-11-27 14:31

Megcsináltam, és köretként anyósom után szabadon krumplilángost csináltam hozzá köretként. Fantasztikus!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-11-14 23:32

De jó kedves nekemannyima! Annyira örülök mindig, ha akad egy-két bátor, és vállalkozó szellemű ember, s elkészíti a kicsit szokatlanabb ételeket is! Nagyon örülök, hogy ízlett! A legjobbakat: Mrs Smith

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-10-11 17:27

Szia! Csepeli piacon??? Édesanyám csepeli, szólok is mindjárt neki!! A legnagyobb gondom, hogy itt a faluban nincs piac, talán a legközelebbi a Retek utcai, de oda nem jutok el gyakran... Így marad a hipermarketek kiszámíthatatlan szeszélye...
:) T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-10-11 15:56

Azt hiszem eredetileg cserépedényben sütik...én legalábbis ilyen receptet találtam. Isteni a fahéj rajta, csak gyöngyhagymát nem kapni mindig, pedig anélkül nem az igazi.
Klassz a recept!!! Köszönjük, hogy közzétetted!!
T.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-10-11 17:19

Kedves Osztriga! Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a recept! Érdemes kipróbálni! Az a cserépedény szerintem igen jó ehhez a recepthez. Éppen most szemezek eggyel, a csepeli piacon nyílt egy őrségi kerámiás, ahol csodásabbnál csodásabb ilyen edények vannak, amiket ráadásul be sem kell áztatni a sütés előtt. Gyönyörűek! A gyöngyhagymát szintén a ppiacon szoktam venni. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-30 19:39

Amit én ettem, abba levendulát tettek. Hihetetlen ízvilág.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-10-01 00:54

Az biztos kedves Pongó! Érdekes ez a levendula dolog! Görögország mely táján volt így készítve? Csak hogy tudjuk, mert szeretem az ilyen érdekességeket! Mindig izgalmas dolog új változatokra bukkanni. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-07 09:21

Szia! Zakynthos szigetén volt hozzá szerencsém.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-05-02 17:44

Kedves Kephera! Nagyon szuper, hogy ilyen vállalkozó kedvű és kreatív vagy! :)) Örülünk, hogy ebből a receptből is alkalmaztál elemeket a Tiédhez. A bográcsos ügy egyáltalán nem baklövés, kint is kjészítik adott alkalommal így. A köret sem az, a szafthoz jól megy. A rozmaringos burgonya, van egy receptünk fent, mi így készítjük: http://www.nosalty.hu/rozmaringos_tepsis_sultkrumpli_recept_4008 ez szintén görögös dolog, de amit Te mondasz, az is biztosan finom lesz, a fokhagyma nem ronthatja el...:))) Kíváncsi vagyok majd, hogy ízlett a kóstolóknak! Remélem megosztod velünk!:)) Jó étvágyat hozzá, a legjobbakat: Mrs Smith

Kephera
Kephera Sun, 2010-05-02 15:55

Megcsináltam:) Nem pont így.:) Kicsi vú receptjét ötvöztem ezzel a recipével. Innen nyúltam a rozmaringot, a narancsot, a mazsolát és néhány mozzanatot. Bográcsos lett a téma, 8 emberre és egy-két aprónépre méreteztem; 2 kiló borjúlábszárból, fűszerek ennek a mennyiségnek arányában. Nemsokára tálalom is.:) Kíváncsi vagyok a fogadtatásra. Hozzá köretnek: puláv rizs (ez indiai móka), és/vagy fokhagymás rozmaringos újburgonya (ezt most találtam ki, lehet teljesen baklövés, majd meglátjuk).

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-03-05 15:03

Ja!, majd elfelejtettem, a serpenyőben sütés az elején így is megmarad, csak utána rakják olyan edénybe, amit a sütőbe tolnak!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-03-05 15:02

Kedves Eszter! Eredetileg sütőben készítik. Szerintem valami római tál félében lehet jól sütni, hogy a hús ne száradjon ki, de a sütési időnek itt is a hosszabb sütést javasolják, és alacsonyabb 130°C fok körülötti hómérsékletet hozzá. Valamelyest így is figyelni kell rá, de a kevergetés gondja leesik az ember válláról.:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-03-05 13:30

Ezzel nagyon szemezek már egy ideje. Szerinted bedobhatom sütöbe? Az a mellette állok és óvatosan felügyelem, nekem nem megy. :-p

378
marhalábszár 1 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
gyöngyhagyma 250 g
konzerv paradicsom 400 g
narancslé 2 narancsból nyert
sűrített paradicsom 2 ek
paradicsomlé 2 dl
víz 4 dl
száraz vörösbor 1 dl
vörösborecet 1 ek
babérlevél 2 db
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 4 db
rozmaring 5 szál
nádcukor 2 teáskanál
görög mazsola 10 dkg
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek